Wpis z mikrobloga

@Itslilianka: Jeśli nigdy nie jadłeś, koniecznie zostaw sobie 1-2 małe kawałki niezamarynowanego mięsa, wbij na osobny patyczek i ugrilluj z całą resztą.
Będziesz miał porównanie, a to bardzo istotne.
Z jagnięciną (a w szczególności baraniną) jest tak, że tłuszcz nadaje BARDZO charakterystyczny posmak, który wiele osób odrzuca od tego mięsa.

Z mojego doświadczenia wynika, że możesz ten posmak zmniejszać, głównie za pomocą kminu rzymskiego. Im tego kuminu więcej, tym smak mięsa jest mniej "barani".
Do tego dochodzi też oczywiście kwestia marynowania w przyprawach albo winie dzięki czemu posmak zostaje, ale łagodnieje na tyle, by mięso było charakterystyczne, ale nie przesiąknięte
  • Odpowiedz
ale to kupić udziec łopatkę czy biodrówke? Bo widzę że tylko to w makro jest


@Itslilianka: Oczywiście, że się da. Udziec albo łopatka jagnięca są dość popularne, bez problemu kupisz je np. pod Halą Mirowską.
Nie pamiętam jak jest w Makro, ale polecam sklep w którym ja się zaopatruję, tylko nie wiem czy po drodze jest Ci na Wolę.
W tym sklepie facet wytnie przy Tobie kawałek nogi, kawałek łopatki,
  • Odpowiedz