Wpis z mikrobloga

#programowanie #opencv #python
Dawno temu trafiłem na imprezę z fanem pewnego komiksu. Komiks jest dostępny w necie w czarnobieli w bardzo dużej ilości języków. Fani pokolorowali komiks w wersji angielskiej. Ten znajomy pytał mnie czy da się napisać program który pokolorowałby polską wersję językową komiksu.
Na początku napisałem bardzo prosty skrypt w bashu, który zasysał kolejno wszystkie strony w wersji angielskiej, polskiej i angielskiej kolorowej. Łapał diffa między czarnobiałą angielską i polską i wklejał go na kolorową. Niestety okazało się, że osoby odpowiedzialne za edycję Polskiej wersji językowej nie tylko nie zachowali rozdzielczości, ale też poedytowali kilkaset pierwszych stron komiksu w taki sposób, że sama treść komiksu jest mniejsza, przesunięta i różni się wielkość białej ramki. Olałem więc ten mikro projekcik parę miesięcy temu.
Teraz buduję portfolio i jednak bym to napisał.
Pytania:
Czego potrzebuję do ogarnięcia tego?
Jest to łatwo do zrobienia w Pythonie z PyOpenCV?
By to zrobić wystarczy jakaś bardzo podstawowa wiedza o OpenCV, czy może zrobienie tego będzie jednak dość zawiłe?

PS
Nie tykałem OpenCV od 9 lat, a jak tykałem to z C++ a nie Pythonem, ale mam googla i znalazłem ten tutorial, wydaję się być konkretny. Zaraz zacznę go przerabiać. Jakby ktoś napisał czy to dobre miejsce by zacząć to będę wdzięczny.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AAAAAPsik: boję się, że ktoś lepiej ogarniający napiszę ten skrypt za mnie i tyle będzie z pierwszego repo na githubie, które trafi do szerszej ilości odbiorców ( ͡° ʖ̯ ͡°)

• Odpowiedz
@AAAAAPsik: Równolegle do wykopu zapytałem o to samo w pokoju OpenCV na Freenode. Twierdzą, że się da. Dostałem nawet instrukcję czego się uczyć jeżeli chce przerabiać materiał wyrywkowo. A no i kazali mi wywalić ten tutorial w p---u bo jest z 2013 roku i uczyć się z tutorialu ze strony opencv niezależnie czy będę pisał w C++ czy Pythonie. Jako, że google wysoko indexuje wykop to zostawię to tutaj, może
  • Odpowiedz
  • 1
@CoolCake imho, powinienes wyszukiwać "features" (cechy), tak by znaleźć i pokolorować te same wykryte obrazy tzn największą wspólną część. Dymki chyba są białe więc i tak nie trzeba kolorować. A jeśli dymki się przemieszczają w różnych wersjach to i tak nie ma możliwości pokolorować czegoś co było przesłonięte w kolorowej wersji dymkiem. Skalowanie to nie problem, opencv potrafiło wykryć obrot/translacje, skalowanie itd
  • Odpowiedz
@Oo-oO:

imho, powinienes wyszukiwać "features" (cechy), tak by znaleźć i pokolorować te same wykryte obrazy tzn największą wspólną część.

Tak myślałem na początku, ale

Dymki chyba są białe więc i tak nie
  • Odpowiedz
przesunąć zawartość komiksu trochę wyżej i przyciąć białą ramkę

@CoolCake: naklej wersję polską na biały prostokąt 600px x 860px tak żeby się pokrywały a nie kombinujesz
  • Odpowiedz