Wpis z mikrobloga

Wczoraj zadałem wam pytanie w ankiecie:

"Gdybyscie musieli sie przeprowadzic do innego duzego miasta z polskiego TOP 5, ktore byscie wybrali?"

Do wyboru byly miasta:

- Warszawa
- Krakow
- Wroclaw
- Poznan
- Gdansk

Pytanie w ankiecie zostało zadane w najwiekszych 10 miastach Polski i tak sie przedstawiaja wyniki:

- najpopularniejsza odpowiedzią był ❤ GDAŃSK ❤
- mieszkańcy az 7 najwiekszych miast wybrali Gdansk, jako potencjalne miejsce swojej wyprowadzki (poza lodzianami i szczecinianami)
- do przeprowadzki do Gdanska najbardziej zdecydowani byli mieszkancy Wroclawia (i co wazne, gdanszczanie za swoj cel wyjazdu glownie glosowali za Wroclawiem)
- wynika z tego, ze Wroclaw ❤ Gdansk (i vice versa)
- mieszkancy ZADNEGO miasta nie wybrali Krakowa, jako glownego miasta do przeprowadzki
- co gorsza, bydgoszczanie, jako jedyni, nie oddali nawet jednego glosu na Krakow. Tu chyba nie ma milosci... ;-)
- Warszawa i Wroclaw mozna zakwalifikowac ex aequo na drugim miejscu najpopularniejszego kierunku do przeprowadzki
- Dosc charakterystyczne jest oddawanie glosow na miasta bliskie geograficznie (tu wyjatkiem jest ulubiony w PL Gdansk, ktory pewnie przyciaga nowych mieszkancow morzem i swoja niepowtarzalna architektura)
- Lublinianie bardzo niezdecydowani - wyglada, ze chyba wszedzie chcieliby sie wyprowadzic (poza Krakowem)
- Szczecinianie natomiast nie sa zainteresowani dwoma najwiekszymi miastami w Polsce. Wybieraja cos z trojki Gdansk - Wroclaw - Poznan

Pelne ankiety dostepne w zdjeciu. Aby zdjecie powiekszyc, kliknij na nie prawym klawiszem myszki i wybierz "otworz link w nowej karcie/oknie"

Zapraszam do dalszej analizy

( ͡° ͜ʖ ͡°)

#warszawa #wroclaw #krakow #gdansk #poznan #lodz #szczecin #lublin #katowice #bydgoszcz #oswiadczenie #polska
J.....s - Wczoraj zadałem wam pytanie w ankiecie:

"Gdybyscie musieli sie przeprowa...

źródło: comment_1587811973LPM7EQU0azWlWpYLurz7Fr.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jud-Suss W sumie to nawet dobrze. Wszyscy tak narzekają na Kraków, a spotkać kogoś kto stąd pochodzi, to czasami jak szukanie świętego grala. Czyli wychodzi na to, że to miasto tworzą sami przyjezdni, którzy nie lubią siebie nawzajem i sami na siebie narzekają xD
  • Odpowiedz
Mala errata - napisalem, ze Wroclaw i Warszawa zajely ex aequo 2 miejsce troche z lenistwa, jednak fakty mowia same za siebie:

- Wroclaw - ulubiony wybor 2 miast (Szczecin i Gdansk - tez was lubimy :-) i drugi wybor w 5 miastach
- Warszawa - ulubiony wybor 1 miasta (Lodz) i drugi wybor rowniez w 5 miastach
  • Odpowiedz
@Jud-Suss: nie rozumiem uwielbienia do Gdańska i antypatii do Krakowa. Sam jestem z Trójmiasta i przeprowadzam sie na studia do Krakowa. Gdańsk jest nudny, poza sezonem to wręcz miasto widmo. Ledwie 65 tysięcy studentów, słaby uniwersytet. Miasto dobre dla emerytów albo młodych rodzin. Urok miasta to kwestia subiektywna, dla mnie najpiękniejszy jest Kraków.
  • Odpowiedz
przyciaga nowych mieszkancow morzem i swoja niepowtarzalna architektura)

@Jud-Suss: i czystym powietrzem.. Sam Sikorowski z Turnauem śpiewali "u nas wiosną wiersze rodzą się najlepsze. I odmiennym jakby rytmem, u nas ludziom bije serce, choć dla serca nie szczególne tu powietrze". Też jestem za GD.
  • Odpowiedz
@friendly_rateI: Rozumiem zainteresowanie Gdanskiem (choc nie wiedzialem, ze jest az tak duze) - ma widac pewna aure miasta, w ktorym "mozna miec caly rok wakacje" (bliskosc morza) Z drugiej strony dziwi mnie brak zainteresowania Krakowem, stolica polskiej turystyki, miastem uwielbianym przez Brytyjczykow (choc znow Gdansk jest lubiany przez Skandynawow)
  • Odpowiedz
@Jud-Suss ale pod jakim względem top 5? Ludności? Jeśli tak to Gdańsk z topki wypada, wchodzi tam Łódź. Powierzchni? Wtedy wypadają Gdańsk i Poznań w wchodzi Szczecin i Łódź. Czego to top był? Ilości turystów? Wtedy wypada Poznań wchodzą Katowice
  • Odpowiedz
@Jud-Suss aaaa ok, top 5 najdroższych miast. Trzeba było jeszcze zrobić w ankiecie opcję "zostaję tu gdzie jestem, bo jest tanio i też mam szansę na dostatnie życie" ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@friendly_rateI: Dokładnie. To znaczy fajne miasto ale nie rozumiem ską taki "hype". Ja się w ogóle w Gdańsku nie czułem jak w wielkim mieście. To znaczy jest bardzo rozległe, ale nie ma takiej ciągłości zabudowy, miejskości. Może dla tylu osób jest ważne to morze. Z żoną przez 2 lata mieszkaliśmy na Przymorzu, 15min pieszo od morza i bywaliśmy tam raz na kilka tygodni tak naprawdę.

@Dorciqch: W większości
  • Odpowiedz
@czlapka: argument bo morze jest najczęściej powtarzany a mieszkając nad morzem na stałe bywa sie tam kilka razy w roku. Zalety bliskości morza to czystsze powietrze, cieplejsze zimy i chłodniejsze lata. Ale i tak wole góry
  • Odpowiedz
@Jud-Suss każde z tych miast jest za duże. Polecam Szczecin każdemu do życia po studiach lub nawet na studiach, jak ktoś nie potrzebuje tłumów, imprez, mnóstwa knajp itp.itd.
  • Odpowiedz
@Jud-Suss: > brak zainteresowania Krakowem, stolica polskiej turystyki, miastem uwielbianym przez Brytyjczykow (choc znow Gdansk jest lubiany przez Skandynawow)

Przecież ogrnomna liczba turystów, a w tym jak zaznaczyłeś Brytoli, to akurat duzy minus dla ludzi chcących ŻYĆ na stałe w danym mieście.
  • Odpowiedz