Wpis z mikrobloga

Mirki mam stary dom z lat 60 i chciałbym nabrać jakiejś koncepcji na remont. Niestety jak to ze starymi domami bywa, układ jest beznadziejny, mnóstwo ścian nośnych (czarne na rysunku) i pokoje przechodnie. Macie może jakiś pomysł na zagospodarowanie wnętrza? Ewentualnie znacie kogoś kto taki dom przerabiał? Układ raczej powszechny dla domów z tego okresu.

Znalazłem artykuł w muratorze, gdzie prawdopodobnie właśnie dom z takim układem jest przerabiany. Może jakiś mirek ma dostęp i podrzuciłby screeny? Szkoda mi płacić za dostęp jeśli to okaże się lipą
https://miesiecznik.murator.pl/remont/stary-dom-z-nowym-poddaszem_2143.html

#budownictwo #domy #dom #budowadomu #remont #murator #pytanie
Podlaskiwarmianin - Mirki mam stary dom z lat 60 i chciałbym nabrać jakiejś koncepcji...

źródło: comment_1584983846mxUr3dq1D3ZrDbb7r1d9Xc.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Podlaski_warmianin: Rodzinny dom z lat 40. dzięki nowemu, użytkowemu poddaszu dostosował się do potrzeb i gustu nowego pokolenia.
Do poprawki

Odziedziczony po babci ponad 70-letni dom nie zapewniał komfortu czteroosobowej rodzinie. Doskwierał jej nie tylko niedostatek przestrzeni (90 m2 powierzchni użytkowej), ale przede wszystkim jej archaiczny podział. Centralnie usytuowana sień, charakterystyczna dla dawnych chat, pełniła funkcję komunikacyjną i gospodarczą. Wokół niej symetrycznie zlokalizowane były cztery pomieszczenia, z których trzy były przechodnie.

Inwestorzy chcieli
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Podlaski_warmianin: W tym artykule nie ma nic konkretnego. Tylko to co podesłałem.

Pamiętaj, że można wykuć przejście przez ścianę nośną. Trzeba tylko wstawić nadproże może być metalowe. Z jednej strony wykuwasz połowę grubości muru, wstawiasz metalowy dwuteownik. Zalewasz betonem a po odczekaniu aż beton stwardnieje to samo robisz z drugiej strony. Po uzyskaniu przez beton pełnej wytrzymałości można wykuć przejście.

No ale jeśli chcesz to zrobić legalnie to kierownik budowy,
  • Odpowiedz
@CoTyNiePowiesz: tak chyba zrobię, padła koncepcja właśnie na coś takiego na wynajem pokoi dla pracujących Ukraińców.

Jeśli chodzi o mnie, to jeśli miałby być to mój dom na codzień to chciałbym dużo otwartej przestrzeni hol/salon/kuchnia i tu robią się schody :(
  • Odpowiedz