Wpis z mikrobloga

#motocykle

Kojarzy ktoś, czy produkuje się tego typu odzież chłodzącą (woda trafia powolutku na koszulkę, gdzie paruje i chłodzi - bo wiem, że są wynalazki z lodówkami itd., ale to bez sensu, bo parująca woda daje radę, o ile nie stoimy w megakorku, a po prostu mokra koszulka ma tę wadę, że jest mokra i potrafi dość szybko wyschnąć - tu chodzi o coś, co będzie działało ze stałą skutecznością przez 2-3 godziny i nie będę przez to mokry)?

https://backend.orbit.dtu.dk/ws/portalfiles/portal/102012522/Cooling_clothing_utilizing_water_evaporation_with_logo.pdf
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Pantokrator: ja czasami moczylem koszulkę termo pod kranem z zimną wodą. Efekt na 1-2h utrzymany do czasu wyschnięcia. W sklepach jak pytałem o taką odzież to oferowali tylko kamizelki i dość drogie.
  • Odpowiedz
@dambens: w sumie jak taka kamizela nie cieknie i przy okazji trzyma sensowną ilość wody (bo chciałbym, by w miarę możliwości nie nalało mi wody do spodni i nie zamoczyło kurtki), to nie jest złą opcją.
  • Odpowiedz
@Pantokrator: Ten sam efekt da zamoczona w zimnej wodzie koszulka termoaktywna a to ze jestes mokry to raczej przyjemne uczucie w upał byc mokrym od zimnej wody. Ciekawe jak z wagą takiej kamizelki, tak jakbys dzwigał baniaczek z woda, troche dziwne to.
  • Odpowiedz
@PancakeV: ja bez tego ważę tyle, że 2kg w tę czy we w tę to bez różnicy :P

Ja mogę być mokry, tu chodzi o to, że koszulka termoaktywna szybko wyschnie, nie chcę, by kurtka była konkretnie mokra (bo trzymam różne rzeczy po kieszeniach i o ile z zewnątrz do wewnątrz nie przemakają, to nie wiem, jak w drugą stronę) i nie chcą, by woda mi się lała do gaci,
  • Odpowiedz
@dambens: wiesz, mi chodzi o kamizelkę nie po prostu "z wodą w środku", ale która jest wilgotna na powierzchni i to nas chłodzi - ale właśnie, wilgotan, a nie mokra i ciekanąca. Wiem, że są takie materiały i widziałem takie wynalazki, osobnym pytaniem jest, jak to działa, dlatego większą nadzieję pokładałem w jakimś kontrolowanym systemie dystrybucji wody. Tak, jestem wygodny :P
  • Odpowiedz
@Pantokrator: nie wiedzialem jak to dokladnie dziala i jak dzialaja kamizelki innych producentow. Mysle ze wiecej tesow i porownan znajdziesz w necie i bedziesz mogl wybrac cos dla siebie :)
  • Odpowiedz