Aktywne Wpisy
Njal +427
42 butelki za 2 złote 10 groszy w butelkomacie Lidla, szedłem przez całe osiedle obładowany siatami z pustymi pojemnikami po sokach jak menel, a końcowo wyszedłem na tym nawet gorzej niż pan Mietek ponieważ w lokalnym warzywniaku za szkło po Perle placą 20 groszy a ja dostałem 5 groszy od butelki - w Niemczech za tyle plastiku dostałbym rabat na jakieś 20% koszyka zakupowego, no ale Polaczka można dymać
#ekologia
#ekologia
Knamga +21
I dlaczego?
#zdrowie #biologia #nauka #kiciochpyta
Do której grupy zalicza się człowiek?
To nie fakty tylko bzdury z wegańskich artykułów.
Dla człowieka niezbędne do życia jest bialko I kwasy tłuszczowe w które to rośliny są ubogie. Do tego wiekszosc roślin jest niskokaloryczne, rolnictwo powstało ok 10k lat temu więc pierwotny człowiek straciłby ogromne ilości czasu i energii na szukanie nie trujących roślin. Zdecydowanie łatwiej I korzystniej było polować i zjada
1 gram białka ma 4 kcal i tak samo
1 gram węglowodanów ma 4 kcal.
Ale w 100 gramach mięsa masz około 20 gramów białka a w 100 gramach ryzu masz juz 75 gramów węglowodanów i do tego też ma białko - 7 gramów. To co ewentualnie moze dawac tą energie to tłuszcze ale jedzenie tłuszczy zwierzęcych w takich ilosciach zeby to
Mianowicie, czlowiek jest zbudowany tak aby jesc przede wszystkim produkty roslinne. Jakby to ujac, nie jestesmy dopasowani do jedzenia miesa jak np duze koty. Wydaje mi sie ze chodzilo o dlugosc ukladow pokarmowych. Mamy stosunkowo bardzo dlugi, co nie sprzyja np trawieniu miesa.
W tym artykule
Bialko odzwierzece jest najlepiej przyswajalnym i pelnym białkiem dla człowieka. Aby uzyskać pełen aminogram z roślin musisz połączyć kilka różnych roślin (BTW bylo to niemozliwe
Komentarz usunięty przez autora
Człowiek może jeść samo mięso (Inuici) albo same rośliny (weganie; tutaj trzeba tylko zadbać o B12). Może też jeść wszystko naraz. Odrębną kwestią jest to, co powinien jeść, moim zdaniem karnizm to słuszna droga, a glonojady to degeneraci.
Komentarz usunięty przez autora
Proponuję zatem eksperyment: kto będzie zdrowszy po okresie np roku - mięsożerca, który będzie jadł przez ten czas jedynie mięso, czy roślinożerca który będzie przez ten czas odżywiał się wszelakimi roślinami, orzechami, owocami i warzywami?