Wpis z mikrobloga

https://www.instagram.com/rrowerowo/

Nie jest to szczyt umiejętności, nie są to najlepsze zdjęcia pod słońcem. No ale są moje, ja je robiłem, ja je obrabiałem.

Jakieś 2 tygodnie temu zacząłem pstrykać sobie zdjęcia. Robię to stricte amatorsko, ale chciałbym pochwalić się z wami efektem. Dużo czytam, dużo oglądam. Uczę się obsługi lightrooma, kadrowania, ustawiania światła itd.

#instagram #zdjecia #fotografia #chwalesie i trochę #szczecin bo nasze miasto uwieczniam ;)
CreativePL - https://www.instagram.com/rrowerowo/

Nie jest to szczyt umiejętności,...

źródło: comment_1594661466ZMYz7LZhdmzHMH6IakVoin.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
@CreativePL: mowisz okadrowaniu a obcinasz obiekty na 1planie, orly wyszly by ciut lepiej jakbys zszedl nizej, w sensie nizej ziemi, tak zeby nie bylo nudnego odciagajacego tla, to z zbudynkiem niby budynek mial byc 1planem a wyszedl jako tlo bo zaduzo krzakow. Niechce cie zniechecac a ni krytykowac ja wielkim specjalista tez nie jestem zreszta robie foty kompletnie innych rzeczy. Ot takie tam #!$%@? ktory wplywaja na calosc, aco do
  • Odpowiedz
@barszczowo: Robię telefonem więc nic specjalnego, Redmi Note 8. Co do kadrowania to prawda dużo obcinam pomimo że staram się już kadrować tak jak bym chciał.Jednak zdjęcia robię w trybie "48Mpix" (teoretycznie ten aparat robi zdjęcia w takiej rozdzielczości 8000x) więc bez zoomów ani nic, ale za to mam większe pole do obróbki i nauki jednak z drugiej strony mam mega szeroki kadr na początek.

Te 9 zdjęć zostało zrobione przez weekend, jak wejdziesz w mojego IG to zobaczysz przeskok pomiędzy tymi zdjęciami a tymi bez obróbki i przycinania

Zniechęcić się nie będę, bo faktycznie mam fun z tego, a twój komentarz nie jest "#!$%@? nie rób więcej, zobacz sobie to zdjęcie z Grand photo Awards czemu tak nie robisz?" tylko faktycznie coś merytorycznego z czym staram
  • Odpowiedz
Jak kolega wyżej pisał. Fajnie jakbyś dał mniej "oddechu" w kadrze z trzema orłami. Budynek z krzojdami chyba najlepiej wyszedł, niebo mógłbyś trochę uwydatnić bo wygląda smutno, lub poczekać na lepszy prześwit czystego nieba, a sam kolor zielony trochę przyćmić albo zmatowić, bo faktycznie zabiera cały pierwszy plan, ale fajnie komponuje się z kolorem budynku. Chyba trochę za dużo saturacji kolorów na każdym zdjęciu ale widzę zajawkę do zanikającego horyzontu. Jakoś na
  • Odpowiedz
@Krupier: Kurczę teraz czuję presję :/

@Raport45: To prawda, za dużo lubię jaskrawości i wyrazistości przez co suwak podczas obróbki czasami za bardzo mi pójdzie w nie tą stronę co trzeba. Bo to wiesz dla "laika" fajnie wygląda jest mocne, wyraziste itd.
  • Odpowiedz
@CreativePL: Zdjęcia ogólnie fajne, ale ja na twoim miejscu na początku skupiałbym się na kadrowaniu, bo właściwie na każdym coś jest krzywo. Najpierw wyrób sobie oko i po prostu jak najwięcej cykaj, bo obróbka owszem, jest ważna, ale dodaje zdjęciu tylko i wyłącznie jeśli jest dobrze zrobiona. Oprócz zabawy w lighroomie postaraj się niektóre zdjęcia obrabiać tylko i wyłącznie suwakami w telefonie, ale tak żeby wyszło jak najbardziej naturalnie, bo
  • Odpowiedz
@CreativePL: to podobnie jak ci wyzej, cykaj fote za fota i mowie to faktycznie o tysiacach zdjec, jak z wyjdzie 1 z 100-200 to jest ok. skoncentruj sie na kadrowanu, kompozycji i swietle, wyrob "warsztat" a reszta przyjdzie sama, cykaj telefonem ale powlli zacznij ogarniac lustra, co jak i doczego, bedziesz mial rozeznanie w aparatach i cenach, jak juz wyczujesz ze telefonem sie wiecej niensuczysz to dopiero wtedy lustro i
  • Odpowiedz