Wpis z mikrobloga

Niebywałe jak internet cofnął się w rozwoju przez ostatnie 10 lat. 10 lat temu fora dyskusyjne:
- wszystko ustrukturyzowane
- łatwo wyszukać z poziomu googla
- łatwo wyszukać z poziomu forum, wyszukiwarka
- dyskusje na forach bez shitpostów nastawionych na lajki
A dzisiaj na FB:
- zero struktury
- nie da się wyszukać z poziomu googla
- nie da się wyszukać z poziomu FB
- dyskusje wołają o pomste do nieba

W sumie jak wiadomo w necie są cykle i zastanawiam sie kiedy skończy się cykl facebooka, bo że to nastąpi to wiadomo. Tylko kiedy
#oswiadczenie #truestory #internet #gimbynieznajo #nostalgia
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

co się stało z wieloma forami tematycznymi. Przeszły na Discorda

@Finsky: ale discord zdaje się że ma tę samą wadę co FB - to tzw. "walled garden" - z zewnątrz nie ma dostępu do treści tam wrzuconych, informacje nie są indeksowane, trwałe i wyszukiwalne
  • Odpowiedz
@arahooo: FB jest beznadziejny jako platforma do organizowania informacji. Może jest dobry jako platforma społecznościowa, ale fora czy grupy tematyczne to jakieś nieporozumienie.
  • Odpowiedz
@krave ja pamiętam, jak zaczynalam studia i mieliśmy jakaś tam grupkę na Fejsie plus maila studenckiego, zazdrościłam wtedy mojemu byłemu poukładanego forum php by Przemo. W tym roku poszłam na nowe studia i moja grupa i rocznik mają... Konwersacje na messengerze xD żadnej grupy nawet ani nic xD poczułam się staro, ale cóż, nie było wyjścia, trzeba było zainstalować messengera
  • Odpowiedz
Niebywałe jak internet cofnął się w rozwoju przez ostatnie 10 lat

@arahooo: to co napisałes to raz a dwa, że to co sie stalo z Googlem, gdzie nic nie mozna znaleźć, nie ma żadnego kontentu sensownego tylko reklamy. Co do forów- co się dziwić jak wiekszość nastolatków nie potrafi obsługiwać komputera :(
Ja w sieci jestem w zasadzie od samego poczatku ( 25 lat) i niestety to co jest teraz
  • Odpowiedz
@matiimakaka: Wyobraź sobie sytuację - jest zlot VW, stoi nieznajoma grupka, a Ty włazisz w jej środek i zaczynasz się drzeć o swojej feldze - jak myślisz co by się stało ?
Oczekujesz informacji, wypada się przynajmniej przywitać.

@Leszcz_pancerny_w_rzucik_malowany: Nastąpiła macdonaldyzacja. Mam od jakiegoś czasu instagrama do wrzucania swoich zdjęć i coraz bardziej stwierdzam, że to co się tam dzieje jest cholernie negatywne i bardzo wpływa nawet na
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
W tym roku poszłam na nowe studia i moja grupa i rocznik mają... Konwersacje na messengerze xD żadnej grupy nawet ani nic xD

@pollyanna: a potem "ale jak to nie wiesz, przecież było na grupie" - mylą grupy z czatem, szukam na grupie na której są stare rzeczy, a dana rzecz była na czacie grupowym i została zasypana po kilku chwilach jakimiś memeskami i spamem
  • Odpowiedz
@matiimakaka: This. I to oczekiwanie relacji uczeń-mistrz (tu: user z krótkim vs długim stażem) i oczekiwanie od forumowych zielonek wypowiedzi w stylu "Przepraszam, że żyję i wybaczcie moje głupie pytanie, ale...". Abstrahując już od tego, że często ci najbardziej aktywni sami mają mocne braki merytoryczne. Przeglądając polskie fora (motocykle, auta, modeliki) często mam wrażenie, że z czasem tworzy się na nich jakaś "kasta" 5% użytkowników dominujących dyskusje, kiszących się we
  • Odpowiedz
@arahooo: Łączę sięz Tobą w bólu.
Szukanie informacji w google stało się jakieś bardziej uciążliwe. Pełno jest gównianych stron, z których ciężko czegokolwiek się dowiedzieć. Wpisujesz jakieś proste zagadnienie np. do kiedy rozliczyć PIT? to 1 strona google to nowiny24, dziennikpolski24 i jakis inny syf. A jak to wyglądało kiedyś? Wpisujesz to czego szukasz i pojawiają ci się strony dotyczące tej tematyki, wchodzisz i masz podane na tacy informacje.
Co
  • Odpowiedz
@arahooo: zaleta grup na facebooku to nieraz błyskawiczne odpowiedzi użytkowników, na forach zazwyczaj trzeba czekać minimum kilka godzin. Ale też kiedyś zauważyłem że fb zabił dużo for dyskusyjnych
  • Odpowiedz
@arahooo: W kwestii organizacji informacji może częściowo masz rację. Choć nie wiem dlaczego admini wielu grup upierają się przy ustawianiu jej jako prywatnej. Gdy jest publiczna, to Google indeksuje bez problemu.

Natomiast mam wrażenie, że na forach tematycznych było jakoś więcej sprzeczek, grup wzajemnej adoracji, rodem z Elektrody. Ale to pewnie kwestia rigczu adminów grup gdzie siedzę. I pisania pod własnym nazwiskiem?
  • Odpowiedz
@RicoElectrico: wg mnie to kwestia wyświetlania pod avatarem informacji o ilości nabitych postów, czasem w połączeniu z jakąś „rangą”. Na fb masz tylko nazwiska i zielonka nie widzi od razu, kto w grupie jest królem dzielni :p
  • Odpowiedz