Wpis z mikrobloga

Margaret Hamilton, inżynier oprogramowania programu Apollo, wraz z księgami kodu, który napisała ręcznie by umożliwić człowiekowi lot na Księżyc w 1969 roku.

#historia #ciekawostkihistoryczne #ciekawostki #nasa #kosmos #historiajednejfotografii #informatyka #fotografia #programowanie
sropo - Margaret Hamilton, inżynier oprogramowania programu Apollo, wraz z księgami k...

źródło: comment_1586590298yLAFoyTNVEdW0R4jwKdbpj.jpg

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@m0rdeczka: Nie wiem na co autor chciał zwrócić uwagę, pewnie szanuje ją za osiągnięcia niezależnie od płci. Nie wiem co niby miałoby to zmienić czy by napisał o jednej czy o wszystkich i tak część wykopków by się zesrała, bo hurr durr kobieta, a to zawsze śmieszy ;D
  • Odpowiedz
A tu już w kolorze, świętowała sukces misji z kieliszkiem w ręku.

@Keris: Niektorym mirkom przypominam, ze TA pani, miala w sobie, w ciagu swojej kariery, mniej bolcow, niz ich dziewczyny i zony ( )
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@Wyrelworelowany:

Tak ona (kobieta) jest autorem tego kodu, była dyrektorem zespołu, od niej zależało, czy koledzy i koleżanki zrobili swoją robotę i jak ją zrobili.

Jak przy pierwszym komputerze dyrektorami byli mężczyźni, a kobiety programistami, to "kobiety stworzyły pierwszy komputer", ale jak już mężczyźni kodowali Apollo, to wtedy też go stworzyły kobiety. Zdecydujcie się w końcu, kto jest twórcą xDddd
  • Odpowiedz
ten stos ksiąg to nie kod tylko pełna dokumentacja. Pamięć programu miała kilkadziesiąt kilobajtów więc kod w asemblerze miał co najwyżej kilkadziesiąt stron maszynopisu.
  • Odpowiedz