Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #informatyka
Hej mirki doradzicie coś. W te wakacje obronię inżyniera z informatyki. Całe studia w wolnej chwili dłubałem stronki wizytówki, na studiach poznałem też inne języki ale raczej je tylko przyswoiłem na tyle żeby zrobić projekt na zaliczenie.
Cały czas operuje w CSS/HTML i mało w Jscript.
No i pokazał się taki KURS od YOUCODE.
Myślicie, że taki kurs ułatwi naukę czy raczej dalej siedzieć w książkach do jscriptu i samemu coś twrorzyć.

Mam takie założenie, że daje sobie jeszcze rok od obrony inżynierskiej na nauke "frontendtu" i chciałbym zmienić pracę na jakiegoś juniora w #krakow

Więc w ten rok chciałbym jakoś najwięcej wyciągnąć i czy taki kurs ma sens ?

#kiciochpyta
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kodecss: cześć też widziałem tą stronę http://youcode.pl bardzo fajny i dobry kurs po którym zostaniesz front developerem. Ukończony kurs oceniam jako przygotowany profesjonalnie. Obejmuje on wg mnie szeroki zakres wiedzy, ale wszystko podane jest w przystępnej formie, dzięki czemu osoba, która nie ma żadnej wiedzy w temacie, na pewno się nie zniechęci. Kurs jest w formie filmów, które dotyczą różnych zagadnień, ale pogrupowane są w bloki tematyczne. Dzięki temu kursowi
  • Odpowiedz
@kodecss: Mirku, spróbuj się załapać na jakiś staż/praktyki front-endowe, tagujesz #krakow, gdzie miejscówek IT jest mnóstwo więc powinieneś coś znaleźć, a żaden kurs nie da Ci takiej wiedzy jaką zdobędziesz w praktyce - serio.
  • Odpowiedz
@tymkowy: słabo mogę sobie pozwolić na praktykę bo muszę mieć źródło utrzymania, żeby opłacić rachunki. A praktyka to zazwyczaj darmo ? a jak nie to zwracają tylko za dojazd ?
Chociaż ja słyszałem jeszcze takie legendy, że za praktyki czasami trzeba płacić.
  • Odpowiedz
@kodecss: to fakt, zwykle jest to darmowa praktyka, ale często jest na 1/2 lub 3/4 etatu i zostanie czas by dłubać projekty by się utrzymać. Imo warto się chwilę "przemęczyć" w taki sposób ze względu na szybkość zdobywania wiedzy, kwestia jeszcze gdzie trafisz oczywiście, ale po swoim przykładzie w trakcie 3-miesięcznego stażu łyknąłem więcej wiedzy z frontu niż przez cały okres inżynierki robiąc dodatkowo kursy, a i jak się sprawdzisz
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 9
wygląda jak jakiś sponsorowany komentarz za 30 groszy xD

@kodecss: to twój komentarz wygląda jak bajt - student informatyki, który po trzech latach umie tylko HTML i CSS? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek: Tak bo na informatyce tylko programujemy 24/7 całe zajęcia
Poznałem też c/c++, php, java i znam to na poziomie podstawowym - który mi bym potrzebny do zrobienia projektów i zaliczenia przedmiotu.
Oczywiście twoim tokiem rozumowania, każdy student informatyki, którzy przygotował projekt na zaliczenie w danym języku - wychodząc z uczelni posiada taką wiedzę, że z automatu dostaje stanowisko seniora ( ͠° °) ?
  • Odpowiedz
  • 1
@kodecss: niesamowita znajomość języka programowania to ostatnie czego potrzebujesz żeby dostać pracę jako programista - prawda jest taka, że jeśli umiesz jeden język dobrze to, pomijając jakieś kompletnie egzotyczne klimaty, każdego innego powinieneś się nauczyć w relatywnie krótkim czasie. Jeśli przez trzy lata nie nauczyłeś się żadnego języka dobrze no to masz problem.

Z mojego doświadczenia wynika, że przyzwoity student wychodząc z uczelni zazwyczaj ma już rok lub trzy doświadczenia
  • Odpowiedz
  • 0
@powaznyczlowiek: Ale brednie. Albo ktoś studiował, albo pracował. Jeżeli pracował - to może coś umie zawodowo, ale nic ze studiów najprawdopodobniej nie wyniósł. Jak studiował to nie ma wiedzy praktycznej, ale jest szansa że coś wyniósł ze studiów. Obu się nie da mieć naraz zaraz po studiach.
  • Odpowiedz
@raFFcio da się studiować dziennie i zdobywać doświadczenie. Nie zawsze będzie się dało pracować na pełen etat, ale pod koniec studiów masz więcej czasu, więc jesteś w stanie załapać jakąś pracę. Dużo zależy od pracodawcy, czy pozwala na elastyczny grafik, ale się da. A większość studentów i tak nie wynosi wiele ze studiów, więc na ogół doświadczenie jest cenniejsze niż to wiedza z uczelni
  • Odpowiedz
  • 0
@GRzA6969: nie krytykuję czy nie wskazuję, która droga lepsza. Obie mają plusy i minusy. A łączenie tego w taki sposób, żeby wynieść coś z obu to jest jakiś odsetek raczej. Choć nie mówię że nie istnieje.
  • Odpowiedz