Wpis z mikrobloga

#fotel #krzeslo #programowanie #programista15k #komputery #gry

Czy ktoś z Was posiada taki/podobny noname fotel? https://allegro.pl/oferta/fotel-biurowy-krzeslo-obrotowe-mikrosiatka-tilt-9040327606?fromVariant=9039953268

Wygląda w miarę "ergonomicznie", ma regulację podpory lędźwiowej (drugi "wzór"/model z tej aukcji ma regulację zagłówka).
Kosztuje połowę tego co Markus - a patrząc na regulacje które obydwa fotele posiadają i na to, że Markus skrzypi, to chyba wolę zaryzykować i wziąć tego noname'a i najwyżej zwrócić... Z drugiej strony, jakbym miał brać Markusa, to dołożyłbym już 200-300 zł i wziął coś takiego https://www.centrumkrzesel.pl/fotel-ergofix-24h/3950/p - Grospol Ergofix. Ale na razie nie chcę wydawać tyle kasy, a jednak praca z domu + zbliżające się upały to jednak chcę swój stary skórzany wymienić na materiałowy z siateczką.

Tak naprawdę, któregokolwiek z tych foteli bym nie wybrał, to i tak teraz kupić można tylko przez internet i każdy fotel potencjalnie będzie trzeba zwrócić, bo się okaże niewygodny. I tak sobie myślę, że 10 lat siedzę na skórzanym noname i daje on w miarę rade, plecy mnie nie bolą bo i tak w miarę regularnie ćwiczę. Mechanizm A nóż kupię fotel za 250 i posłuży trochę. A jak się sytuacja uspokoi to zawsze można jechać do sklepu i przymierzyć coś lepszego do powiedzmy tysia, a ten komuś z rodziny oddać.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@erroreo: wygląda ok ale siedziałem w swoim życiu na 2 fotelach w cenie ~200zł i konczy się to tym że w ciągu 2 lat lądują na śmietniku. Uwazam ze Markus z Ikei to minimum
  • Odpowiedz
@zibizz1: A na śmietniku lądowały bo się mechanizm posypał? Co do Markusa, to tak jak pisałem, wolałbym dopłacić te 200 zł i kupić Ergofixa - który ma regulację podłokietników w 3 wymiarach i mechanizm, w którym oddzielnie się pochyla oparcie w zależności od wagi - ale tyle to na papierze, a wiadomo że najlepiej te krzesła przetestować. I o ile takiego Markusa sporo ludzi miało i jakieś tam opinie są,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@TrueShutDown: kupiłem grospol ergofix właśnie. Obsługa klienta mega na plus, sam fotel jak dla mnie elegancki i wygodny, solidny, póki co jest jak nowy ale mam go 2 miesiace.

Na plus ergonomia i Oparcie, mechanizm odchylania. Wykonanie. Możliwe opcje koloru. Mega regulacja podłokietników. I jest po prostu ładnym meblem, jak dla mnie wygodnym. Kółka elegancko jeżdżą po dywanie. Możliwość zakupu kolek gumowych też na plus.

Na minus - wraz z odchylaniem
  • Odpowiedz
@erroreo: super dzięki za wyczerpującą wypowiedź!

Mam jeszcze pytania:
Jakiego wzrostu jesteś bo ja jakos ~170 cm i nie wiem czy bedzie ok?

Czy siedzisko jest miękkie czy twarde, bo np w JÄRVFJÄLLET było dla mnie za twarde ale jak jest miękkie jak w Markusie
  • Odpowiedz
  • 0
@TrueShutDown: powinno być w sam raz na Twój wzrost. Z tego co czytałem w necie, bo specem żadnym nie jestem, to ludzie powyżej 180-185 cm mają problemy z zbyt małymi fotelami.

Mi się plecy nie zapadają, ale to chyba subiektywne dość, fotel jest jak buty - jednemu wygodnie a innemu nie. Jak dla mnie pozycja jest ok ale trochę siateczka pod plecaki się ugina. Ja się w nią nie zapadam,
  • Odpowiedz
@erroreo W dalszym ciągu polecasz tego Ergofixa mirku? widziałem dużo pozytywnych opinii na jego temat ale też komuś się siedziszko złamało czy tam inny element, mam na fotel jakies ~700 zł a ten Ergofix wydaję się być dobrym kandydatem, możesz coś o nim napisać? czy po tym czasie nie skrzypi nie urwało się coś?
  • Odpowiedz
  • 0
@Uczaj: w dalszym ciągu jestem zadowolony z krzesła wygodne i dobrze mi służy a używam sporo. Kupiłem drugie krzesło tej samej firmy a swoje oddaje w dobre ręce ponieważ trochę przeszkadzało mi, że Podlokietniki poruszały się do tyłu wraz z oparciem (i ręce wtedy lecą w górę od klawiatury). Kupilem okolo 300 zł droższy model Futura i ma więcej regulacji i ogólnie jest jeszcze wygodniejsze jak dla mnie. Ale fotel
  • Odpowiedz