Wpis z mikrobloga

Czy są tutaj jacyś motocykliści? W przyszłym tygodniu mam 1 jazde na kursie prawka kat.A. Potrzebuje jakichś rad od doświadczonych motocyklistów na co zwrócić uwage przy 1 kontakcie z maszyną, na co uważać, żeby żadnej katastrofy nie było. I jeszcze jedno nie daje mi spokoju... Czy zatrzymując się np. do świateł, robicie podczas hamowania i redukcji międzygaz czy wysprzęglacie każdy bieg? #motoryzacja #motocykle #motomirko #pytanie #przegryw
  • 11
Poczytaj o przeciwskrecie, wchidzeniu w slepe zakrety. Ubierz sie cieplo na jazdy. Daj znac na priv mam ciekawy pdf o podstawach jazdy na moto. Jak cos to na youtube trz widziakem rewelka kurs. U mas na kursach ucza tylko jak zdac.
@anoonek95: dam Ci dobrą radę, delikatnie ze sprzęgłem i gazem. to nie samochód że zapiszczy kołami i pojedzie, wyrwie Cię na koło i lecisz. no i hamujesz głównie przednim hamulcem, tylny to taki dodatek. hamulec nie pulsacyjnie tylko jednostajnie i też nie za mocno. tak powyżej 30km/h przeciwskręt stosuj.
@anoonek95: a może byś tak, i wiem że to radykalna rada, zapytał tego typa co się będzie kręcił na placu jak będziesz samodzielnie się uczył jazdy ubogacony całą wiedza z mirko. #!$%@? wie po co oni tam są, pewnie po to żeby pilnowac żebyś za szybko nie robił postępów, ale warto spróbować, może coś tam podpowiedza xD
a może, i wiem że lecę teraz po bandzie, zadaj sobie trud, znajdź, zapłać
@anoonek95: wszystko tobie wytłumaczy instruktor, nie panikuj. O międzygazie podczas redukcji póki co zapomnij, jeśli nie miałeś nigdy kontaktu z motocyklem. Póki co skup się na tym żeby się nie przewrócić, na międzygaz przyjdzie czas kiedy zdasz egzamin i kupisz swoją maszynę. Ręce w miarę luźno na kierownicy, nie bądź spięty. Trzym się
@anoonek95: i tak jak Ci czerwone zaświeci itd, na początku nie będziesz miał czasu na redukcję z międzygazem więc nawet jak zatrzymasz się na czwórce, to sobie zbijesz biegi w miejscu, gdyby zdarzyło się, że któryś nie chce się w miejscu zredukować, to częściowo sprzęgło puścisz by 1cm pojechać i wtedy zbijesz biegi bez problemu. Jak moto z ABSem to o tyle dobrze, że koła nie zablokujesz hamując na full, natychmiastowo,