Wpis z mikrobloga

Mirki i Mirabelki
Też macie taki problem, że ubrania po praniu pachną tylko przez kilka dni i potem ich zapach zmienia się na mniej świeży wręcz stęchły? Biorę sobie np koszulkę upraną 2 tygodnie temu i po prostu j---e i mimo że była nieużywana to i tak muszę ją wyprać.
Wymieniłem nawet pralkę, ale problem pozostał. Wina proszku?
Szafa jest OK bo nowe ubrania, które nie były jeszcze prane pachną normalnie.

#agd #pralka #pranie #kiciochpyta #pytaniedorozowychpaskow #pytaniedoeksperta
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@unick: To, że od szafy zmienia zapach to tak.
A jak kwestia tego, że tobie po 2 tygodniach wali stęchlizną, to może kiedyś ci ciuchy spleśniały? Albo bardzo wolno ci się suszy i zamiast tego gnije sobie, a zapach proszku tylko hamuje to.

Może wypierz je w czymś antybakteryjnym? Są te pastylki do survivalu (wydaje mi się, ze często polecane w podobnych tematach na wypoku)
  • Odpowiedz
@Koshnei: tylko, że mi wszystko co było prane to j---e po czasie i nie wiem gdzie jest przyczyna. Nawet pościel jak chciałem zmienić to musiałem wyprać przed zmianą bo trochę leżała od ostatniego prania i j----a tak samo jak inne rzeczy
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@unick: jest przewiew, czy masz zabudowany/oszklony? Być może dajesz też za dużo płynu do płukania, sugeruje dawać bardzo małe ilości, tylko po to żeby ubrania się nie elektryzowały. Jak dajesz dużo to ubrania nie przepuszczają powietrza i kisną ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@unick: Jak raz ci zaczęło gnić, to trudno to usunąć. Mam tak jak po bieganiu w deszczu nie mogę dosuszyć prania, a pralka/suszarka są zajęte, to samo z butami.

Poszukaj przez google czegoś o tych pastykach antybakteryjnych na wypoku.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@hemikalik: @unick: widziałem kiedyś w tv jakiś eksperyment. Okazało się że płyn do płukania zostaje na ubraniach i zalepia włókna. Z resztą spróbujcie wylać trochę płynu na podłogę albo blat i zostawić na jakiś czas ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@unick a może zasyfiony filtr w pralce? Spróbuj wyprać coś bez żadnego płynu pachnącego, i zobacz czy od razu po wyjęciu śmierdzi. Jak tak, to nie suszenie a filtr jest problemem. Po prostu przez pierwsze parę dni zapach płynu maskuje syf
  • Odpowiedz
@unick: mam podobnie, wiem o co chodzi, ale nie ogarnąłem do końca czemu - ostatnio wyprałem coś na kapsułkach z lidla i takie coś nie wystąpiło i nawet po kilku dniach ubrania (skarpety akurat prałem) miały taki miły świeży zapach, więc może kwestia detergentu

znalazłeś rozwiązanie?
  • Odpowiedz