Wpis z mikrobloga

Jest ktoś studentem, bądź studiował któryś z tych kierunków na agh i byłby w stanie coś o nich napisać, odpowiedzieć na pytania? Czy wgl warto iść na któryś z tych kierunków? Na którym z nich miałbym więcej programowania? Chodzi mi o: informatyke techniczną oraz o inżynierie obliczeniową
Byłbym wdzięczny :)

#agh #informatyka #inzynieriaobliczeniowa #studia
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomekszz: w ogóle te kierunki są do siebie bardzo podobne, ale z perspektywy informatyki muszę powiedzieć że nie napracowałem się jakoś super dużo, miałem sporo wolnego czasu na kucowanie sobie w domu i robienie własnych projektów(co jest duuuuużo ważniejsze niż uczenie się programowania na uczelni). Z takich różnic większych to na IO fizyka jest trudniejsza(dziwny prowadzący). ale za to mają trochę mniej metali. Co do programu to liźniesz wszystkiego po
  • Odpowiedz
@numeryczny_mikolaj12: no bo właśnie mnie trochę zniechęcają te zajęcia z wytwarzania stopów i metali oraz chemia (jestem dosyć cienki z chemii, tylko ogarniam rozpady promieniotwórcze xD)
Dlatego nie wiem czy dałbym rade sobie z tymi przedmiotami? Czy aż tak jest na nich ciężko i trudne tematy się porusza?
Z tego co widziałem to na inżynierii obliczeniowej z takich ciężkich dla mnie tematów to chemia, wiec nie wiem który z tych
  • Odpowiedz
@tomekszz: żeby nie zdać tej chemii to trzeba mieć chyba jakiś gwóźdź wbity do głowy, a mówię to jako osoba która na chemie zawsze miała w------e, więc tym bym się nie martwił, prowadząca też bardzo ułatwia sprawę. Przedmioty metaliczne to poza PIM'em na drugim semestrze są raczej łatwe(on sam w sobie też nie jest trudny, ale z egzaminem działy się dziwne rzeczy ale nasz rocznik miał ustny, za to podobno
  • Odpowiedz
@numeryczny_mikolaj12: dzięki za rady :D ja właśnie też tak myślałem że jakbym skończył infe techniczną to jednak będzie napisane że informatyka, a nie inżynieria obliczeniowa. Jeszcze się zastanawiam odnośnie elektroniki i telekomunikacji, tylko nie wiem, czy po liceum nie będę miał za dużych braków odnośnie elektroniki :/ (w porównaniu z absolwentami techników oczywiście). Bardziej się interesuje budową robotów, programowaniem mikrokontrolerów i ich zastosowaniem w nowoczesnych rozwiązaniach, już sam nie wiem
  • Odpowiedz
Jeszcze się zastanawiam odnośnie elektroniki i telekomunikacji, tylko nie wiem, czy po liceum nie będę miał za dużych braków odnośnie elektroniki :/ (w porównaniu z absolwentami techników oczywiście).

@tomekszz: znam parę osób co tam studiowało/studiuje no i jest ciężko, na początku sporo teorii, a koniec końców większość i tak kończy jako zwyczajni programiści, jak ci po infie. Co do braków w wiedzy czysto technicznej bym się jakoś nie bał, bo na
  • Odpowiedz
@numeryczny_mikolaj12: jeszcze raz dzięki za rady :D i szanuje, że poświęciłeś swój czas, żeby mi pomóc :). Teraz się tylko zastanawiam czy te niestacjonarne to są tylko w weekendy, czy normalnie tak jak dzienne, tylko że płatne. Muszę kogoś jeszcze zapytać, bo kilka znajomych też na agh składało. Pozostał mi tylko wybór miasta, bo dostałem się do Wrocławia na automatykę i robotykę, na politechnike śląską też na automatyke i robotyke
  • Odpowiedz
@numeryczny_mikolaj12: do Wrocławia musiałbym już składać w następnej rekrutacji, bo już jest po wynikach, a co gorsza okazało się jednak, że się nie dostałem tam na automatykę i robotykę :/ jakbym wiedział że są płatne to bym złożył. A co byś mi bardziej polecił? AiR na pwr czy na pśl? Jeszcze się dostałem do Rzeszowa i na Politechnikę krakowską (na wydziale mechanicznym), ale nwm czy jest sens wgl iść na
  • Odpowiedz
AiR na pwr czy na pśl?

@tomekszz: obie uczelnie raczej są ok, więc jak dostaniesz się na pśl to też będzie dobrze. Nie mam pojęcia jak jest z Politechniką Rzeszowską, ale PK nie jest taka zła jak ją malują, więc w ostateczności możesz złożyć tam papiery, plus na pewno taki, że Kraków, no i przy rekrutacji nikt nie pyta o wydział :) Ja np. jestem na najmniej prestiżowej Informatyce Stosowanej(WIMIiP),
  • Odpowiedz
@numeryczny_mikolaj12: nie to mi się po prostu pomyliło, bo mnie rodzina w błąd wprowadziła, że na państwowej uczelni można studiować prywatnie xD niby we Wrocławiu tak jest, ale i tak się rozmyśliłem nad studiowaniem na PWr. Bliżej mam do gliwic, a poziom ten sam. Dzisiaj były wyniki właśnie z agh i pk :D, na agh dostałem się na informatykę techniczną oraz na inżynierię mechatroniczną w języku angielskim, a na pk
  • Odpowiedz
@tomekszz: Nie mam pojęcia jaki jest poziom tego angielskiego, ale wydaje mi się że jak ogarniasz tak na B2 to sobie poradzisz, a pewnie i tak będziesz miał jakieś wprowadzenie techniczne na początku. Co do programowania to pewnie co jest ale na pewno mniej niż na typowej informatyce, z drugiej strony jeśli bardziej cie interesuje budowa robotów to nie wydaje się aż tak złą opcją imho, kwestia tego angielskiego, no
  • Odpowiedz
@numeryczny_mikolaj12: dzięki stary za odpowiedz :D jeszcze złożyłem na elektronikę i telekomunikację po angielsku, to może się na to tez dostanę, ale wsm ta infa techniczna tez nie wydaje się taka zła ;P (najwyżej się przeniosę na któryś z tych jak mi jakiś nie będzie podchodził) jeszcze się zastanawiam nad pśl (automatyka i robotyka) ale trochę daleko (mieszkam pod Rzeszowem) i agh to jednak jest agh :D
  • Odpowiedz
no właśnie :D, jak komuś powiedziałem z rodziny lub ze znajomych (jak się pytali gdzie ide na studia), że może pójde na informatykę techniczną na agh to wszyscy: Łooooo kurdeeee serioooo??? moje GRATULACJE!!! XD, jakby to co najmniej była informatyka na IET ;D (a pomyśleć że to wszystko przez informatyke w nazwie kierunku :D)
  • Odpowiedz