Wpis z mikrobloga

Polska kuchnia jest żenująca. Za każdym razem, gdy słyszę, jak jakiś spierdox twierdzi, że hurr nie ma nic lepszego niż rosołek i kotlecik durr, to prukam.
W polskiej kuchni jedyne, czym jako tako można się pochwalić, to ŚLĄSKI żur. Bo to faktycznie dziwaczna, nieoczywista dla innych kultur zupa. Ale wszystkie inne "delikatesy"?
Kotlet w panierce, obrane #!$%@? ziemniaki z wody, jakaś najbardziej podstawowa sałatka czy surówka. Żenada.
Rosół to #!$%@? woda z tłuszczem z kury. Buliony są w każdej kuchni, porównajcie sobie polacki rosół do np. ramenu. Przecież to jest jak porównanie poloneza z lambo.
A najbardziej zawsze zdycham od posyrwania się nad pierogami. Ja #!$%@?. Uuuu polskie pierogi, takie najlepsze. Nie dość, że nazywają się RUSKIE, to jeszcze dosłownie KAŻDE inne pierogi są lepsze od polackich: wietnamskie, chińskie, gruzińskie - #!$%@? spróbujcie chinkali. To są pierogi.
No i przyprawy - ja #!$%@?ę. W kuchni śródziemnomorskiej czy azjatyckiej mamy różne ziółka, ciekawe mieszanki, zabawy mieszankami smaków słodkich i kwaśnych, ostrych. W polackiej kuchni jest #!$%@? sól, pieprz i kucharek.
#!$%@?ę polską kuchnią, gardzę, tfu.

#kuchnia #gotowanie #oswiadczenie #heheszki
Abaddon84 - Polska kuchnia jest żenująca. Za każdym razem, gdy słyszę, jak jakiś spie...

źródło: comment_1597690312VcyaI2ijxEFiyEEainy6Oy.jpg

Pobierz
  • 129
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Berezowski: bardzo lubię dania z woka, tajskie i wietnamskie, oprócz tego mam sporą słabość do włoskiej kuchni. Od czasu do czasu ryby i owoce morza w najróżniejszych możliwie wydaniach.
  • Odpowiedz
@Abaddon84: A na zdjęciu jak to określił to pan Makłowicz, niekwestionowany autorytet - sznycel wiedeński w wersji dla biedoty, powstały w trudnych czasach komunizmu. Ale bym #!$%@?ł takiego schabowego z mizerią, bardziej niż żabie udka w kaparach, to na pewno.
  • Odpowiedz
@Abaddon84: Na dodatek nie jest zdrowa. Ciężkie, tłuste sosy, najlepiej „zaklepane” mąką, kopa ziemniaków dodatkowo jeszcze polane tłuszczem i do tego kotlety mielone, ociekające olejem kujawskim.
  • Odpowiedz
@Abaddon84: jak jesz tylko mięso za 4zl to masz racje ;) Ale nie zapominaj o dziczyźnie, która pięknie smakuje podana z truflami czy wołowinie, która umiłowana jest szczególnie w stanach czy nawet koninie, która w niektórych krajach jest rarytasem. Nie wspominając już o rybach słodkowodnych typu sandacz, który swojego czasu był królem polskich jezior i rzek. Chcesz mówić ze nie mamy ciekawych połączeń smaków a co powiesz o sosie grzybowo śliwkowym
  • Odpowiedz
@Abaddon84: czasami ogladam sobie chinskie potrawy mistrzow kulinarnych i to co oni tam potrafia zrobic z wieprzowina to kopara opada. u nas za to mistrzowie kulinarni ida w kuchnie zagraniczna, ew jakos probuja upiekszac ta PRLowska polska smakami kuchni zagranicznej
  • Odpowiedz
@Abaddon84: Pierogi ruskie są chyba jedyną polską potrawą rozpoznawalną za granicą. No i nie mają nic wspólnego z Rosją xD A to że wolisz rozmoknięte ciasto z zupą w środku od naszych pierogów to już kwestia gustu ¯_(ツ)_/¯ Trzeba przyznać że cała kuchnia słowiańska to sól, pieprz i ziemniaki xd
  • Odpowiedz
@Abaddon84: Polska kuchnia była bardzo bogata i zróżnicowana, ale przyszedł PRL i wszystko zepsuł.Okazało się też, że powiedzenie "z gówna bicza nie ukręcisz" nie jest takie do końca prawdziwe. Trzeba było wykorzystywać to co było, czyli podstawowe składniki. Kilkaset lat temu jedzono przepiórcze jaja, grzyby a nawet szafran.
  • Odpowiedz
@Abaddon84: Bo to nie jest kuchnia Polska tylko słowiańska a to co uznajemy za polskie jest tylko gałęzią drzewa kuchni słowiańszczyzny. Chinkali gruzińskie jest jakie jest bo jest z baraniną którzy Gruzini jedzą jak my wieprzowinę, inny rejon świata inne kubki smakowe. Powiedz mi z czego słynie kuchnia włoska? xD głównym składnikiem bez którego nie ma kuchni włoskiej jest pomidor który z Włoch nie pochodzi.
  • Odpowiedz