Wpis z mikrobloga

Mirki, znacie się może na #security #android? Dziś przy próbie zainstalowania apki ze zklepu #play zauważyłem, że na liście moich urządzeń jest telefon, którego nigdy nie używałem. Wygląda na to że zalogował się jakiś miesiąc temu. Nie udało mi się połączyć, żeby ustalić lokalizację (choć mapa dziwnie przesunęła się w okolice Afryki), więc zmieniłem hasło do konta gmail i wprowadziłem dwuetapową weryfikację.
Co może oznaczać takie urządzenie na liście, czy oprócz miany hasła mogę coś jeszcze zrobić żeby zabezpieczyć dostęp do swoich danych m.in. do kont bankowych? Z góry dzięki za rady.

Edit
Ps czy może to być jakiś Telewizor, z którym się łączyłem?
J.....r - Mirki, znacie się może na #security #android? Dziś przy próbie zainstalowan...

źródło: comment_1584727725RAuKBnZD4gv0KY0r5y39Wx.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jeżeli ktoś włamał Ci się na konto pocztowe to w zasadzie każda usługa na którą masz zarejestrowanego maila mogła być skompromitowana, przez reset hasła. Jeżeli to na pewno żadne z Twoich urządzeń to wszystko od nowa bym stawiał i zmieniał wszędzie hasla. Polecam menadżer haseł.
  • Odpowiedz
@CeZiK_ o ja pierdzielę, ale sobie poszukałem i ciekawostki odkryłem, wszedłem w zakładkę "menadżer haseł" i ku swojemu zdziwieniu zobaczyłem że gugel pamięta nie wiem dlaczego, masę haseł do różnych stron, części sobie nie przypominam a najlepsze, że w ogóle nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek aktywował jakiegoś menedżera haseł guglowskiego - zawsze w głowie miałem , pewne reguły do tworzenia ich i ogarniania tego. Ja pierdzielę, ale to się wymyka z
  • Odpowiedz
@CeZiK_ też sądziłem że "mam wyłączone" ¯_(ツ)_/¯ i istotnie mam wyłączone np wyszukiwanie i jego historia, akurat korzystam tylko z duckduckgo i ściśle się tego trzymam na wszystkich urządzeniach,ale ten menadżer haseł mnie zaskoczył. Musiało sobie gugel przy którejś aktualizacji warunków użytkowania i polityki prywatności coś dodać ... Ciule.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@humbleham: jutro siadam i zmieniam hasla, teraz przypomniało mi się, że kilka dni temu dostałem ostrzeżenie, że ktoś próbuje wbić na moje konto na Instagramie, zmieniłem hasło i na tym sprawa się skończyła
  • Odpowiedz