Wpis z mikrobloga

https://www.flightsimulator.com
Nowy update a w nim screenshot Warsawy. Szczerze mówiąc? Jestem lekko zawiedziony...
Z tego co kojarzę to wszystko leci poprzez jakieś skomplikowane obliczenia na podstawie MS Azure we współpracy z mapami Bing.

Uruchamiając mapy Bing i centrując widok na PKiN w Warszawie widzimy cień, na screenie z gry - widać ten cień.
Co do mojego niezadowolenia:
Patrząc na screeny z innych miast typu Nowy Jork, Paryż itd. wszystko wyglądało wręcz idealnie. W przypadku Warszawy jest to co najmniej średnie. Cień który wygląda jak brak tekstury, Złote Tarasy które wręcz nie istnieją, Intercontinental który jest w złym miejscu.
To po lewej to Marriot?

#flightsimulator #fs2020 #fsx #xplane #p3d #gry #pc
Illidan-Stormrage - https://www.flightsimulator.com
Nowy update a w nim screenshot W...

źródło: comment_1582928881f7LVmyryv9un4cXaShJPY2.jpg

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WilecSrylec: 2080, i9-9900k i 32GB ramu. FS na dysku NVME. Gram działa w 45-60 fps (gram z vsync) - spadki fps zauważam tylko na liczniku, bo gra jest bardzo płynna. Są jeszcze jakieś problemy ze stutteringiem przy obracaniu kamery ale niedługo maja to naprawić. W ustawieniach mam wszystko praktycznie na max.
  • Odpowiedz
@Illidan-Stormrage: @WilecSrylec: jutro postaram się wam wrzucić porównanie swojego bloku z FS ze zdjęciem z google maps. Zrozumiecie na czym polega autentyczność odwzorowania miast. Bo nikt się tutaj nie p------i w modelowanie każdego możliwego budynku - nawet tych amerykańskich ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@newerty: Okej, mocarny sprzęt widzę. Może na mojej bidnej 1060 przy premierze pójdzie w najniższych, chociaż tu ram może być bottleneckiem, gdzieś te dane trzeba przechowywać a 12gb może być zbyt mało. Chyba pora zamienić laptopa na jakiś porządny sprzęcik ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A jak z łączem? Mocno obciążą pobieranie danych z chmury?
Jeśli chodzi o autentyczność to wiadomo, podobne mają być tylko z grubsza,
  • Odpowiedz
@WilecSrylec: Kiedy gram w FS mam zużycie ramu na poziomie 20-22GB ale mam zawsze firefoxa w tle z kilkoma kartami, YouTube, wykop itp.

Co do łącza to nie zauważyłem jakiegoś zwiększonego wykorzystania łącza. Gra pewnie pobiera tylko METARy i pogodę generuje sama. Efekty pogodowe są najlepsze jakie kiedykolwiek widziałem w grach. Chmurę deszczową i deszcz można bez problemu wypatrzeć i niepotrzebny jest do tego radar.

Gra ma jeszcze problemy z
  • Odpowiedz
@newerty: U mnie już wysiada M&B2 z firefoxem (fakt, otwartych zawsze ze 30 kart, ale jednak xD), w sumie co ciekawe to w becie M&B śmigał mi lepiej niż teraz, nawet gdy toczę mniejsze bitwy.

Ciekawe czy będzie jakaś szczątkowa kampania, coś na zasadzie rozwijania własnej linii lotniczej i porównywania z innymi graczami, jakaś giełda samolotów, zarządzanie lotniskiem. Chociaż jeśli gra będzie tak przyjazna moderom jak mówią, to pewnie wcześniej
  • Odpowiedz
@WilecSrylec: Myśle ze prędzej czy później taki addon powstanie, bo funkcja ‚hangaru’ która w tej chwili pełni funkcje showroomu dla samolotów aż się o to prosi. Piękny hangar, kręcąca się obsługa, jeżdżące pojazdy - masakra jak dobrze to wyglada. Jeszcze te powoli przesuwane drzwi hangaru wpuszczające światło słoneczne. Masakra ;)
  • Odpowiedz
@newerty: Eh ale kusisz, a my na kartoflanych sprzętach to pewnie do alfy nigdy się nie dostaniemy, chyba że zdecydują się wpuścić ludzi ze słabszym sprzętem by przetestować jak to działa ()
I mimo że nigdy nie grałem w żadne symulatory mimo że bardzo chciałem to jednak próg wejścia mnie przerastał, to teraz sama możliwość podziwiania tych widoków mnie do tego przekonuje. No i kierunek studiów
  • Odpowiedz
@Illidan-Stormrage: @WilecSrylec: nie póśćcie tego zbyt daleko w internety bo nic więcej nie wrzucę i nie powiem o nowym FS ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W screenie porównanie odwzorowania mojego bloku. Czy jest to odwzorowanie 1:1? No nie.... Czy takie coś mnie zadowala? Tak, będę latał a nie sąsiadów odwiedzał. Dzielnice, ulice da się rozpoznać po siatce ulic i kształcie budynków. Budynków jest multum, są
newerty - @Illidan-Stormrage: @WilecSrylec: nie póśćcie tego zbyt daleko w internety ...

źródło: comment_1587201250Spe3SFJe9vlvHf2iytVSaG.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@WilecSrylec: w dodatku wydaje mi się, że im więcej spędzasz czasu nad scenerią tym więcej Azure AI nad nią pracuje... po zrobieniu screena, i chwilowym polataniu nad Gdańskiem odrobinę zmienił się model bloku i gra zaczęła wyświetlać lepiej pobliskie garaże i wejścia do klatki schodowej.
  • Odpowiedz
@WilecSrylec: nie wiem jakie informacje miałaby ode mnie pobrać które pomogłyby jej lepiej zobrazować Gdańsk ale jeżeli wykorzystuje jakiś % zasobów mojego PC do tworzenia scenerii z map Bing to patrząc na uzyskiwane efekty chętnie udostępnię MS nawet 80% zasobów na jeszcze lepsze zobrazowanie scenerii.
  • Odpowiedz
@newerty: Jak jeszcze dojdą moderzy i będą dla mniejszych miast ręcznie tworzyć scenerie, to może to być naprawdę dobrze odwzorowany świat. Jedyne co nie pasuje to te płaskie tekstury ulic, parkingów i parków bo w innych miastach wygląda to dużo lepiej, pytanie czy nimi to już tak zostanie, czy i tutaj będzie zmiana.
  • Odpowiedz
@WilecSrylec: ale tak właśnie jest w każdym mieście w Warszawie też, ot jakiś bug ze zbyt dużym dużym wykluczeniem autogenu pod Pałac Kultury. Ewentualnie być może nie jest to bug a placeholder na ręcznie wymodelowany park.
  • Odpowiedz