Aktywne Wpisy
roster1 0
Gaz czy Indukcja ?
Jaki z perspektywy czasu jest wasz stosunek do indukcji po przejściu z gazowej kuchenki ?
#nieruchomosci #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #pytanie #remontujzwykopem
Jaki z perspektywy czasu jest wasz stosunek do indukcji po przejściu z gazowej kuchenki ?
#nieruchomosci #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #pytanie #remontujzwykopem
xionacz +101
Z serii: Tajemnice gastronomi wakacyjnej(i nie tylko) ( ͡º ͜ʖ͡º)
#jedzenie #jedzzwykopem #heheszki #gastronomia
#jedzenie #jedzzwykopem #heheszki #gastronomia
Widać, że wiele osób nie ma pojęcia o prowadzeniu działalności i kosztach, podejrzewam że wsród nich można by znaleźć moich klientów ze studenckich czasów pracy za barem, którzy nagminnie narzekali na cenę wódki, myląc przychód z dochodem firmy (w hurcie 15zł paaaaani).
Ja akurat z branży HoReCa, która bardzo dostała po dupie, dlatego chciałam wytłumaczyć, że jak ktoś ma np. hotel, którego prowadzenie kosztuje kilkaset tysięcy złotych miesięcznie i więcej, to jeżeli ma poduszkę finansową pozwalającą na miesiąc funkcjonowania, to jest naprawdę zajebistym przedsiębiorcą, bo z wysoko kosztowej działalności udało się odłożyć hajs nieprzeznaczony na obrót i to zapewne zasługa lat pracy nad ową! Podobne koszty ponoszą właściciele dużych restauracji - większość miała poduszki, ale te poduszki były skalkulowane na martwy sezon, a nie shut down. Prowadzenie restauracji jest ogromnie kapitałochłonnym biznesem i nie poleciłabym nikomu. Jestem pewna, że w innych branżach jest analogicznie.
Myślę rownież, że nikt nie wspomina o tym, że kasa zamrożona jest już od lutego - ponieważ w marcu za faktury z lutego nikt już nie chciał za bardzo płacić (mówię o miejscach obsługujących b2b), a firmy działały normalnie i utrzymywały swoje koszty, opłacały pracownikow. Pierwsza partia zabezpieczeń zeszła przedsiębiorcom z kont już na początku marca.
Poza tym właściciel firmy, to nie jest jakiś legendarny boss, który miesiąc w miesiąc bierze krwawice firmy i wyjaławia konto do zera. Bierzemy normalne wypłaty, raz lepsze raz gorsze ¯_(ツ)_/¯
Końcowo wspomnę, że wprowadzone ostatnio ulgi ZUS dotyczą PRZYCHODU a nie dochodu (czyli liczy się każda wystawiona faktura, nawet jeśli masz stratę po odliczeniu kosztów, to przekraczając próg nie łapiesz się).
#wlasnafirma #koronawirus
@demos7enes: co to znaczy odłożone 50 tys? Zamrożona kasa na koncie na wypadek jakby rządzący byli debilami i bezprawnie zakazali klientom wychodzić z domów? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Życzę wszystkim, którzy tak do tego podchodzą, żeby kiedyś mieli jaja, możliwości
@karusiasnk: Z większością tez się zgadzam, ale z tą nie. Ktoś tych ludzi zmusza do prowadzenia restauracji? Za karę oni je prowadzą? Czy może mają jakieś wyższe poczucie misji, że bez ich restauracji ludzie zaczną umierać? No nie, prowadzą restaurację, bo świadomie się na takie coś zgodzili i przynosi im to zyski, i to większe zyski niż pracowaliby gdzie indziej.
Mam znajomych co mają pizzerie, rodzinę co ma pensjonat na morzem i kumpla który prowadzi coś w stylu domu weselnego i karczmy na imprezy. Chyba każdy z nich to jakiś życiowy szczęściarz bo widzialen
@karusiasnk: Do tego właśnie dodajmy, że kilka branży oberwało wyjątkowo mocno właśnie przez to, że zamknięcie przyszło właśnie w momencie rozpoczęcia sezonu. Więc sporo firm już jechało na oparach oszczędności z poprzedniego sezonu.
@demos7enes: ile procent powinien zamrozić przedsiębiorca rocznego zysku? Rozumiem, że nie rozumiesz, jakie są koszty prowadzenia działalności, że są różne sytuacje, firmy inwestują i jest coś takiego jak konkurencja, która żeby zdobyć nowych, czyli czyichś klientów też inwestuje.
jakiej sytuacji? nierząd bezprawnie ogranicza wolność klientów tylko po to, żeby nie wypłacać odszkodowań i utrzymać się przy korycie. O tej
@greenbong: Wydaje mi się, że nikt tego tak nie planuje. Pracujesz kilka
Komentarz usunięty przez autora