Wpis z mikrobloga

Hipotetyczna sytuacja:
- jesteś w związku, oboje jesteście po szkole średniej,
- mieszkacie w bloku na typowym polskim osiedlu,
- macie nieperspektywiczne ale stabilne prace, wasz miesięczny dochód to 5000 zł,

Możecie mi powiedzieć, czy istnieją jakiekolwiek argumenty uzasadniające tworzenie dziecka w takiej sytuacji? Jak uważacie, co kieruje takimi ludźmi?

#antynatalizm #natalizm
Pobierz CXLV - Hipotetyczna sytuacja:
- jesteś w związku, oboje jesteście po szkole średniej...
źródło: comment_15936922230W11d1M6KI1TWbaBFfu0u1.jpg
  • 54
@Never_let_me_go:

Ja tam jestem przeciwnikiem jakiegokolwiek segregowania na lepszych i gorszych. Tym bardziej, ze dzisiaj ty chcesz zabronić biednym mieć dzieci, a jutro ktoś Tobie zabroni bo masz za małe IQ albo jesteś za niska (to tylko przykłady).
To samo było z eugeniką w USA gdzie chciano zakazać "głupim" robienia dzieci.. zresztą potem w tych poglądach "eugenicznych" był zakochany Hitler ;).
via Wykop Mobilny (Android)
  • 154
@CXLV: robisz błędne założenie, że ludzie się zastanawiają nad posiadaniem potomstwa, oni robią dzieci, bo wszyscy robią dzieci, to jest taki schemat, szkoła, praca, małżeństwo, dzieci, emerytura, wnuki, zgon, i nawet nie myślą, że można inaczej żyć.

Byłam przerażona pół dzieciństwa, że będę musiała mieć dzieci bo wszyscy w końcu je mają, po czym się okazało, że jednak #!$%@? wcale nie jest to obowiązkowe, a im dłużej dzieci nie mam, tym
@CXLV: Ciężko pisać o argumentacji per se w takim wypadku. Rodzicem zostaje się dlatego, że chce się nim być - i tylko dlatego (nie piszę oczywiście o wpadkach). Szukasz logiki tam gdzie jej nie ma - choć wcale nie znaczy, że jest to od razu naganne moralnie.
@CXLV
To nie ma najmniejszego znaczenia bo to stan chwilowy, który może się pogorszyć lub poprawić. Niestety jeśli się pogorszy to doprowadzi do cierpienia. Jeśli poprawi to pewnie pojawiają kolejne bombelki. Jeśli później jednak pogorszy to więcej istnień będzie cierpiało.
@CXLV: jeżeli ktoś w takiej sytuacji zdecyduje się na to jedno dziecko, którego bardzo chce i dobrze je wychowa to jeszcze ujdzie. Do tego jak maja mieszkanie na własność, a nie na wynajem. Uwierz mi, to jeszcze w miarę rozsądna sytuacja. Ale myśl ze ludzie bez pracy robią całą hordę i krzyczą dej, to coś mnie skręca.
@CXLV: 5000zł na dwie osoby? Czy ty to liczysz razem z jakimś majątkiem odziedziczonym typu 500 hektarów, własnościowe mieszkanie i ałto po dziadku czy tak na luzie dwie osoby z robotą za najniższą w wynajmowanym - hehe mariolka mamy robote i wynajęto kawalerke za 1600 to jak wpadniemy to zamiast na skrobanie to ałto kupimy bmw żeby wozić nim do szkoły w kombi za 3000 są fajne
@CXLV: moim zdaniem spoko warunki, młody wiek, większa szansa na zdrowe dziecko, stabilna praca, mieszkanie, do tego dostaną kasę od państwa i dofinansowanie dla młodych no idealna sytuacja by walnąć tak dwójkę albo trójkę póki człowiek jeszcze jest pełen wigoru no i rodzice chętniej pomagają młodym dzieciom, w mojej opinii trzeba robić jak najwcześniej
jeżeli zostaje im 5k po zapłaceniu rachunków, i opłaceniu czynszu to ok

@Medyc:

Nie. Miałem namyśli dochód w potocznym rozumieniu tego słowa. Mówiąc precyzyjniej, przychód takiej hipotetycznej rodziny to 5000 zł, tyle dostają łącznie wypłaty. Pozostają im do opłacenia wszystkie typowe koszty życia.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@CXLV: a #!$%@?.. Mój brat z żoną więcej (budżet) nie mają a posiadają trójkę dzieci. Nie wyglądają jakby skrajnie im czegoś brakowało
@CXLV: przezież 5 na dwie osoby które żyją wspólnie to spokojnie można mieć dziecko.
Poza tym jak jest dziecko to się wtedy więcej #!$%@? aby mieć więcej pieniędzy, poświęca się wtedy człowiek a nie jak mu wygodnie
A jeszcze w dzisiejszych czasach jak 500zł zabierają ludziom bez dzieci i aby dać tymi z dziećmi.. to jeszcze łatwiej.