Wpis z mikrobloga

Za każdym razem pod tym memem musi się trafić jakiś cieć który wyskakuję z minimalną w tamtych latach, sęk w tym że w tamtych latach, czyli jak wchodziła strefa dobrych cen ok. 2006 to prawie nikt nie zarabiał minimalnej, to nie dzisiejsze czasy że jedna trzecia dyma na minimalnej, ewentualnie +200 zł. Minimalną w tamtych latach zarabiało ok. 7% społeczeństwa więc bez porównania.
Starajcie się zawsze porównywać do średniaków, albo wyżej, nie ciągnięcie się sami w życiu w dół.

#dziendobry #memy #kiedystobylo #nostalgia
ZaczynajacySieNaLitereX - Za każdym razem pod tym memem musi się trafić jakiś cieć kt...

źródło: 611daa53b2c66a5ae9462c678ac6b474049ccb59a94a3126e3510bc5a3b9e382

Pobierz
  • 129
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 361
@ZaczynajacySieNaLitereX: dawno takiej bzdury nie czytałem że 20 lat temu ludzie zarabiali więcej niż minimalna. Wtedy to dużo ludzi nawet minimalnej nie miało bo większe januszostwo i ludzie biedniejsi i bardziej zdesperowani. W 2013r pensja 500zl u prywaciarza nie była niczym nadzwyczajnym, a Ty mówisz jeszcze o 2006r
  • Odpowiedz
@ZaczynajacySieNaLitereX: szacunki z ai. Często też korzystam z ai i dość często gada bzdury. Nie możesz tego jako wyrocznie traktować. Zapytasz parę różnych i każda da Ci inna odpowiedź.
Ja wiem jak było z życia.
W ogóle to Ai Ci nie zawarło faktu ile ludzi pracowało poniżej minimalnej co nie było niczym nadzwyczajnym, dzisiaj już czegoś takiego nie ma, nie w takim stopniu jak wtedy

W każdym razie dzisiaj żyje
  • Odpowiedz
@ZaczynajacySieNaLitereX: sam jestes bzdura. Będzie fakty negował.
Widać że życia nie znasz nic. Prywaciarzowi się coś nie spodobało to ci zapłacił 500zl jak się dopominales o wypłatę to że miałes umowę na więcej nie miało znaczenia.
Skąd to wyśmiewane dzisiaj w memach z ogłoszeń że wyplata na czas?
Kiedyś tak nie było dzisiaj się ludzie dziwią

Niewolnictwo na całego było, zero poszanowania dla pracownika. Trzeba było do
  • Odpowiedz
@ZaczynajacySieNaLitereX: tak to jest, jak się bierze statystyki w oderwaniu od kontekstu. Minimalna miało 7% bo brane pod uwagę są tylko umowy o pracę a większość robiła na zlecenie albo na czarno gdzie składek czy urlopu nie było, ale teraz po 20 latach można pisać bzdury.
  • Odpowiedz
@ZaczynajacySieNaLitereX może faktycznie w dużych miastach mało kto zarabiał minimalną. Pochodzę z miasta 60k mieszkańców i w tamtych czasach jak ktoś mial umowę o pracę to już był bogolem. Praca na śmieciowach i na czarno to była norma u mnie w mieście. Romantyzowanie tamtych czasów z tego powodu, że cheeseburger był za 2zl to jest jakiś absurd xD siła nabywcza wypłat była śmieszna, a rynek pracy zdominowany przez prywaciarzy to była
  • Odpowiedz
@ZaczynajacySieNaLitereX: Wchodziłem na rynek pracy w okolicach 2008 i było bardzo ciężko w ogóle jakąkolwiek prace znaleźć, zwłaszcza jeśli byłeś młody, bez doświadczenia, do tego sporo tzw "śmieciówek" które znacznie łatwiej niż dziś pozwalały na płacenie poniżej minimalnej, np umowa zlecenie wtedy nie miała stawki minimalnej tak jak dziś z czego pracodawcy chętnie korzystali.
  • Odpowiedz
@Anthrax91: Ja W okolicach 2010r na zlecenie w Warszawie zarabiałem 7pln/h, Jako pierwsza bardziej stała praca. Czyli wychodziło 1120pln za 160 godzin, przed podatkiem
  • Odpowiedz
W 2013r pensja 500zl

@r5678: jestem z Polski B, pierwszą robotę miałem w fabryce mebli w 2011 roku, w 2012 roku pracowałem też na budowach. Nikt nie robił wtedy za 500 zł, nikt z mojej rodziny, znajomych ze szkoły etc. W 2013 czy 14 roku były staże z urzędu pracy gdzie płacili bodajże 900 zł za miesiąc i to były najniższe wynagrodzenie na rynku.
o, znalazłem jakieś źródło, 800 zł
  • Odpowiedz