Aktywne Wpisy
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/ksos_rpsnA6Dp3O,q60.jpg)
ksos +12
Kupilem ostatnio Tesle M3 Long Range RWD. Najlepszy samchod jaki mialem (moj pierwszy EV) - ma nieziemskiego buta, laduje sie w domu praktycznie za darmo (6 pensow za kWh)siec superchargerow w UK jest idealna, ma autopilota, mega glosniki, tech, podgrzewane i klimatyzowane fotele, chyba najlepszy i nielagujacy entertaiment itp. Skad w Polsce taki hejt na elektryki? Patrzac po komentarze w necie to jest EV sa postrzegane jak jakies zlo i spisek zydow
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/wujek_mikazjusz_HQownMMenw,q60.jpg)
wujek_mikazjusz +10
Jeszcze żeby te mieszkania były jakieś spoko ale nie są bo:
-Sa fatalnie zaprojektowane
-Brak infrastruktury, brak zieleni, brak przestrzeni, brak parkingów
-Jakieś przedmieścia które za kilka lat zamienią się w slumsy
-Nasrane blok obok bloku, 5 metrów od balkonu okno sąsiada
A do polszy nadchodzi kryzys ekonomiczny spowodowany koronawirusem. Przecież to za max 2 lata będzie warte połowę swojej ceny(realny koszt budowy metra kwadratowego to około 5k złotych, reszta to zysk dewelopera). Ale młodzi oraz "inwestorzy" janusze dalej biorą kredyty na potęgę i nabijają kabzę bankom i deweloperom a za rok będzie płacz bo klitka już nie jest warta 400k i max co można za nią dostać to 250k. A kredyt na nią razem z odstekami opiewa na 800k(tak, przy obecnej polityce rządu stopy za kilka lat tak polecą w górę że się zesracie).
Tłukłem wam do łbów przez ostatnie dwa lata że ceny powyżej 7k za metr przy obecnych zarobkach w polsce to ostre przegięcie to nie wierzyliście xD Ale będzie teraz płacz.
#nieruchomosci #gospodarka #kredythipoteczny #mieszkaniedeweloperskie #zarobki #mieszkanie #kupnomieszkania #bekazpodludzi #ekonomia
źródło: comment_1585299637yG0DgyzOuJpvtlCEpjkoeD.jpg
Pobierz@Gensek:
Jakieś TL;DW? To ma 1,5 godziny xD
2. przez prawo budowa bloku przez dewelopera trwa 4 lata zamiast 2
3. Grunty są drogie, grunty które ma państwo pod budowę są gówniane, dobre grunty mają spółki skarbu państwa.
4. W Polsce brakuje 2 miliony mieszkań mieszkań.
To wszystko wpływa na wysokie koszty mieszkań w Polsce Tyle tak na szybko. Naprawdę dobry panel polecam.
Kurde, jakby nie to że to długie naprawdę, to bym obejrzał xD
Jestem z Gorzowa i u nas sprzedają mieszkania w stanie deweloperskim od 4600-5200 M2. Więc, jak czasami porównuje ceny do Warszawy czy Poznania to łapie się za głowę. Wiadomo, Gorzów to trochę wiocha, ale da się żyć ;)
A nie wmówisz mi, że przewidziałeś pandemię ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@gangsteris: Co wy macie z tym jechaniem po ludziach kupujacych pod wynajem. Przecież nikt nie brał tego dla zabawy tylko to jest odpowiedź na popyt. Te mieszkania nie stoją puste, ktoś chciał je kupować. Gdyby nie "janusze" to co by sie stało? Te osoby, które wynajmują dziś te
@
@Arrival: Ależ oczywiście, że ma znaczenie! mam znajomego agenta który mi mówi jak to wygląda w deweloperce. Przychodzi
Przecież gdyby nie pośrednik to deweloper nie obniżyłby magicznie ceny o 20% dla każdego klienta indywidualnego. bo po co?
@gangsteris: Mówisz o totalnie niszowych sytuacjach. obserwuję ten rynek już spokojnie z 10 lat i nie ma czegoś takiego. Jest garstka fliperów, którzy kupują, wykańczają i sprzedają tym którzy chcą swiadomie przepłacić za brak konieczności użerania się z ekipami, czekania na nich i pilnowania całego remontu, ale cała reszta kupuje sobie wymarzone mieszkanie bezpośrednio u dewelopera.
Sytuacje o których piszesz to nie jest