Wpis z mikrobloga

To jest do niczego. To wszystko jest bez sensu. Zamknęliśmy cały kraj dla dobra starych ludzi. Całą gospodarkę. Śmiertelność wśród młodszych jest znikoma. Powinniśmy odizolować na kwarantannach tylko starych ludzi, a nie mlodych zdrowych. Niech przeczekają, aż reszta się wychoruje i przestanie zarażać. To jest o wiele prostsze logistycznie. Dofinansowanie z unii przeznaczyć na respiratory, szpitale polowe i podkupienie naszych własnych lekarzy z zagranicy (może za pięciokrotna stawkę europejską zgodzą się wrócić na pół roku).
#koronawirus
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grejfrut: już miałem napisać złośliwy wysryw, ale mimo wszystko.
Akcja jest taka, żebyśmy się wszyscy na raz nie w------i. Kupujemy czas, bo każdy dzień to nowe +++ w statystykach zachorowań, a teraz jest to krytyczny zasób, bo każdy kolejny dzień z nowymi chorymi niesie też nową wiedzę o walce z wirusem.
Żeby bardziej jeszcze nakierować myślenie, taki lockdown jest wręcz konieczny w sytuacji naszej zaniedbanej przez lata służby zdrowia bo
  • Odpowiedz
Albo tymczasowo rozlokowując w miejscach, które miały być miejscami kwarantanny dla podejrzanych z zarażenie. W sanatoriach. Dofinansowując domy starców.

@grejfrut: to teraz pomyśl, że to już przetrenowano - na wycieczkowcach. Efekt? Dużo więcej chorych, niż gdyby ich odizolować pojedynczo...
  • Odpowiedz
  • 0
@kamilsonik na serio mam takie zdanie. Ale mogłam je opisać tak, by większość przyznała mi rację.
Wydaje mi się, że ludzie zapadli na jakieś zbiorowe pomylenie i myślą, że koronawirus atakuje tylko te społeczeństwa, które nie siedziały w domu przez kilkanaście dni i potem już będziemy bezpieczni. Zasady, które teraz obowiązują w Polsce miałyby sens, gdyby przynajmniej kilkadziesiąt procent społeczeństwa był w tej chwili zarażone. Wtedy po takiej kwarantanie część populacji
  • Odpowiedz
@grejfrut: Gospodarka na szczęście nie stanęła do zera. Zakłady produkcyjne pracują, a to jest ważne. Co najwyżej trochę usług wstrzymało swoją działalność. To raz. Dwa - nie uważasz, że w tym biegu konsumpcyjnym, w jakim jesteśmy od kilkunastu lat nie przyda się chwila wytchnienia? Trochę czasu, by przemyśleć swoje postępowanie? By może z czegoś zrezygnować albo rozpocząć nową aktywność? Mamy teraz czas, by zastanowić się nad rzeczami, nad którymi normalnie
  • Odpowiedz