Wpis z mikrobloga

Serwus, w związku z zaistniałą sytuacją znalazło się trochę więcej czasu, więc pora na aktualizację z postępów uprawy #chilishopec. Na zdjęciu największe rośliny wysiane w pierwszej – z trzech – turze. Wszystkie rośliny przeznaczone pod chmurkę wydane – łącznie około 400 szt. w odmianach Jalapeno Mucho Nacho, Jalapeno Brown, Black Hot Hungarian, Cherry Pepper, Pimenta Del Piquillo, Soroksari, Ramiro.

Poniżej lista odmian, które ze mną zostają:
Bhutlah Chocolate SLP, Bhutlah Mustard, Reaper Chocolate, Trinidad Moruga Scorpion, 7 Pot Bubblegum Chocolate, 7 Pot Bubblegum Red, Dorset Naga Orange, Bleeding Heart Chocolate, Habanero Chocolate, Habanero Red Savina, Habanero Yellow, Bahamian Goat, Scotch Bonnet MOA, Madame Jeanette, Fatalii, Bolivian Bumpy, Fidalgo Roxa, Pimenta da Neyde, Pink Tiger, Aji Pineapple, Aji White Fantasy, Aji Cristal, Brazilian Starfish Yellow, Thai Orange Hot, Ramiro, Corno Di Toro Red.

Spora część jest w liczbie większej niż potrzebuję/mam miejsce, więc rozejdą się po parapetach i balkonach znajomych z paprykową zajawką, a to co zostanie wyląduje w szklarni jednego z nich. Folia, szklarnia, chmurka, parapety i balkony... będzie sporo papryk ;)

W kometarzach dodatkowe zdjęcie całości, kilka wyróżniających się odmian i coś ekstra ;)

#chili #chilihead #papryczki #papryka #uprawapapryczek #ogrod #ogrodnictwo #hobby #foodporn #chwalesie #domowyogrod #uprawiajzwykopem
Pobierz
źródło: comment_1584645267apYbtU2cqJF32k14SBebmF.jpg
  • 48
@Niewiemja: Ja bardziej rozglądam się za czymś odnawialnym. Na YT można znaleźć sporo ciekawych pomysłów i rozwiązań, niestety potrzeba im jeszcze kilku lat, żeby koszt instalacji i/lub jej wydajność, pozwoliła na większe projekty.
@shopec: Jak mówiła moja babcia: piknie! (ʘʘ)

Co to znaczy, że wydałeś te 400 sztuk do gruntu? Masz dostęp do ogrzewanej szklarni?

Thai Orange Hot nie wymaga ogólnie cięcia, bo jest "samokończąca" i po osiągnięciu tych 50 cm zagęszcza się do środka. Ciekaw jestem jaka będzie różnica w pokoju przy cięciu. Mam 10 sztuk może ze dwie przytnę ;P
@gobi12: Wydane do opieki przez osobę u której będą rosły, bo u mnie ciasnawo się robi. Do gruntu standardowo w maju.

Thai zadziwia mnie na każdym kroku. Konieczni tnij część dla porównania.
@gobi12: Bardzo nieszczegółowo za pomocą kalkulatorów online. U mnie to tylko 3 x 26 W. Dodatkowo w miejscu, które i tak byłoby oświetlane przez większość czasu. Nie pamiętam teraz wyników, ale to niebyły wielkie kwoty. Największą kwotą, były same lampy. Pewnie można po taniości, ale nie miałem czasu ani głowy do tego, żeby samemu zrobić.
@mayek: Tylko część zostanie ze mną i te głównie są do zabawy z odmianami, krzyżówkami – ogólnie dla fun’u. Szklarnia i chmurka do produkcji, a ostrożerców w moim otoczeniu nie brakuje ;)
@machowa: Dziękuję za dobre słowo ;) Moje pomidory czekają na rozpikowanie ;) co pewnie nastąpi w sobotę, bo prognozy niespecjalne do pracy w ogrodzie. Co do odmian, ja większość mam z https://www.semillas.de, kilka było wygrzebanych z owoców z zestawów degustacyjnych od @gobi12, który zdaje się ciągle dysponuje nasionami.
Jalapeno Mucho Nacho, Jalapeno Brown, Black Hot Hungarian, Cherry Pepper, Pimenta Del Piquillo, Soroksari, Ramiro


@shopec: A widzisz i zapomniałem napisać ;) Przy 400 sadzonkach tych odmian, to przy dobrym prowadzeniu zbiór będziesz miał dosłownie na tony ;P Szukaj sobie jakiegoś kontaktora co to od Ciebie odbierze ;D
@gobi12: Będą blisko, ale nie na tyle żebym poświęcał im jakoś bardzo dużo czasu, więc może być różnie. Mam nadzieję, że uda się w miarę bezboleśnie doprowadzić do końca, oby jak najbardziej owocnego sezonu ;) Kawałek ziemi jest, szkoda nie skorzystać. A jak się uda, to za rok dopiero pomyślimy o zbytach ;)
Cześć @shopec: Chyba w sierpniu wsiąde w pekaesa i przyjadę do Ciebie na wódkę, a przy okazji pomogę przy zbiorach. Pimenta da Neyde w tym widoku z góry wygląda jak roczna roślinka ogołocona do pnia nad poziomem ziemi. Cudownie to u Ciebie rośnie. Na jakiej mieszance lecą od nasionka do tego etapu? Czy lekko nawozisz organicznie czy jakiś biohumus dodajesz do wody?