Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#programowanie #java

Jest jakaś darmowa biblioteka do zrobienia wielostronicowego PDF-a z tekstu?

Mam długi tekst i po prostu chcę wstawić go na stronę w PDF. Tylko że tekst może być długi i nie zmieści się na jednej stronie.

- iText podobno to umie, ale jest płatny.
- PDFBox tego nie potrafi (tylko na jedną stronę można i resztę utnie zamiast przenieść na kolejną stronę).
- Apache POI? Apache FOP?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mk321 apache fop radzi sobie dosyć dobrze, ale musisz przygotować template w xsl, co nie jest takie proste jak się wydaje. Ogólnie to polecam, bo chociaż wymaga trochę ogarnięcia, to fajne rzeczy można zrobić. Masz całkowitą kontrolę nad pdf
  • Odpowiedz
  • 0
@Ponc3k: nie, backend w Springu, frontend w JS w czymkolwiek. Aplikacja w Javie robi na backendzie i wystawia REST API. Takie całe systemy ludzie nazywają aplikacje webowe.

Ale da się. JSP i Spring MVC lub Thymeleaf lub JSF.
  • Odpowiedz
  • 0
@Ponc3k: wdrożenia np. na AWS lub Raspberry - tak mam tylko jar. A tak to muszę instalować coś dodatkowego. Zależnego od systemu itd. itd.
  • Odpowiedz
  • 0
@Ponc3k: nie chcę strzelać zapytaniami do nikogo. Bo mogę mieć dużo plików i bym mocno ich obciążał (pewnie mają jakieś limity), jak ich usługa padnie to moja aplikacja też, mogą w jednej chwili zamknąć usługę lub zrobić płatną i będę miał problem. Strzelanie do innych API (gdy to nie są dane i nie ma wyjścia, tylko jakaś funkcjonalność) to nie jest dobry pomysł.
  • Odpowiedz