Aktywne Wpisy

jmuhha +9
Wytłumaczy mi ktoś dlaczego kierowcy pozwalają jeździć dziecku bez przypiętego wozka? ლ(ಠ_ಠ ლ)
źródło: 1000021960
Pobierz
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: 1000021960
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Znalazłem kilka opcji i zebrałem wszystko razem:
Sekcja G poz. 45 źródło
1. Od uzyskanych dochodów (przychodów) pobiera się 19 % zryczałtowany podatek dochodowy, z zastrzeżeniem art. 52a przepis przejściowy:
1)z odsetek od pożyczek, z wyjątkiem gdy udzielanie pożyczek jest przedmiotem działalności gospodarczej;
2)z odsetek i dyskonta od papierów wartościowych;
3)z odsetek lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunku podatnika lub w innych formach oszczędzania, przechowywania lub inwestowania, prowadzonych przez podmiot uprawniony na podstawie odrębnych przepisów, z zastrzeżeniem art. 14 przychód z pozarolniczej działalności gospodarczej, przychód z działalności gospodarczej ust. 2 pkt 5;
4)z dywidend i innych przychodów z tytułu udziału w zyskach osób prawnych;
5)od dochodu z tytułu udziału w funduszach kapitałowych;
Sekcja E poz 34 źródło źródło2
1a. Od dochodów uzyskanych z odpłatnego zbycia walut wirtualnych podatek dochodowy wynosi 19% uzyskanego dochodu.
Sekcja C poz 22 - @vinmcqueen sugeruje w swoim pliku excel.
1. Od dochodów uzyskanych z odpłatnego zbycia papierów wartościowych lub pochodnych instrumentów finansowych, w tym z realizacji praw wynikających z tych instrumentów, z odpłatnego zbycia udziałów (akcji), z odpłatnego zbycia udziałów w spółdzielni oraz z tytułu objęcia udziałów (akcji) albo wkładów w spółdzielni w zamian za wkład niepieniężny w postaci innej niż przedsiębiorstwo lub jego zorganizowana część, podatek dochodowy wynosi 19% uzyskanego dochodu.
Ustawy:
Art. 30b. pod. doch.od osób fi
Art. 30a. pod. doch.od osób fi
Wołam osoby, które się również udzielają pod tagiem @andrut1291 @shaki24 @splitt może ktoś się wypowie.
#mintos
Naszym zdaniem należy na formularzu PIT 38 wypełnić pola wskazane w sekcji C, tj. pola nr 22,23. Sugerujemy jednak by dla pewności skonsultować się z biurem rachunkowym, by mieć 100% pewność co do prawidłowości rozliczenia podatku. W celu rozliczenia przychodów z Mintosa za rok 2019 zapraszamy do odwiedzania strony Wirepit, na której można wyliczyć przychód oraz dochód powstały z inwestycji w platformę Mintos.