Wpis z mikrobloga

#wislakrakow #ekstraklasa Wydaje mi się, ze to jeden z większych problemów jakie trawią Wiśle od odejścia Cupiała, brak samokrytyki i absurdalna narracja władz Klubu.
Jak dobrze pamietam, to Królewski rok temu w wywiadzie mówił o Lidze Mistrzów w 3 lata, w sierpniu byli tak pewni swego, ze prawie spuścili klub ligę niżej już jesienią. Cupiał był jaki był, ale wiedział, ze sukces i pieniądze lubią ciszę. A tutaj jest coraz więcej gadania, coraz mniej roboty. Jeszcze wyrzuciliscie chyba dobrego prezesa i zastąpiliście go naturszczykiem.

Powodzenia XD
miki4ever - #wislakrakow #ekstraklasa Wydaje mi się, ze to jeden z większych problemó...

źródło: comment_1588705089OgYZo5bRdyZT0QczYSKVon.jpg

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@flumpy_bread: "od dziecka" - jeżeli tak nazywasz studentów to ok xD

btw. Od kiedy bycie kibicem sprawia że musi zostać wrogiem innych klubów? (nie myl z kibolstwem)
Tym bardziej że w przeszłości miał żal do właścicieli Wisły że niszczą klub (już słynne wywiady: nie jestem kibicem, wiec nie kupię klubu - ale sympatyzuję).
Może Błaszczykowski też ma wybierać tylko 1 klub? (porzucić Wisłę lub Raków)?
  • Odpowiedz
Zgadzam się z główną tezą.
Ja mimo sympatii do eygo klubu jest zniesmaczony tym chwalniem się na prawo i lewo.
Tu prosze elegancko wyemitowali akcję, szkoda kurna że minął rok i nie powstała żadna grupa akcjonariuszy na fb a napisali że każdy kto zakupi choć akcję ma dostęp do niej.

Jeśli się ztym mylę to prosze os prostowanie.
  • Odpowiedz
od kiedy Leśniodorski to rywal?

@wykrywacz_dzbana: Od okolo 4 tygodni, podobno sytuacja sie zrobila mocno napieta.

co do praw telewizyjnych apel jest prosty. Chcą sprawiedliwego podziału który uwzględniałby również index klubów które przynoszą oglądalność. W Hiszpanii już to przerabiano i musieli się tak
  • Odpowiedz
Od kiedy bycie kibicem sprawia że musi zostać wrogiem innych klubów?

@wykrywacz_dzbana: Pelna zgoda. Zdarzalo mi sie trzymac kciuki za Wisle z Parma, za Lecha z Juventusem, czy nawet za Polonie, mimo ze jestem kibicem Legii i Widzewa.
  • Odpowiedz
@miki4ever:
1. Co do Leśnego - sprzedałbyś mi źródło?
2. Nie na tym polegał przykład. Chodziło o mechanizm (on nie zależy od skali pieniędzy). Jeżeli kluby które mają największy wpływ na to ile pieniedzy wpada do całej ligii, będą szukać alternatywy która dla nich byłaby bardziej opłacalna (ale kosztem tego kontraktu) to może sam klub zyska ale ucierpi cała liga. I nie dziwna byłaby kopia manewru (z propagowaniem postawy że
  • Odpowiedz
Co do Leśnego - sprzedałbyś mi źródło?

@wykrywacz_dzbana: na twitterze z kragow legijnych krazy takie info od czasu jak wywalili poprzedniego prezesa. Jak trafie znowu na cos to ci podesle.

Chociażby dlatego żeby napędzić ligę (sytuacja gdy silny jest tylko 2 klub prowadzi do patologii - o czym najlepiej przekonała się
  • Odpowiedz
@miki4ever:
1. Odejście Obodzińskiego to strata. Natomiast odszedł on w przyjaznych nastrojach wobec właścicieli.
Jeżeli miałbym wrzucić swoją opinię - to był to raczej zgniły kompromis po to by dogadać się z TSem i miastem.

2. btw. Doprecyzuję co mam na myśli (trochę namieszałem). Chodzi o to że nigdy nie postawimy kroku naprzód (zostaniemy tą zaściankową ligą) dopóki nie doprowadzimy do sytacji gdzie wszystkie kluby będą zainteresowane tym by promować
  • Odpowiedz
Odejście Obodzińskiego to strata. Natomiast odszedł on w przyjaznych nastrojach wobec właścicieli.

@wykrywacz_dzbana: Ja mam inne informacje, przede wszystkim nie chcial odchodzic, informacje o odejsciu dostal tez podobno dosyc spontanicznie

Chodzi o to że nigdy nie postawimy kroku naprzód (zostaniemy tą zaściankową ligą) dopóki nie doprowadzimy do sytacji gdzie wszystkie kluby będą zainteresowane tym by promować
  • Odpowiedz
@miki4ever:
1. Nie chciał odchodzić. Właściciele też nie chcieli się go pozbywać (nawet teraz nieoficjalnie pomaga). Problem w tym że klub musiał zmienić prezesa ze wzgłedu na władze miasta i być może z powodu negocjacji z TSem.

2. I tu pytanie: kto ma wytypować te 2-3 kluby?
Dlaczego inne kluby przynoszące najwięcej funduszy mają zostać wykluczone?
Dlaczego te kluby nadal mają być zaintetesowane tym by płaca za ich pracę nie trafiała na
  • Odpowiedz
Wisła będąca na podium wśród tych klubów które przynoszą największy zysk dla nc+

@wykrywacz_dzbana: Legia przynosi sporo wiecej, poza tym jak chcesz to zmierzyc? Jakby zespoly graly w tym samym czasie to moze jeszcze, ale jak chcesz porownac zespol co gra w piatek o 18 do tego co gra w sobote o 20.
  • Odpowiedz
@miki4ever: to już są kwestie techniczne. Miernik to nie tylko oglądalność (również abonament).
I to prawda Legia jest liderem oglądalności. To nic dziwnego. Jest zainteresowana tym by mieć publikę.
Problem w tym że kluby niezainteresowane promowaniem ligii miałyby być w czołówce podziału zysków.

Czy najniższy kontrakt w lidze dla klubu który przynosi drugi lub trzeci co do wielkości zysk jest tu sprawiedliwy?
  • Odpowiedz
Czy najniższy kontrakt w lidze dla klubu który przynosi drugi lub trzeci co do wielkości zysk jest tu sprawiedliwy?

@wykrywacz_dzbana: Jak juz pisalem, z zyskiem to nie jest taka oczywista sprawa do wypracowania, ale generalnie sie zgadzam. Nawet wolalbym, zeby kasa byla przyznawana ze wzgledu na popularnosc, a nie wyniki.

Inna sprawa, ze to jest kwestia do negocjacji na nowa umowe.
  • Odpowiedz
@miki4ever: ja akurat byłbym zwolennikiem rozwiązań hybrydowych. Niech pieniądze podnosi się i z murawy i z telewizora (mobilizacja by rozwijać się w wielu aspektach)

I tu jest sedno sprawy. W tych wpisach chodzi o to by doszło do negocjacji (nie tak jak poprzednio gdzie decydowała wąska grupa)
  • Odpowiedz
@miki4ever: nigdy nie będzie systemu idealnego. Natomiast sam fakt że Sandecja gra tylko piątki i poniedziałki już teraz nie jest fair. Każdy klub powinien mieć podobnie zbalansowane terminy. Owszem można próbować to przeliczać, wrzucać rekompensaty itd.
Cały czas podkreślam że to nie jest tylko oglądalność. Łatwo zbadadać sympatie abonentów tej zamkniętej platformy. Ten mechanizm też musi być hybrydowy.

Chodzi o to że akcja w stylu wspieramy kilka klubów tylko na
  • Odpowiedz