Wpis z mikrobloga

Rekrutowałem dziś juniora i serio, zaczynam się zastanawiać, gdzie ci wszyscy kandydaci się uczą... Zadaję proste pytania, a oni patrzą na mnie, jakbym pytał o teorię strun. Przykład? Pytam: Jak działa algorytm quicksort?. W odpowiedzi – pustka.

No to próbuję coś łatwiejszego: Opowiedz mi, jakbyś zarządzał stanem aplikacji. Zamiast konkretów, słyszę: „Korzystam z gotowych paczek”. Ok.

Próbuję dalej: Jakie są sposoby na uniknięcie memory leaków w aplikacjach mobilnych? Cisza. Jakby temat zarządzania pamięcią był jakąś czarną magią.

Może coś mniej abstrakcyjnego? Jak byś zaimplementował strategię cache’owania w aplikacji rozproszonej, żeby zminimalizować opóźnienia i synchronizację danych?. No i tu już kompletny brak odpowiedzi.

Myślę sobie, może coś praktycznego: Jak zoptymalizowałbyś działanie aplikacji, która ma dużo operacji I/O, np. zapisywanie danych do bazy? Odpowiedź: „Użyłbym async/await”. No super, tylko nie wspomniał, jak by to działało pod maską ani jakby uniknął bottlenecków.

Na koniec, żeby już nie katować: Jak byś zarządzał transakcjami w systemie rozproszonym z użyciem mechanizmu two-phase commit? Patrzy na mnie, jakby to była rozmowa o fizyce kwantowej.

Ja rozumiem, że to junior, ale jakieś podstawy by się przydały, prawda?

#programowanie #programista15k #naukaprogramowania #it #pracbaza
  • 93
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kuba181797: no i spoko. Pewnie bait. Niemniej buduje obraz tego, że to Ty tu nie ogarniasz, skoro nie rozumiesz poziomu stanowiska, na jakie rekrutujesz. Pzdr z fartem
  • Odpowiedz
@kuba181797: niby masz rację ale jednak optymalizacja to dla wielu czarna magia. Spróbuj z java devem porozmawiać o zarządzaniu garbage collectorem xd. Twoje pytania jak najbardziej entry, ale entry w obszarze który często i dla seniorów będzie nowy. Dobra, każdy powinien wiedzieć co to bubble sort ale wydaje mi się, że rekrutacja Ci z-----ł w ogłoszeniu. Na przyszłość upewnij się że widnieją tam jakieś hasla-klucze, typu programowanie asynchroniczne, zarządzanie pamięcią
  • Odpowiedz
  • 0
niby masz rację ale jednak optymalizacja to dla wielu czarna magia. Spróbuj z java devem porozmawiać o zarządzaniu garbage collectorem xd. Twoje pytania jak najbardziej entry, ale entry w obszarze który często i dla seniorów będzie nowy. Dobra, każdy powinien wiedzieć co to bubble sort ale wydaje mi się, że rekrutacja Ci z-----ł w ogłoszeniu. Na przyszłość upewnij się że widnieją tam jakieś hasla-klucze, typu programowanie asynchroniczne, zarządzanie pamięcią aplikacji, performance programmig
  • Odpowiedz
@Adas_Zgodka: Da się i nawet jest to ustandaryzowane (XA). Czy warto? Zazwyczaj nie, bo to wolne, drogie, skomplikowane i i tak może się wykrzaczyć ( ͡° ͡°)
  • Odpowiedz
@kuba181797: kurła ja ostatnio z jsowca nie mogłem wycisnąć odpowiedzi co to jest page fault i jak kernel je obsługuje. Nawet nie był w stanie wyjaśnić różnicy między trybem rzeczywistym a chronionym w x86. No to pytam go o cap theorem tak bardzo z grubsza (w końcu ma pisać w react) i nic a nic. Dałem mu ostatnią szansę i poprosiłem o rozpisanie optymalnego algorytmu na problem komiwojażera. Nic, tylko
  • Odpowiedz