Aktywne Wpisy
kuba181797 +22
Rekrutowałem dziś juniora i serio, zaczynam się zastanawiać, gdzie ci wszyscy kandydaci się uczą... Zadaję proste pytania, a oni patrzą na mnie, jakbym pytał o teorię strun. Przykład? Pytam: Jak działa algorytm quicksort?. W odpowiedzi – pustka.
No to próbuję coś łatwiejszego: Opowiedz mi, jakbyś zarządzał stanem aplikacji. Zamiast konkretów, słyszę: „Korzystam z gotowych paczek”. Ok.
Próbuję dalej: Jakie są sposoby na uniknięcie memory leaków w aplikacjach mobilnych? Cisza. Jakby temat zarządzania pamięcią był jakąś czarną magią.
Może
No to próbuję coś łatwiejszego: Opowiedz mi, jakbyś zarządzał stanem aplikacji. Zamiast konkretów, słyszę: „Korzystam z gotowych paczek”. Ok.
Próbuję dalej: Jakie są sposoby na uniknięcie memory leaków w aplikacjach mobilnych? Cisza. Jakby temat zarządzania pamięcią był jakąś czarną magią.
Może
pastibox +165
Przez ostatnie 12 miesięcy ubyło -156k Polaków
https://x.com/RafalMundry/status/1849135851340472606
Daleko to my tak nie zajedziemy.
#nieruchomosci #demografia
https://x.com/RafalMundry/status/1849135851340472606
Daleko to my tak nie zajedziemy.
#nieruchomosci #demografia
- wszystko ustrukturyzowane
- łatwo wyszukać z poziomu googla
- łatwo wyszukać z poziomu forum, wyszukiwarka
- dyskusje na forach bez shitpostów nastawionych na lajki
A dzisiaj na FB:
- zero struktury
- nie da się wyszukać z poziomu googla
- nie da się wyszukać z poziomu FB
- dyskusje wołają o pomste do nieba
W sumie jak wiadomo w necie są cykle i zastanawiam sie kiedy skończy się cykl facebooka, bo że to nastąpi to wiadomo. Tylko kiedy
#oswiadczenie #truestory #internet #gimbynieznajo #nostalgia
@Finsky: ale discord zdaje się że ma tę samą wadę co FB - to tzw. "walled garden" - z zewnątrz nie ma dostępu do treści tam wrzuconych, informacje nie są indeksowane, trwałe i wyszukiwalne
@arahooo: to co napisałes to raz a dwa, że to co sie stalo z Googlem, gdzie nic nie mozna znaleźć, nie ma żadnego kontentu sensownego tylko reklamy. Co do forów- co się dziwić jak wiekszość nastolatków nie potrafi obsługiwać komputera :(
Ja w sieci jestem w zasadzie od samego poczatku ( 25 lat) i niestety to co jest teraz
Oczekujesz informacji, wypada się przynajmniej przywitać.
@Leszcz_pancerny_w_rzucik_malowany: Nastąpiła macdonaldyzacja. Mam od jakiegoś czasu instagrama do wrzucania swoich zdjęć i coraz bardziej stwierdzam, że to co się tam dzieje jest cholernie negatywne i bardzo wpływa nawet na
@pollyanna: a potem "ale jak to nie wiesz, przecież było na grupie" - mylą grupy z czatem, szukam na grupie na której są stare rzeczy, a dana rzecz była na czacie grupowym i została zasypana po kilku chwilach jakimiś memeskami i spamem
Oczywiście wyszukiwarka to niesamowity ból.
Szukanie informacji w google stało się jakieś bardziej uciążliwe. Pełno jest gównianych stron, z których ciężko czegokolwiek się dowiedzieć. Wpisujesz jakieś proste zagadnienie np. do kiedy rozliczyć PIT? to 1 strona google to nowiny24, dziennikpolski24 i jakis inny syf. A jak to wyglądało kiedyś? Wpisujesz to czego szukasz i pojawiają ci się strony dotyczące tej tematyki, wchodzisz i masz podane na tacy informacje.
Co
Natomiast mam wrażenie, że na forach tematycznych było jakoś więcej sprzeczek, grup wzajemnej adoracji, rodem z Elektrody. Ale to pewnie kwestia rigczu adminów grup gdzie siedzę. I pisania pod własnym nazwiskiem?
@furelsom i wykopków ( ͡º ͜ʖ͡º)
@arahooo:
A tymczasem 15 lat temu można było przeczytać, że fora dyskusyjne to skundlona i niedorobiona wersja Usenetu dla tych, co nie potrafią sobie skonfigurować czytnika :).