Aktywne Wpisy
mickpl +561
Podoba mi się pomysł tego podatku od pustostanów. W Kanadzie po nim w miastach odnalazły się po dziesiątki tysięcy unitów. W Polsce, biorąc pod uwagę miłość rodaków do betonowych lokat, szło by to w top 6 może i pod setki tysięcy. Na rynku najmu byłaby prawdziwa apokalipsa rentierów, kurniki do wynajęcia za pińset złoty.
#nieruchomosci
#nieruchomosci
Ksiega_dusz +305
Sos gotujemy ok. godziny, ale wbrew pozorom roboty jest mało, bo wystarczy pokroić zaledwie 3 warzywa i połączyć ze sobą składniki.
Pomidory w puszce
Puszka mleczko kokosowe
1 batat
1 marchew
1 pomarańcza
1 cebula
Pietruszka (świeża, liście)
Przyprawa curry
Sól, pieprz cytrynowy
Wybrane roślinne źródło białka- np. ciecierzyca lub tofu
Do garnka wlewamy pomidory krojone (puszkę) i pokrojoną w dużą kostkę cebulę (nie tracimy czasu na krojenie w drobną kostkę, bo i tak będziemy to blendować). Doprawiamy 3 dużymi łyżkami przyprawy curry i mieszamy. Gotujemy ok. 15 minut, aż cebula będzie miękka. W tym samym czasie obieramy i kroimy w kostkę batat i marchewkę. Zdejmujemy z ognia, dolewamy mleka kokosowego i blendujemy całość na gładką masę. Z powrotem wstawiamy garnek na ogień i gotujemy, dodając pokrojone batat i marchew. Całość gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kostkę pomarańczę. Gotujemy 15 minut. Następnie dorzucamy jeszcze pietruszkę, doprawiamy 3/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego i solimy. Opcjonalnie można dodać więcej curry i trochę startej skórki cytryny. Dodajemy wybrane źródło białka (ciecierzycę, soczewicę lub tofu) Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy z ryżem i opcjonalnie z pomidorkami koktajlowymi.
#roslinnyjadlospis #weganizm #wegetarianizm #gotujzwykopem