@walzky: w większości przypadków starczy dobrze napisany kod. Jak patrzę w kod projektu na którym bazuje projekt, w którym aktualnie siedzę to 95% komentarzy można by wywalić gdyby dobrze nazwać metodę i/lub rozbić ją na kilka innych.
@walzky: dlatego napisałem 95% :) problemem jest to, że ludzie często piszą niepotrzebny komentarz do kodu, później metoda się zmienia a komentarz zostaje i człowiek się zastanawia o co chodzi i marnuje czas. Mi też zdarza się napisać komentarz, ale raczej w przypadku kiedy muszę napisać dlaczego coś zrobiłem w sposób jaki jest zrobione (co nie zawsze jest oczywiste na pierwszy rzut oka)
@zwei: @opona_od_czolgu_o_zapachu_kokosowym: musicie to powiedzieć nieświadomym i gorszym od was programistom Linuksa, U-Boota, glibc. To takie mini-projekciki jakich wy byście nie ruszyli no i są tam komentarze.
@Boska_Klaudia: czy ja gdzieś napisałem, że tylko słabi programiści komentują kod? Uważam jedynie, że nagminne komentowanie kodu to zła praktyka. A porównywanie projektów zaczętych 30/40 lat temu pisanych w c/assblerze nijak się ma do dzisiejszego kodu pisanego w językach obiektowych. Ps kod może działać zajebiście, robić mega skomplikowane rzeczy, ale być napisany źle (zmienne z nazwami typu "a", nazwy metod niezgodne z tym co wykonują, nieaktualne komentarze) Ps2 mam w
@Boska_Klaudia: czy ja gdzieś napisałem, że tylko słabi programiści komentują kod?
nie wiem po co to mnie o to pytasz, chyba żeby robić z siebie ofiarę. Napisałeś co napisałeś "w większości przypadków starczy dobrze napisany kod" - czyli jeśli w wymienionych przeze mnie projektach jest dużo komentarzy to twoim zdaniem jest w większości
@Boska_Klaudia: wybacz, ale sposób w jaki to napisałaś odebrałem jako atak.
Dobrze działający, a dobrze napisany kod to dwie różne rzeczy.
Nie zaglądałem w kod linuxa, ale podejrzewam że jest tam wiele miejsc, które można by poprawić pod względem czytelności - to zbyt stary i zbyt wielki projekt żeby był idealnie
źródło: comment_1590311215y7r91u8LDWNL7UybRgIYjV.jpg
Pobierz>2020>komentarzexD
Ps kod może działać zajebiście, robić mega skomplikowane rzeczy, ale być napisany źle (zmienne z nazwami typu "a", nazwy metod niezgodne z tym co wykonują, nieaktualne komentarze)
Ps2 mam w
nie wiem po co to mnie o to pytasz, chyba żeby robić z siebie ofiarę. Napisałeś co napisałeś "w większości przypadków starczy dobrze napisany kod" - czyli jeśli w wymienionych przeze mnie projektach jest dużo komentarzy to twoim zdaniem jest w większości
Dobrze działający, a dobrze napisany kod to dwie różne rzeczy.
Nie zaglądałem w kod linuxa, ale podejrzewam że jest tam wiele miejsc, które można by poprawić pod względem czytelności - to zbyt stary i zbyt wielki projekt żeby był idealnie