Wpis z mikrobloga

Mirki i Mirabelki
Też macie taki problem, że ubrania po praniu pachną tylko przez kilka dni i potem ich zapach zmienia się na mniej świeży wręcz stęchły? Biorę sobie np koszulkę upraną 2 tygodnie temu i po prostu j---e i mimo że była nieużywana to i tak muszę ją wyprać.
Wymieniłem nawet pralkę, ale problem pozostał. Wina proszku?
Szafa jest OK bo nowe ubrania, które nie były jeszcze prane pachną normalnie.

#agd #pralka #pranie #kiciochpyta #pytaniedorozowychpaskow #pytaniedoeksperta
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Radek41: znalazłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
zapaszek jest od pleśni, złe wietrzenie itd.
ubrania trzeba wymoczyć w wodzie z octem 20 minut żeby zabić pleśń i inne ustrojstwa i potem wyprać w proszku Septon. Dla pewności kupiłem jeszcze płyn Septon i problem zniknął.
  • Odpowiedz
@grap32: Po takim czasie mogę zdecydowanie powiedzieć, że kluczem do sukcesu jest ocet i moczenie w nim ubrań czy pościeli - żadne drobnoustroje nie przetrwają takiej kąpieli ( ͡° ͜ʖ ͡°) Septon dla pewności i po problemie.
  • Odpowiedz
@unick: jakie proporcje tego octu i jak dlugo zostawiasz ubrania w takiej miksturze? a potem co pranie i do płukania zwykły, zamykający włókna lenor itp?
  • Odpowiedz
@grap32: jak masz taką standardową miskę to daję jakieś 30% do 50% butelki octu, generalnie na oko daję. Potem wyciskam i do pralki z septonem. Najważniejszy jest ocet według mnie a proszki czy płyny to według własnego uznania. Działa na 100% bo wyeliminowałem ten problem na dobre.
  • Odpowiedz