Podczas ponownego czytania książek Martina, zacząłem się zastanawiać, jakich istotnych bohaterów pominięto w serialu. Ja zacznę od (moim zdaniem) najładniejszej kobiety w Westeros - Arianny Martell. Dziwne, że nie było dziedziczki Dorne w serialu ( ͡°͜ʖ͡°) #got #ksiazki #literatura #graotron #fantasy
@smialson: no wiesz, w serialu córki Oberyna obalają Dorana i nikogo w całym Dorne nie obchodzi, że przejęły władzę xD Także serialowi raczej nie ma się co dziwić ( ͡°͜ʖ͡°)
@smialson: Generalnie od 5 sezonu, kiedy zobaczyłem co zrobili z Dorne, wiedziałem już że serialu nie czeka nic dobrego. To był pierwszy i najważniejszy zwiastun klęski.
@smialson: Generalnie jeżeli chodzi o ważne braki to nawet bardziej niż Arianne boli brak Quentyna i jego misji, ponieważ to jego wątek dobitnie pokazywał po czyjej stronie stoi Dorne w wojnie. Arianne oczywiście byłaby ważna i istotna do pokazania, gdyby nie zrezygnowali też z Młodego Gryfa. Bolał mnie jeszcze brak starszych braci Lorasa, którzy nadawali Tyrellom głębi i realistyczności. Boli brak Victariona Greyjoya, maestera Marwyna, a także Harry'ego Hardynga. To są
@khaes: Idealna lista, dodałbym do tego Jona Conningtona, który żył blisko Rhaegara. Może się doczekamy "Wichrów Zimy", które chociaż w niewielkim stopniu pozwolą zapomnieć o serialu.
@smialson: Tak, generalnie brakujące postacie łączą się z całymi wątkami, które porzucono. Arianne i Quentyn w Dorne (Najlepsze, że D&D i tak postawił Dorne po stronie Targaryenów, więc nie wiem jaki cel miało zrobienie z Dorana miłośnika Lannisterów); Młody i Stary Gryf w wątku Aegona; Żelazne Wyspy i Dolina też zostały zepchnięte na margines i ucięli wszystkie ważne postacie stamtąd, a z Eurona zrobili naspeedowanego idiotę. Aż muszę sobie bigosu narobić,
Ja zacznę od (moim zdaniem) najładniejszej kobiety w Westeros - Arianny Martell. Dziwne, że nie było dziedziczki Dorne w serialu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#got #ksiazki #literatura #graotron #fantasy
Także serialowi raczej nie ma się co dziwić ( ͡° ͜ʖ ͡°)