Aktywne Wpisy

asdfghjkl +134
Najlepsza oliwa? Od drzewa, które myśli, że to już koniec. Tak to właśnie jest mili państwo ¯\(ツ)/¯
Na południu Krety lato wygląda tak: 40 stopni w cieniu (jeśli znajdziesz cień), ziemia przypomina rozgrzaną cegłę, deszcz ostatni raz był w kwietniu, a następny będzie… może w listopadzie. I w tym wszystkim stoi sobie oliwka.
Nie podlewasz jej. Nie głaszczesz. Nie pytasz, czy ma wszystko, czego potrzebuje. Zostawiasz ją samą sobie. I co robi? Nie umiera.
Na południu Krety lato wygląda tak: 40 stopni w cieniu (jeśli znajdziesz cień), ziemia przypomina rozgrzaną cegłę, deszcz ostatni raz był w kwietniu, a następny będzie… może w listopadzie. I w tym wszystkim stoi sobie oliwka.
Nie podlewasz jej. Nie głaszczesz. Nie pytasz, czy ma wszystko, czego potrzebuje. Zostawiasz ją samą sobie. I co robi? Nie umiera.

arinkao +16

bin_list = []for num in numbers:bin_list.append(bin(num)[2:])
for num in bin_list:while len(num) % 7 != 0:
num.zfill(len(num)+1)
mam coś takiego, i chcę wypełniać zerami każdy element listy aż % 7 == 0...
jakoś nie mogę ogarnąć tego num w funkcji for...
@ponuryrolnik: po co to? skoro num będzie inną wartością w każdym przebiegu pętli, to po co robić pętlę z warunkiem od długości tego elementu?
num = "0" + num.A jak tak bardzo chcesz skorzystać z zfill, to pomyśl do wielkości chcesz go rozszeżyć?
@ponuryrolnik: czyli jak masz np 6 > bin "110" >chcesz by z przodu było dodatkowe 4 zera, by ilość znaków była 7 w sumie? co daje 0000110
Komentarz usunięty przez autora
Gotowe
matematyka nie boli ;)
Ale nie powinna boleć nikogo, kto chce programować ;)
@ponuryrolnik:
(liczba + dzielna - 1) // dzielna * dzielnaCzyli zwiększasz liczbę o jeden mniej niż dzielna i dzielisz bez reszty, następnie mnożysz, żeby uzyskać wynik podzielny przez tę liczbę.
for num in bin_list:while len(num) % 7 != 0:
num = "0" + num
potem obczaje
No to se dodaj po pętli for dodawanie do listy.
Tylko musisz się nauczyć ogarniać te wcięcia, bo chyba to ci sprawdza wielki problem. Powinno być na tym samym poziomie co słowo for z drugiej pętli, która powinna być na poziomie tego bin_list.append
W ogóle to jak chcesz dawać przykłady ludziom na wypoku, to użyj takiego https://repl.it/ albo chociaż pastebina.
liczba = bin(1231232)
nowa = format(14, liczba)
wywala się, albo coś źle wpisuje
bin_list = [num.zfill((len(num)+6)//7*7) for num in [bin(num)[2:] for num in numbers]]no mam już listę z liczbami binarnymi i uzupełnionymi zerami, teraz chce każdą liczbę podzielić po 7 bitów:
udaje mi się podzielić, ale tylko po 1 elemencie
lista = [item[num:num+7] for num in range(0, len(bin_list), 7)for item in bin_list]