bin_list = [] for num in numbers: bin_list.append(bin(num)[2:]) for num in bin_list: while len(num) % 7 != 0: num.zfill(len(num)+1) mam coś takiego, i chcę wypełniać zerami każdy element listy aż % 7 == 0... jakoś nie mogę ogarnąć tego num w funkcji for...
tylko tu mi zawsze radzono, żeby ładować wszystko do 1 linijki
@ponuryrolnik: No bo na wypoku trzeba się pokazać, że jest się taaaaakim haxorem, co radzi sobie z wielo zagnieżdżonymi listami składanymi. Kod przede wszystkim powinien być czytelny, potem dopiero można zadbać o optymalizację. Tyle że akurat w tym wypadku niema to najmniejszego znaczenia. Pierwszą rzeczą, jaką się robi przy refaktoringu kodu, jest rozbicie dużych funkcji na mniejsze. Tak, by
już prawie jestem na mecie, tylko nie wiem jak to zagnieździć, i czy w ogóle trzeba... bo jak próbuję to wymusza na mnie tworzenie [] dla każdej grupy elementów, a muszą być po kolei...
bin_list = []for num in numbers:bin_list.append(bin(num)[2:])
for num in bin_list:while len(num) % 7 != 0:
num.zfill(len(num)+1)
mam coś takiego, i chcę wypełniać zerami każdy element listy aż % 7 == 0...
jakoś nie mogę ogarnąć tego num w funkcji for...
bin_list = [num.zfill((len(num)+6)//7*7) for number in numbers for num in [bin(number)[2:] ]]lista = [ [ item[num:num+7] for num in range(0, len(item), 7) ] for item in bin_list ]encode([0x4000, 0x123456])i daje mi:
https://repl.it/repls/ImmediatePersonalCodec#main.py
Co do kodu to nie zauważyłem gdzie się kończy tablica, taki kod jest nie czytelny, zrób funkcję i mapuj tablicę:
def to7bitArray(może być?
tylko tu mi zawsze radzono, żeby ładować wszystko do 1 linijki
@ponuryrolnik: No bo na wypoku trzeba się pokazać, że jest się taaaaakim haxorem, co radzi sobie z wielo zagnieżdżonymi listami składanymi.
Kod przede wszystkim powinien być czytelny, potem dopiero można zadbać o optymalizację.
Tyle że akurat w tym wypadku niema to najmniejszego znaczenia.
Pierwszą rzeczą, jaką się robi przy refaktoringu kodu, jest rozbicie dużych funkcji na mniejsze. Tak, by
już prawie jestem na mecie, tylko nie wiem jak to zagnieździć, i czy w ogóle trzeba... bo jak próbuję to wymusza na mnie tworzenie [] dla każdej grupy elementów, a muszą być po kolei...
mianowicie chce dodać 1 do każdego podzielonego na 7 bitów elementu oprócz ostatniego z danej liczby gdzie dodam 0.
próbowałem jakieś ify ale już mi się miesza co jest num co jest item
lol chyba zrobiłem xD