Wpis z mikrobloga

@davoid: myślę, że uzasadnianie mnie nie ominie. Co do GA, to super na GA się nie znam, ale to zupełnie coś innego w zasadzie działania. Są serwisy SaaS, które oferują taką "usługę", często odpłatnie, ale nie spełniają moich potrzeb jak je testowałem.
  • Odpowiedz
@Hauleth: skąd wniosek? Przeczytałeś z grubsza jak apka ma działać i już to wiesz? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Rust, bo chcę się go douczyć + jego rozbudowane typowanie, statyczną binarkę, wydajność też mi nie zaszkodzi (cache to nie będzie coś zewnętrznego ala redis, tylko jakiś strukt/hashmapa w Ruście). Cockroach, bo mam bazę w 1 binarce, łatwy deploy, w razie czego pięknie się skaluje (kosztem wydajności, ale
  • Odpowiedz
@Hauleth: rozumiem, ale w wymaganiach u mnie jest jeszcze:

1) cache, także lista zablokowanych - nie chcę przecież, by ktoś mi ciągle pukał do endpointa i marnował CPU na zbyt wiele requestów lub marnował CPU, jak wylądował na liście zablokowanych

2) trackowanie linków (przykład: unikalność na podstawie linkcode+ip na 24h), trackowanie user agent. Dobrze unikalność mieć konfigurowaną, jak się okaże, że inna metodyka może być
  • Odpowiedz
nie chcę przecież, by ktoś mi ciągle pukał do endpointa i marnował CPU na zbyt wiele requestów

@devopsiarz: fail2ban
trackowanie linków (przykład: unikalność na podstawie linkcode+ip na 24h), trackowanie user agent. Dobrze unikalność mieć konfigurowaną, jak się okaże, że inna metodyka może być lepsza

@devopsiarz: to też można tutaj dodać w parę chwil. Albo używając Postgresa i HyperLogLog, albo dodając Prometheusa czy inny system monitoringu.
  • Odpowiedz