Wpis z mikrobloga

72 lat temu 25 maja 1948 r. w więzieniu mokotowskim przy ul. Rakowieckiej w Warszawie komuniści zamordowali
Flaga Polski
Rotmistrza Witolda Pileckiego.
Zginął od strzału w tył głowy.
Jego ciała do dziś nie odnaleziono.
"Ja już żyć nie mogę, mnie wykończono. Bo Oświęcim to była igraszka"

#historia #pilecki #patriotyzm #czerwonazaraza #iiwojnaswiatowa
Pobierz
źródło: comment_1590390295hi6HcQvPemFB4mY1emjPyn.jpg
  • 61
Tego że nazisci byli przedstawicielami narodu niemieckiego, wybrani w wyborach pod postacią Hitlera, nominowanego na kanclerza przez kochanego przez Niemców Hindenburga. Polacy nie wybrali komunistów, była to sowiecka władza okupacyjna, której stawiano opór, więc zbrodnie komunistyczne na terenie Polski idą na konto Sowieckiej Rosji, tak samo jak zbrodnie nazistow na terenie Polski idą na tereny Hitlerowskich Niemiec.

@huragan_kelly: pokrętna logika. Polscy komuniści również byli przedstawicielami narodu polskiego. Od demokratycznego wyboru NSDAP
@szypkodawejplusa:
Nie była

Po wybuchu II wojny światowej 1 września 1939 został aresztowany przez gestapo[1]. Został wysłany na roboty przymusowe, przebywał w obozie w Nowym Porcie[6], od 19 marca 1940 był osadzony w niemieckim obozie koncentracyjnym Stutthof (pracował tam przy budowie baraków; na jednej z zachowanych drewnianych tabliczek znalezionych w tym obozie odkryto podpis J. Tusk 24 września 1939[7]), a potem także w Neuengamme (numer obozowy 5939)[8], w którym przebywał do
Tusk w ślady dziadka nie poszedł, nie służył w niemieckim wojsku

@Variv: Nie musiał bo akurat dziadek był zmuszony do służby jak wielu innych Polaków. Daje Ci przykład obrzucania kogoś gównem bo ktoś w jego rodzinie coś kiedyś zrobił.
@Pshemeck: Swoją drogą, trochę w temacie a trochę nie, jak mojego pradziadka ciotecznego skazano na smierć w 1940, wiem dokładnie gdzie i kiedy, to czy da się dowiedzieć kto mu zgotował ten los?
@barystoteles: A co mnie to obchodzi jak piszą dzbany o jednych a jak o drugich, jak ktoś jest niedouczonym imbecylem to pisze właśnie w ten sposób. Wg ciebie trzeba szczekać albo po jednej albo po drugiej stronie? naziści to naziści, #!$%@? im w paszcze, komuniści to komuniści, również najlepsi są w rowach z wapnem. To, że jedna strona #!$%@? głupoty to nie znaczy, że jak się jest przeciwko nim to podobne