Wpis z mikrobloga

@anonymous_derp: Ok, może trochę za daleko poleciałem. Założyłem że jako jedyni poddajemy pokarm obróbce oraz jako jedyni posiadamy zdolność myślenia abstrakcyjnego. Przy tak unikatowych cechach drugie musi wynikać z pierwszego. Ale faktycznie nie musi tak być.

Tym niemniej obróbka pożywienia miała gigantyczny wpływ na to jak nasz mózg wygląda teraz. Nie tylko z perspektywy czysto fizjologicznej. Ale również praktycznej - pozwalała na większą ekstrakcję wartości odżywczych ze zdobyczy, zwiększenie dostępnych
  • Odpowiedz
a mięsojady to degeneraci.


@koroluk: w sumie sie z toba zgadzam. zwlaszcza jak slysze/widze ze ktos placze bo pieski jadaja w azji, albo swinki morskie w peru.

albo jak wydaja na swojego pupila wiecej niz niektorzy na dzieci, przy czym w---------a mieso az im sie uszy trzesa.

z drugiej strony swiat jest tak popieprzony, czy to w swiecie zwierzat czy ludzi, tyle przemocy i bolu, ze w sumie humanitarne jebniecie
  • Odpowiedz
@aaadam91: stary post, ale dodam jedną uwagę- wzrok skierowany na wprost wykształcił sie nie ze względu na polowanie, ale dlatego, ze przy nadrzewnym życiu naszych przodków istotna była ocena odleglosci - chwycenie następnej gałęzi, dlatego mamy znacznie lepsza orientacje w niewielkiej odległości, niz inne drapieżniki. W sumie się zgadzamy, tylko taki szczegół.
  • Odpowiedz