Aktywne Wpisy

masternodeBTC +235
Wskaż przedmiot, usługę lub czynność, która w ostatnim czasie poprawiła komfort, zdrowie, bezpieczeństwo lub prywatność w Twoim życiu.
Od 5 lat rozmawiamy na tagu #mirekmasterclass o wszelkich usprawnieniach życia. Polecasz rzeczy dzięki którym żyje Ci się lepiej, a w komentarzach nawiązujemy dyskusje, z których powstają kolejne pomysły. Każdy może polubić rozwiązania z których też korzysta, aby pomóc społeczności dokonać trafnych zakupów z polecenia. Tag obserwuje już ponad 7380 osób.
Dzisiaj ode mnie
Od 5 lat rozmawiamy na tagu #mirekmasterclass o wszelkich usprawnieniach życia. Polecasz rzeczy dzięki którym żyje Ci się lepiej, a w komentarzach nawiązujemy dyskusje, z których powstają kolejne pomysły. Każdy może polubić rozwiązania z których też korzysta, aby pomóc społeczności dokonać trafnych zakupów z polecenia. Tag obserwuje już ponad 7380 osób.
Dzisiaj ode mnie

kanguru +18
jedno musi zniknąć co wybierasz?
źródło: temp_file7981082450624516794
Pobierz

#programowanie #naukaprogramowania #webdev #frontend #backend #javascript #php #java
źródło: comment_1591807690APNBED0WVAald5eTAnky4M.jpg
PobierzCo jest trudniejsze?
Komentarz usunięty przez autora
Więc nie wiem
Niemniej jako osoba, która pracowała ponad 4 lata przy tworzeniu rozbudowanych sklepów internetowych zdecydowanie wskazuję Backend.
A jeżeli np siedziałbym już w tym backendzie jakiś czasu i złapałbym wprawę, to czy byłoby mi łatwiej?
I czy możesz się jakoś odnieść do tego, co napisałem w poprzednim wpisie, czyli że we frontendzie jest dużo więcej nowości i trzeba być cały czas na bieżąco z technologiami itd.
Jeżeli chodzi o moje prywatne obserwacje to:
- ludzie ogarniający backend dużo lepiej radzą sobie w zrozumieniu frontu - odwrotnie są problemy. Pozwala mi to ekstrapolować, że backend jest
no faktycznie masakra.
i nie "podobno" nie opłaca się w jQuery pisać tylko od dawna nie jest to preferowane rozwiazania. to był "hack". testowanie jquery to był istny koszmar. co
Ja do tej pory miałem do tego takie podejście:
Front jest łatwiejszy jeśli chodzi o naukę i samo pisanie kodu, ale wadą jest mnogość nowych technologii i trzeba być cały czas na... czasie.
Backend jest bardziej "stabilny" jeśli chodzi o nowości, jednak samo programowanie jest
we fronie jedyna trudność jaka jest, to taka, że nadal to jest dłubanie low-level tak naprawdę. jak popatrzymy sobie na to jak kiedyś pisało się aplikacje desktopowe to front jest takim pisaniem aplikacji desktopowych na przełomie lat '90 i wczesnych 2000.
ale wraz z pojawieniem się porządnych środowisk RAD (Rapid Application Development) takich jak Visual Basic, Visual C++ Borlanda itp. sytuacja się
Komentarz usunięty przez autora