Wpis z mikrobloga

Przestańcie polecać tego #linux do codziennego użytkowania. Może i ten system sprawdza się do wielu zastosowań, ale jeśli chodzi o desktopy i przeciętnego użytkownika, to z #windows przegrywa. Wiem, że linux to wasza pasja, ale nie musicie go wciskać wszystkim wokół. Jeśli poinstalujecie rodzinie linuxy zamiast windowsa, to rodzina was znienawidzi. Pod linuxem po prostu wszystko działa gorzej i nie ma żadnej przewagi nad windowsem, no oprócz tego, że jest za darmo. #systemyoperacyjne #niepopularnaopinia
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Koliat: Dokładnie. Mi chodzi o wciskanie go osobom, które się na tym nie znają. Wiele osób uważa, że linux jest równie dobry do typowej pracy biurowej czy do przeglądania Internetu, a nie jest.
  • Odpowiedz
@ly000: Mój ojciec i teść, obaj lvl 65+ nie mają kłopotu z linuxem. Jak nie ogarniasz, to trudno. Zostań przy czymś dla ludzi nieogarniających. Polecam Ci windowsa.
  • Odpowiedz
@dict: 3..2..1 Uno reverse, każdy spieprzony Windows którego wskrzeszam był naprawiany przez magika - pingwiniarza który nie ma pojęcia o tym systemie. Jak nie ogarniacie Windowsów, to nie dotykajcie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@dict: No właśnie nie mają kłopotów, bo nie ogarniają. Gdyby robili cokolwiek produktywnego na tym komputerze, to mieliby z nim problemy. Równie dobrze mógłbyś im zainstalować jakiegoś Chrome OSa czy coś. Na Linuksie nic nie działa jak trzeba, bo nie ma należytego wsparcia od strony hardware i software.
  • Odpowiedz
Na wykopie bez przerwy się słyszy, że "kogoś szlak trafia" jak słyszy, że w urzędach, szkołach czy gdzie tam kupują Windowsy. Kupują, bo nie ma lepszej alternatywy, #linux nie jest żadną alternatywą. Rozumiem, że czerpiecie przyjemność z grzebania w tym systemie, ale nie wciskajcie go innym, to jedyne o co proszę.
  • Odpowiedz
@ly000: Czyżbyś się bał, że Linux wkroczy na Desktopy i będzie jedynym słusznym systemem - od telefonów po pralki? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@fervi: Ale linux jest od dawna na desktopach, ale póki co jest daleko z tyłu za windowsem. Sam również korzystam z linuxa i liczę na to, że kiedyś będzie tak dobry jak Windows, ale póki co nie jest, bo nie ma wsparcia.
  • Odpowiedz
Pinebook Pro

@fervi: o cholera, ale to ma egzotyczną specyfikację. wolałbym coś odrobinę lepszego i bardziej współczesnego xd
  • Odpowiedz
@ly000: Dell'e z serii Lattitude mają pełne wsparcie na linuxie. W 7490 działa wszystko out of the box. Terminal trzeba odpalić tylko do instalacji czytnika linii papilarnych, jeśli w ogóle komuś to potrzebne.
  • Odpowiedz
3..2..1 Uno reverse, każdy spieprzony Windows którego wskrzeszam był naprawiany przez magika - pingwiniarza który nie ma pojęcia o tym systemie. Jak nie ogarniacie Windowsów, to nie dotykajcie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Koliat: Ale o co Ci chodzi? Człowieku, ja nie widziałęm windowsa na oczy od roku pańskiego 2013 i widzieć nie zamierzam.
  • Odpowiedz
Dell'e z serii Lattitude

@dict: ta, ale pewnie bez karty graficznej. tak czy siak, ja mam na myśli normalny sprzęt, a nie taki kupowany specjalnie pod linuxa. obecenie trzeba się liczyć z tym, że po następnej aktualizacji (jeżeli w ogóle uda ci się wszystko dobrze skonfigurować), twój komputer przestanie się włączać.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@dict: chodziło mi o to że nie ogarniać można w dwie strony - linuksiarze mogą nie ogarniać Windowsow i Winsowsowcy - Linuxow
  • Odpowiedz
wolałbym coś odrobinę lepszego i bardziej współczesnego xd

@ly000: Nie wiem czy konkurencja jest bardziej współczesna, ten laptop wyprzedził nawet Apple w kwestii procesora ARM :P
  • Odpowiedz