Aktywne Wpisy

maniel +177
mirki, *rwa mać, *ujnia z grzybnią, żonka dała się oszukać na blika, rano zbombardowali ją telefonami z warszawskich numerów, Provident Polska że niby coś z kartą wyciekło, pieniądze są w niebezpieczeństwie, trzeba przelać na inne konto, potem dzwoni policja, sam komendant, że to prawda, pismo o wszczęciu postępowania przychodzi na whatsapa, komendant nawet zadzwonił na kamerkę, nawinął makaron na uszy, cały czas siedział na linii, żona zbaraniała bo strach, ważny pośpiech itp,
źródło: image
Pobierz
czerwonykomuch +85
Uwaga, dowód anegdotyczny, ale demografia w Polsce naprawdę zaczyna mnie przerażać.
Mam 27 lat, większość znajomych w podobnym wieku i - poza jedną parą - NIKT NIE MA DZIECI. Albo mówią kategorycznie nie i nigdy, albo ewentualnie „no za parę lat pomyślimy”. Ta, za parę lat to będziemy 30+, czyli w wieku już bardzo późnym na rodzenie. Biologicznie dzieci powinno się rodzić około dwudziestki, wtedy poród i połóg dla kobiety są najprostsze,
Mam 27 lat, większość znajomych w podobnym wieku i - poza jedną parą - NIKT NIE MA DZIECI. Albo mówią kategorycznie nie i nigdy, albo ewentualnie „no za parę lat pomyślimy”. Ta, za parę lat to będziemy 30+, czyli w wieku już bardzo późnym na rodzenie. Biologicznie dzieci powinno się rodzić około dwudziestki, wtedy poród i połóg dla kobiety są najprostsze,

Rust, bo chcę się go douczyć + jego rozbudowane typowanie, statyczną binarkę, wydajność też mi nie zaszkodzi (cache to nie będzie coś zewnętrznego ala redis, tylko jakiś strukt/hashmapa w Ruście). Cockroach, bo mam bazę w 1 binarce, łatwy deploy, w razie czego pięknie się skaluje (kosztem wydajności, ale
źródło: comment_1596296762ccGTJ4vZ6e2vSQMUqKDwRf.jpg
Pobierz1) cache, także lista zablokowanych - nie chcę przecież, by ktoś mi ciągle pukał do endpointa i marnował CPU na zbyt wiele requestów lub marnował CPU, jak wylądował na liście zablokowanych
2) trackowanie linków (przykład: unikalność na podstawie linkcode+ip na 24h), trackowanie user agent. Dobrze unikalność mieć konfigurowaną, jak się okaże, że inna metodyka może być
@devopsiarz:
fail2ban@devopsiarz: to też można tutaj dodać w parę chwil. Albo używając Postgresa i HyperLogLog, albo dodając Prometheusa czy inny system monitoringu.
Komentarz usunięty przez autora