Wpis z mikrobloga

Mirki gdzie wpisać dochód z #mintos w PIT 38? Wszędzie i tak wychodzi 19% ale jakoś mi nie pasuje podciągać tego pod wirtualne waluty.
Znalazłem kilka opcji i zebrałem wszystko razem:

Sekcja G poz. 45 źródło
1. Od uzyskanych dochodów (przychodów) pobiera się 19 % zryczałtowany podatek dochodowy, z zastrzeżeniem art. 52a przepis przejściowy:
1)z odsetek od pożyczek, z wyjątkiem gdy udzielanie pożyczek jest przedmiotem działalności gospodarczej;
2)z odsetek i dyskonta od papierów wartościowych;
3)z odsetek lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunku podatnika lub w innych formach oszczędzania, przechowywania lub inwestowania, prowadzonych przez podmiot uprawniony na podstawie odrębnych przepisów, z zastrzeżeniem art. 14 przychód z pozarolniczej działalności gospodarczej, przychód z działalności gospodarczej ust. 2 pkt 5;
4)z dywidend i innych przychodów z tytułu udziału w zyskach osób prawnych;
5)od dochodu z tytułu udziału w funduszach kapitałowych;

Sekcja E poz 34 źródło źródło2
1a. Od dochodów uzyskanych z odpłatnego zbycia walut wirtualnych podatek dochodowy wynosi 19% uzyskanego dochodu.

Sekcja C poz 22 - @vinmcqueen sugeruje w swoim pliku excel.
1. Od dochodów uzyskanych z odpłatnego zbycia papierów wartościowych lub pochodnych instrumentów finansowych, w tym z realizacji praw wynikających z tych instrumentów, z odpłatnego zbycia udziałów (akcji), z odpłatnego zbycia udziałów w spółdzielni oraz z tytułu objęcia udziałów (akcji) albo wkładów w spółdzielni w zamian za wkład niepieniężny w postaci innej niż przedsiębiorstwo lub jego zorganizowana część, podatek dochodowy wynosi 19% uzyskanego dochodu.

Ustawy:
Art. 30b. pod. doch.od osób fi
Art. 30a. pod. doch.od osób fi

Wołam osoby, które się również udzielają pod tagiem @andrut1291 @shaki24 @splitt może ktoś się wypowie.
#mintos
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zrodzny_w_zbozu: to nie ma większego znaczenia, ja rozliczyłem tak jak napisałem i tak jak to przytoczyłeś, poszło już parę tygodni temu, nikt do tego nie wrócił. Tak naprawdę, nie mogą cię ukarać za wpisanie kwoty do niewłaściwej rubryki, bo jak sam zauważyłeś, wszędzie i tak ci wyszła ta sama kwota. Po prostu nie ma do tego odpowiedniej interpretacji, dyskutowaliśmy tutaj też na tagu #mintos o tym w paru
  • Odpowiedz
@vinmcqueen: ok, tak zrobię. Orientujesz się może czy ten PIT 38 zostanie podliczony do PIT37? Bo mam do zaakceptowania pit 37 na podstawie pit-11 od pracodawcy.. to powinienem zaczekać żeby się to jakoś razem podliczyło na portalu e-pit?
  • Odpowiedz
Witam,
Naszym zdaniem należy na formularzu PIT 38 wypełnić pola wskazane w sekcji C, tj. pola nr 22,23. Sugerujemy jednak by dla pewności skonsultować się z biurem rachunkowym, by mieć 100% pewność co do prawidłowości rozliczenia podatku. W celu rozliczenia przychodów z Mintosa za rok 2019 zapraszamy do odwiedzania strony Wirepit, na której można wyliczyć przychód oraz dochód powstały z inwestycji w platformę Mintos.
  • Odpowiedz
@zrodzny_w_zbozu: nie, to są 2 oddzielne PITy, 37ke masz ze stosunku pracy (tak jak napisałeś, wypełniona na podstawie PIT 11, który US dostaje od Twojego pracodawy), a 38 wypełniasz samodzielnie - tzn. za Mintosa musisz wypełnić go samodzielnie, jeżeli np. inwestujesz w jakieś akcje za pośrednictwem domu maklerskiego, brokera, to oni też wysyłają PIT 8-c to skarbówki i też przelicza się to samo. Twoim zadaniem jest tylko wrzucić wartości brakujące,
  • Odpowiedz