Wpis z mikrobloga

@Horaccy: no ok, czyli co, jakby taki autobus walnął w barierkę na moście to by spadł? Wiem, że autobus to nie osobówka wagowo, ale serio myślałam, że taka bariera powinna jakoś dać radę. W Pogromcach Mitów na Discovery kiedyś oglądałam i pamiętam, że wytrzymało TIRa ( ͡° ʖ̯ ͡°) dlatego teraz się dziwię
  • Odpowiedz
@Slodkie_Mango_Z_Ananasem: jak rozpędzony prosto w bariery ciśnie to nie wytrzymają. One raczej jakbyś jadąc równolegle zachaczyła, jakby cię "zniosło" z drogi a tak jak walisz prosto w te bariery to nie bardzo dadzą radę szczególnie przy tak ciężkim pojeździe jak autobus.
  • Odpowiedz
@Slodkie_Mango_Z_Ananasem: Robiłem kiedyś mały research po amerykańskich testach różnych barierek (są różne klasy wytrzymałości w zależności od typu drogi) i raczej nie będzie to odkryciem roku 2020 co napiszę, ale kąt natarcia pojazdu >>>>>>> jego masa. Te autobusy przegubowe są bardzo długie, więc jakby się tylko przytulił do barierki to nawet taka gówniana złożona z jednego profilu by wytrzymała, bo wszystko by się rozłożyło na wielu słupkach mocowanych do ziemi, a
  • Odpowiedz