Wpis z mikrobloga

Kupiłem sobie ostatnio "freedconn t-max s" i po pierwszej przejażdżce mam mieszane uczucia. 80 km/h to prędkość graniczna, powyżej nic nie słychać. Czy da się coś zrobić z tym fantem? Jakoś wyciszyć kask albo kupić lepsze słuchawki do tego intercomu?
Chciałbym chociaż komfortowo rozmawiać przy prędkości ~100km/h tak aby można na spokojnie jechać, i aby TIR`y nie wyprzedzały. Mój kask to HJC-TR1

#motocykle #pytanie #intercom

Zawołam jeszcze @krzyq i @Donmenello jako że polecaliście Panowie ten model to zakładam że z niego korzystacie ;p
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Delfin17: mam midlanda btx2 pro i w zasadzie normalnie się rozmawia również do 80, powyżej już trzeba trochę głośniej mówić. Kask Nolan n87.
  • Odpowiedz
@rosa__: No właśnie ja przy 80 to już końcówka normalnej rozmowy. Cokolwiek powyżej już nic nie słychać. Co prawda rozmawiałem tylko przez telefon za posrednictwem intercomu, a nie na zasadzie intercom <-> intercom ale to chyba identyczna głośność
  • Odpowiedz
@Delfin17: Tez mam ten interkom. Robote robi głownie kask + szyba w motocyklu. Ja prowadzę rozmowę przez telefon na autostradzie przy 130km/h. Kumpel myślał ze z domu rozmawiam xD
  • Odpowiedz
@Delfin17: pokombinuj z ulozeniem sluchawek. tez tak mialem kiedys. wydawalo mi sie, ze mialem idealnie ulozone w ucho i wuj slyszalem. troche poeksperymentowalem w ulozeniem i bingo! wszystko slysze niezaleznie od predkosci :)
  • Odpowiedz
@Delfin17: tylko i wyłącznie zatyczki pomogą. Ja mając zatyczki słucham muzyki nawet do 160-170 km/h rozmowy to tak do 140 z pasażerem. Też mam t-maxa
  • Odpowiedz
@Delfin17: to spróbuj zmienić pozycje głośników. Jak pierwszy raz zamontowałem, prawa słuchawka mi się przesunęła z 2cm i myślałem ze majfrend przysłał mi z-----y sprzęt z dźwiękiem mono. Poprawiłem pozycje i jest bardzo dobrze.
  • Odpowiedz
@Delfin17: Tak słyszę jeszcze lepiej. Bo zatyczki w gruncie rzeczy wycinają hałas wiatru. Bez zatyczek to faktycznie do takich prędkości jak ty i też nic już nie słyszę.

Dodam że muzyka dzięki zatyczkom jest głębsza i bas jest lepszy, bez nich dzwięk jest płaski.
  • Odpowiedz
Alpine MotoSafe

@grundzio12: Faktycznie drogie. Spróbuję najpierw z jakimiś najtańszymi żeby zobaczyć czy coś pomoże na słyszalność dźwięku z intercomu. Jak zobaczę efekty to będę myślał nad poprawą komfortu ;p
  • Odpowiedz
@Delfin17: miałem TR1, ale z interkomem ejeas v6 pro (z pojemniejszą baterią) i o ile pamiętam, przy 100 świetnie było słychać. Ale ten kask nie ma wycięć na interkom, wycinałeś sam? Na pewno dobrze wybrałeś miejsce? Bo jak słuchawki będą pół centymetra w innym miejscu, to może być lipa, musisz trafić na ideał, a tego interkomu Twojego nie miałem, ten mój interkom słychać w stoperach do uszów w jeszcze głośniejszym
  • Odpowiedz
Okej wyjaśniło się. Wcześniej miałem ustawione tak żeby było jakoś wygodnie przez co głośniki faktycznie nie były przy uszach. Wyciąłem sobie w kasku otwory na wysokości uszu, i teraz tam zamocowałem głośniki. Dźwięk jest bajka, powyżej 120 gadałem z kumplem bez żadnego problemu.
  • Odpowiedz