Wpis z mikrobloga

Co jest trudniejsze w webdevie: frontend czy backend? Chodzi mi o to, co jest trudniejsze od strony sposobu pisania kodu, jego modyfikacji, utrzymania, logiki aplikacji itd.

#programowanie #naukaprogramowania #webdev #frontend #backend #javascript #php #java
maciorqa - Co jest trudniejsze w webdevie: frontend czy backend? Chodzi mi o to, co j...

źródło: comment_1591807690APNBED0WVAald5eTAnky4M.jpg

Pobierz

Co jest trudniejsze?

• Frontend 32.0% (62)
  • Backend 68.0% (132)

Oddanych głosów: 194

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@croppz: Ja mam ogólnie problem, bo słyszałem, że we frontendzie jest dużo więcej nauki, bo co chwila pojawią się jakieś nowe frameworki, sposoby tworzenia stron WWW itd i trzeba być cały czas na bieżąco z nowymi technologiami. W backendzie jest sytuacja podobno nieco bardziej unormowana, ale podobno jest też trudniejszy, może nie do nauki, ale samo napisanie logiki aplikacji i tego wszystkiego, co się dzieje "pod spodem".

Więc nie wiem
  • Odpowiedz
@maciorqa: Nie da się udzielić prawidłowej odpowiedzi na takie pytanie. W zależności od projektu sytuacja może się diametralnie różnić.
  • Odpowiedz
@Zlyniedobry: Dlaczego backend?
A jeżeli np siedziałbym już w tym backendzie jakiś czasu i złapałbym wprawę, to czy byłoby mi łatwiej?

I czy możesz się jakoś odnieść do tego, co napisałem w poprzednim wpisie, czyli że we frontendzie jest dużo więcej nowości i trzeba być cały czas na bieżąco z technologiami itd.
  • Odpowiedz
@maciorqa: Backend, szczególnie jak się serwisuje system sprzed dekady. Większość frontu w takich rzeczach jest pisana od nowa = nie ma użerania się z kodem z 2008 roku xD
  • Odpowiedz
@maciorqa: Co do zasady jak na coś poświęcisz więcej czasu to będziesz się w tym lepiej czuł :)

Jeżeli chodzi o moje prywatne obserwacje to:

- ludzie ogarniający backend dużo lepiej radzą sobie w zrozumieniu frontu - odwrotnie są problemy. Pozwala mi to ekstrapolować, że backend jest
  • Odpowiedz
@secret_passenger: No ok, a jaka jest pewność, że za 5 lat będzie ktoś tego jeszcze używać, bo pojawią się nowe? Z tego co wiem to jeszcze jakiś czas temu jQuery było bardzo popularne. Teraz nie opłaca się podobno w tym pisać więc jak ktoś świetnie ogarniał jQ i wykorzystywał to wszystko w swoich projektach, to już mu to się nie przyda, więc i tak musiał przejść na któryś z wymienionych
  • Odpowiedz
@maciorqa: jakiś czas temu? bez przesady. w 2015 roku NIKT poważny nie używał jQuery do nowych projektów. to były już czasy bardzo popularnego Angulara, część ludzi w 2015 zaczynała Reacta. niektórzy jeszcze używali alternatyw typu Ember.js, Marionette ale to już wtedy były rozwiązania niszowe.

i nie "podobno" nie opłaca się w jQuery pisać tylko od dawna nie jest to preferowane rozwiazania. to był "hack". testowanie jquery to był istny koszmar. co
  • Odpowiedz
@secret_passenger:

Ja do tej pory miałem do tego takie podejście:
Front jest łatwiejszy jeśli chodzi o naukę i samo pisanie kodu, ale wadą jest mnogość nowych technologii i trzeba być cały czas na... czasie.
Backend jest bardziej "stabilny" jeśli chodzi o nowości, jednak samo programowanie jest
  • Odpowiedz
@maciorqa:

we fronie jedyna trudność jaka jest, to taka, że nadal to jest dłubanie low-level tak naprawdę. jak popatrzymy sobie na to jak kiedyś pisało się aplikacje desktopowe to front jest takim pisaniem aplikacji desktopowych na przełomie lat '90 i wczesnych 2000.

ale wraz z pojawieniem się porządnych środowisk RAD (Rapid Application Development) takich jak Visual Basic, Visual C++ Borlanda itp. sytuacja się
  • Odpowiedz