Wpis z mikrobloga

Curry pomidorowo-pomarańczowo-cytrynowe

Sos gotujemy ok. godziny, ale wbrew pozorom roboty jest mało, bo wystarczy pokroić zaledwie 3 warzywa i połączyć ze sobą składniki.

Pomidory w puszce
Puszka mleczko kokosowe
1 batat
1 marchew
1 pomarańcza
1 cebula
Pietruszka (świeża, liście)
Przyprawa curry
Sól, pieprz cytrynowy
Wybrane roślinne źródło białka- np. ciecierzyca lub tofu

Do garnka wlewamy pomidory krojone (puszkę) i pokrojoną w dużą kostkę cebulę (nie tracimy czasu na krojenie w drobną kostkę, bo i tak będziemy to blendować). Doprawiamy 3 dużymi łyżkami przyprawy curry i mieszamy. Gotujemy ok. 15 minut, aż cebula będzie miękka. W tym samym czasie obieramy i kroimy w kostkę batat i marchewkę. Zdejmujemy z ognia, dolewamy mleka kokosowego i blendujemy całość na gładką masę. Z powrotem wstawiamy garnek na ogień i gotujemy, dodając pokrojone batat i marchew. Całość gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kostkę pomarańczę. Gotujemy 15 minut. Następnie dorzucamy jeszcze pietruszkę, doprawiamy 3/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego i solimy. Opcjonalnie można dodać więcej curry i trochę startej skórki cytryny. Dodajemy wybrane źródło białka (ciecierzycę, soczewicę lub tofu) Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy z ryżem i opcjonalnie z pomidorkami koktajlowymi.

#roslinnyjadlospis #weganizm #wegetarianizm #gotujzwykopem
Catit - Curry pomidorowo-pomarańczowo-cytrynowe

Sos gotujemy ok. godziny, ale wbre...

źródło: comment_1586457770bfiz078AV9ASzHji1ekKcW.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach