Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@nightmarenight: człowiek trawi mięso bardzo łatwo I dosyć szybko, wiekszosc jest już rozłożona w jelicie cienkim dzięki czemu jelito grube odpoczywa i ma się dobrze (czego nie można powiedzieć przy spożywaniu roślin).

Ogromna ilość sportowców którzy ulegli propagandzie I przeszli na weganizm bardzo szybko zaczęli mieć problemy z kontuzjami I regeneracja.
@spiritus: jesteśmy szczególnym rodzajem wszystkożercy, który przystosował się do jedzenia pokarmu poddanego obróbce. Bez obróbki zwiększającej gęstość energytyczną i przyswajalność nie bylibyśmy w stanie aż tak wyewoluować mózgu. Wiemy że ewolucyjnie przystosowaliśmy się do jedzenia mięsa i było ono konieczne w naszej diecie. Czy obecnie powstrzymanie się od jedzenia mięsa jest możliwe, i można zapewnić Sobie w ten sposób optymalną dietę? Niewiadomo. Ledwo zaczynamy rozumieć procesy zachodzące w naszym organizmie. Jest
Mirkosoft - @spiritus: jesteśmy szczególnym rodzajem wszystkożercy, który przystosowa...

źródło: comment_1589096815EIA3qqTLpBGTdXd5NNbVfE.jpg

Pobierz
@aaadam91 Ale brednie. Człowiek to małpa, nie sarna, nie wilk. Rozróżniamy szczegółowo kolory, żeby odróżnić który owoc już jest dojrzały, a który nie. Mamy przewód pokarmowy jak małpy, które są roślinożerne w 99%. A nasz mózg czerpie energię z glukozy, dlatego tak lubimy słodkie.
Nie jesteśmy w ogóle spokrewnieni z drapieżniki. Oprócz małp naszymi najbliższymi krewnymi są myszy i zające.
@Obruni: ale musisz sprecyzować co oznacza energia. Energia jaką pozyskujemy z pozywienia mierzona jest w kaloriach. 1 gram białek i węglowodanów daje 4 kcal a 1 gram tłuszczy daje 9 kcal. I tyle. Tu nie ma filozofii. Oczywiscie można jeść ostre rzeczy na ktore organizm wydatkuje odrobine wiecej energii, mozemy jeść ciężko strawne z ktorymi też trzeba sie uporać, ale po za dolegliwościami bólowymi to jest efekt marginalny - nie warto
@Mirkosoft: brzmi to wszystko bardzo rozsądnie ale aż kipi z tego wygoda, zeby jeść mięso bo w sumie wszyscy od dawna jedzą to moge : D. Akurat to, ze jestesmy w stanie zachowac zdrowie bez mięsa to fakt. Wszystkor ozchodzi sie o skladniki ktore przysajamy z pozywieniem. Jesli dostarczymy wszystko bez mięsa to nasz organizm nie wie przecież czy zjadl mieso czy nie. On wie jedynie co dostal i czy mu
@drGreen: a skad ty wiesz czy mają sie dobrze? Skad wiesz jak bedą sie mieć za 10-20 lat? Czytanie jakiegoś artykuliku w internecie to nie jest merytoryczne zrodlo informacji. Palacz tez ci powiem,ze pali 20 lat i nic mu nie jest.
@monarchista: > Zazwyczaj jemy krówki, kurczaki, kaczki itd. Co te zwierzęta jedzą? Robaki i trawe, jakieś ziarna, źdźbła itd. Ich białko składa sie z tych rzeczy i nagle staje sie pełnowartościowe?
xD
że jedząc jarmuż I szpinak masz pełen aminogram


@drGreen: fajny chochoł ( ͡° ͜ʖ ͡°)
wystarczy łączyć źródła białka aby ten aminogram uzupełnić. sprawdź sobie np jakie aminokwasy dostarczy ryż brążowy z czerwoną fasolą.