Wzrok to najważniejszy zmysł człowieka, ponieważ dostarcza największej ilości informacji z otoczenia - około 80%.
Według WHO na świecie żyją 284 miliony osób z poważnymi zaburzeniami widzenia, wliczając w to całkowitą ślepotę. 90% z nich mieszka w krajach o niskich dochodach. Szacuje się, że liczba dzieci niedowidzących wynosi 19 milionów.
Niestety prawie 50% Polaków w wieku od 16 do 54 lat nie widzi całkowicie poprawnie. Korekcja nieprawidłowości układu wzrokowego jest wymagana aż u 20% dzieci w wieku przedszkolnym.
Czy wiecie, jak często należy wykonywać badanie kontrolne wzroku oraz jak bezpiecznie korzystać z urządzeń elektronicznych? Czy niebieskie światło zawsze trzeba ograniczać? Dlaczego nie powinno się kupować okularów przeciwsłonecznych w markecie? Co może być przyczyną bólu głowy po przebywaniu na słońcu? Czy mama słusznie krzyczała, gdy siedzieliśmy blisko telewizora lub czytaliśmy przy słabym oświetleniu?
Odpowiedzi na te i inne pytania związane ze wzrokiem usłyszycie prosto z najlepszego źródła wiedzy na temat narządu wzroku na całym instagramie, czyli od Justyny Nater – optometrystki i autorki profilu @dbajowzrok w odcinku naszego podcastu pt. “Jak dbać o wzrok?”. Serdecznie dziękujemy Justynie za to, że zgodziła się z nami wspólnie coś dla Was nagrać.
Odcinek ten jest inny niż wszystkie pozostałe. Został nagrany specjalnie dla małej Maryni. Dziewczynka ma złożoną wadę serca, która wymaga operacji ratującej życie. Skarbonkę Medycy dla Maryni założyła Magdalena Stolarczyk i zebrała ekipę medyków-pomocników. Razem wspomagamy Magdę i angażujemy się w pomoc.
Jeśli odsłuchacie ten odcinek i spodoba się Wam albo dowiecie się czegoś nowego, to w ramach podziękowania za wiedzę Justyny, którą Wam przekazała prosimy o wsparcie. Liczy się każda złotówka, a także każde udostępnienie odcinka dalej, dzięki czemu może on dotrzeć do większej liczby odbiorców.
Oczywiście czekamy na Wasze opinie i życzymy miłego słuchania! (。◕‿‿◕。)
Wzrok to najważniejszy zmysł człowieka, ponieważ dostarcza największej ilości informacji z otoczenia - około 80%.
@dwa__fartuchy: Wy to wiecie, czy w to wierzycie? Wobec tego niewidomy pobiera jedynie 20% informacji z otoczenia? Czy może jednak pobiera ich więcej? Wiesz może w jaki sposób to zmierzono?
@dwa__fartuchy: Wzrok jest najwolniejszym ze zmysłów, dlatego podczas zawodów sportowych stosuje się sygnał dźwiękowy. Dzieje się tak ponieważ na przetworzenie sygnałów dźwiękowych potrzeba mniej czasu niż na przetworzenie obrazu. Czy człowiek widzi w czasie rzeczywistym, a może żyjemy w niedalekiej przeszłości? Wrzucam teledysk, który chciałbym żebyś obejrzała minimum 6 x. Zwróć uwagę na szczegóły i powiedz mi czy wiesz co na nim widzisz? Jesteś nadal pewna, że to fotoreceptory odpowiadają
@dwa__fartuchy: dlaczego gałki oczne umieszczone są tak blisko mózgu i dlaczego nerw wzrokowy możemy w zasadzie uznać za część mózgu? złudzenia "optyczne" powstają w mózgu czy w oczach (skoro są "optyczne" to chyba powinny powstawać w ochach)?
@tojestmultikonto: 80% dotyczy osób, u których zmysły działają normalnie. U osób niewidomych pozostałe stają się bardziej wyczulone na docierające bodźce, dlatego takie osoby mają bardzo często znacznie lepszy słuch od nas, widzących. Ich organizm przystosowuje się do funkcjonowania w świecie, tak jak najlepiej potrafi i stara się wykorzystać to co mu zostało. Nie jest do końca wyjaśnione dlaczego niewidominie chorują, ale dotyczy to tylko niewidomych od urodzenia. Ludzie z nabytą
U osób niewidomych pozostałe stają się bardziej wyczulone na docierające bodźce, dlatego takie osoby mają bardzo często znacznie lepszy słuch od nas, widzących.
@dwa__fartuchy: A nie pomyślałaś, że to może mózg osób widzących jest bardziej obciążony przetwarzaniem sygnałów wzrokowych i nie wystarcza mu "mocy obliczeniowej" na analizowanie dźwięków w ten sam sposób, w jaki robi to mózg osoby niewidomej?
Nie jest do końca wyjaśnione dlaczego niewidominie chorują, ale dotyczy to tylko niewidomych od urodzenia. Ludzie z nabytą ślepotą mogą być chorzy. Wiele procesów zachodzących w mózgu jest
@tojestmultikonto: Nadal nie widzę związku pisania twoich wywodów z tym co napisałam. Skoro mózg może korzystać ze wzroku, który daje mu lepsze rozeznanie w przestrzeni, to wybierze tą opcję. W przyrodzie tak jest, że w pierwszej kolejności zachodzą procesy najprostsze wymagające najmniej energii. Było gdzieś napisane, że wśród osób niewidomych od urodzenia nie stwierdzono schizofrenii. Nic nie pisałam o osobach niewidomych w przeszłości, które odzyskały wzrok.
@dwa__fartuchy: Mój tata jak o czymś myślał i był zajęty słyszał co się do niego mówi ale zachowywał się jak by nie słyszał. Mama miała pretensje, że jej nie słucha, ale on po chwili dy oderwał się od wykonywanego w danej chwili zadania dopiero był w stanie jej odpowiedzieć. Ja czasami mam tak samo albo podobnie, słyszę, że ktoś coś mówi ale nie rozumiem gdy intensywnie o czymś myślę, dopiero gdy przerywam to zadanie wypowiedź drugiej osoby staje się dla mnie zrozumiała i mogę na nią odpowiedzieć.
Nic nie pisałam o osobach niewidomych w przeszłości, które odzyskały wzrok.
Ja o tym napisałem. Śmiesznie to wszystko wygląda, bo starasz się bronić przed tym, bo uważasz, że ukazuje to brak wiedzy w tym
@dwa__fartuchy: Ja mam obecnie tak wyczulone zmysły, że słyszę szum przepływającej w rurach wody i widzę szczegóły, których zwykli ludzie nawet nie dostrzegają mimo, że mój wzrok nie jest idealny. Czasami czuję każdy włos dotykający do mojej skóry, bywa to wręcz nie do zniesienia.
@dwa__fartuchy: O ile dobrze pamiętam przetworzenie sygnału dźwiękowego i wysłanie informacji z mózgu do mięśni zajmuje 0.2 s, sygnał wzrokowy dociera nieco wolniej i dlatego można powiedzieć, że to co widzimy i słyszymy to niedaleka przeszłość. Większość osób tego nie zauważa i w codziennym życiu nie ma to większego znaczenia.
@tojestmultikonto: ja mam coś podobnego - od dziecka wszystko wyraźniej słyszę i czuję. Niby teoretycznie fajnie ale nie do końca - moje dzieciństwo to lata 1985-2000 więc często przebywałem w starych pokomunistycznych miejscach, starych, brudnych, podniszczonych i to wszystko tak waliło po oczach, ta brzydota, ten dźwięk płynącej wody po rurach. Zamiast skupić się na tym co ważne ciągle słyszałem i widziałem coś co mnie nie interesowało. Nie wiem czy
Według WHO na świecie żyją 284 miliony osób z poważnymi zaburzeniami widzenia, wliczając w to całkowitą ślepotę. 90% z nich mieszka w krajach o niskich dochodach. Szacuje się, że liczba dzieci niedowidzących wynosi 19 milionów.
Niestety prawie 50% Polaków w wieku od 16 do 54 lat nie widzi całkowicie poprawnie. Korekcja nieprawidłowości układu wzrokowego jest wymagana aż u 20% dzieci w wieku przedszkolnym.
Czy wiecie, jak często należy wykonywać badanie kontrolne wzroku oraz jak bezpiecznie korzystać z urządzeń elektronicznych? Czy niebieskie światło zawsze trzeba ograniczać? Dlaczego nie powinno się kupować okularów przeciwsłonecznych w markecie? Co może być przyczyną bólu głowy po przebywaniu na słońcu? Czy mama słusznie krzyczała, gdy siedzieliśmy blisko telewizora lub czytaliśmy przy słabym oświetleniu?
Odpowiedzi na te i inne pytania związane ze wzrokiem usłyszycie prosto z najlepszego źródła wiedzy na temat narządu wzroku na całym instagramie, czyli od Justyny Nater – optometrystki i autorki profilu @dbajowzrok w odcinku naszego podcastu pt. “Jak dbać o wzrok?”. Serdecznie dziękujemy Justynie za to, że zgodziła się z nami wspólnie coś dla Was nagrać.
Odcinek ten jest inny niż wszystkie pozostałe. Został nagrany specjalnie dla małej Maryni. Dziewczynka ma złożoną wadę serca, która wymaga operacji ratującej życie. Skarbonkę Medycy dla Maryni założyła Magdalena Stolarczyk i zebrała ekipę medyków-pomocników. Razem wspomagamy Magdę i angażujemy się w pomoc.
Jeśli odsłuchacie ten odcinek i spodoba się Wam albo dowiecie się czegoś nowego, to w ramach podziękowania za wiedzę Justyny, którą Wam przekazała prosimy o wsparcie. Liczy się każda złotówka, a także każde udostępnienie odcinka dalej, dzięki czemu może on dotrzeć do większej liczby odbiorców.
Oczywiście czekamy na Wasze opinie i życzymy miłego słuchania! (。◕‿‿◕。)
Link do Spotify: https://open.spotify.com/episode/0GCNuwAf2X8ve7qpyNpPkW?si=ToJKujbRS3KUbvvlWx_d7A
Link do odcinka (bez logowania się gdziekolwiek): https://anchor.fm/dwa-fartuchy/episodes/Jak-dba-o-wzrok-ehr197/a-a2t0fr6
Link do zbiórki: https://www.siepomaga.pl/medycydlamaryni
Więcej medycznych ciekawostek na: https://www.instagram.com/dwa__fartuchy/
#medycyna #lekarz #ciekawostki #zdrowie #okulistyka #infografika #gruparatowaniapoziomu #nauka #okulary #spotify #podcast #oczyboners
i kto jest głupi? ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
@dwa__fartuchy: Wy to wiecie, czy w to wierzycie? Wobec tego niewidomy pobiera jedynie 20% informacji z otoczenia? Czy może jednak pobiera ich więcej? Wiesz może w jaki sposób to zmierzono?
Wrzucam teledysk, który chciałbym żebyś obejrzała minimum 6 x. Zwróć uwagę na szczegóły i powiedz mi czy wiesz co na nim widzisz? Jesteś nadal pewna, że to fotoreceptory odpowiadają
Nie jest do końca wyjaśnione dlaczego niewidominie chorują, ale dotyczy to tylko niewidomych od urodzenia. Ludzie z nabytą
@dwa__fartuchy: A nie pomyślałaś, że to może mózg osób widzących jest bardziej obciążony przetwarzaniem sygnałów wzrokowych i nie wystarcza mu "mocy obliczeniowej" na analizowanie dźwięków w ten sam sposób, w jaki robi to mózg osoby niewidomej?
Było gdzieś napisane, że wśród osób niewidomych od urodzenia nie stwierdzono schizofrenii. Nic nie pisałam o osobach niewidomych w przeszłości, które odzyskały wzrok.
Ja o tym napisałem. Śmiesznie to wszystko wygląda, bo starasz się bronić przed tym, bo uważasz, że ukazuje to brak wiedzy w tym