https://www.flightsimulator.com Nowy update a w nim screenshot Warsawy. Szczerze mówiąc? Jestem lekko zawiedziony... Z tego co kojarzę to wszystko leci poprzez jakieś skomplikowane obliczenia na podstawie MS Azure we współpracy z mapami Bing.
Uruchamiając mapy Bing i centrując widok na PKiN w Warszawie widzimy cień, na screenie z gry - widać ten cień. Co do mojego niezadowolenia: Patrząc na screeny z innych miast typu Nowy Jork, Paryż itd. wszystko wyglądało wręcz idealnie. W przypadku Warszawy jest to co najmniej średnie. Cień który wygląda jak brak tekstury, Złote Tarasy które wręcz nie istnieją, Intercontinental który jest w złym miejscu. To po lewej to Marriot?
@Illidan-Stormrage: Nie wiem czy cię to bardziej zaniepokoi czy może uspokoi, ale wygląda na to, że scenerie do nowego FS'a nie są generowane w pełni automatycznie z map Bing'a i wydaje się, że wymagają pewnego wkładu człowieka. Na chwilę obecną (alpha 1.2.5) mniejsze miasta (np. Gdańsk) zupełnie nie posiadają budynków 3d wygenerowanych z map pomimo posiadania 'tekstury' gruntu z map Bing.
Reasumując całkiem prawdopodobne, że nad Warszawą spędzono mniej czasu
@newerty: dzieki za info! Jesteś testerem? Mi się póki co nie udało dostac. Czyli koniec końców można powiedzieć, ze latamy nad Ortho-scenariuszu w nowym MFS...
@Illidan-Stormrage: tak mam dostęp do alphy (chwaliłem się kilka dni temu na tagu ( ͡°͜ʖ͡°)).
No dokładnie latamy nad Ortho + autogen z w miarę pasującymi kształtami budynków. Z tego co zrozumiałem tak właśnie ma wyglądać latanie offline. Ogólnie ten autogen wygląda naprawdę ładnie jak na obecne standardy flight sim'ów. Do tego drzewa zaczynają wyglądać naprawdę świetnie - nie są już bezkształtną masą jak
@Illidan-Stormrage: nie wiem, ale pewnie nie. Gra po dostaniu dostępu jest pobierana z MS Store. W dodatku na chwilę obecną nie da się pograć 'offline' bo gra musi na bieżąco weryfikować czy masz dostęp.
Mirku, czy jesteś w stanie zapostować jakieś Warszawskie fotki?
@Illidan-Stormrage: jestem, ale złamałoby to umowę poufności. Musiałbym taką fotkę wrzucić na forum FS'a i mógłbym jedynie liczyć że MS zdecyduje się ją opublikować. Gra (co pewnie widziałeś) wyświetla watermarki niemal w każdym możliwym miejscu z moim nickiem - więc pewnie szybko straciłbym dostęp gdyby taki screenshot wypłynął w net.
W sumie to zaraz usiądę i powrzucam trochę zdjęć polski na
Jej, myślałem, że zdjęcia możecie wrzucać do woli a tu jednak jest jakiś flow wymyślony. Niezle! :) Podeślę Ci malutką listę która najbardziej mnie interesuje : )
@newerty: @Illidan-Stormrage: Gra miała działać na dwóch płaszczyznach, w pełni online pobierając na bieżąco dane z chmury, oraz offline gdzie świat będzie znacznie uproszczony (nie liczę pobierania fragmentów), jaka jest szansa że ta Warszawa nie jest jeszcze zamodelowana i to model uproszczony?
@newerty: @Illidan-Stormrage: Według tego co zapowiadali to miały być setki tysięcy miast odwzorowanych dokładnie, jedynie mniejsze miejscowości i wsie mogą się nie pojawiać lub być wcześniej przygotowanym modelem. Na ostatnich screenach były nawet żyrafy więc ciężko uwierzyć że stolica jednego z większych państw Europy nie byłaby odwzorowana. Być może w alfie tylko część mapy jest tą docelową, a reszta to tylko modele jak z offline. No i pytanie,
@Illidan-Stormrage: uwierz na słowo że FS zamiata Xplane nawet z najlepszymi dodatkami. Może i próżno szukać ‚znajomych’ budynków ale ich ilość i różnorodność jest kosmiczna. Któregoś dnia latałem nad Trójmiastem dronem (taki tryb kamery w nowym FS) i szukałem identycznych budynków. Mimo pozornych podobieństw zawsze różniły się jakimś szczegółem. Ot na dachu miały inny rozkład klimatyzatorów, delikatnie inny kształt dachu, inny kolor itp.
@WilecSrylec: Dobry punkt widzenia. Gdyby CDP robiło ten symulator to bankowo skupiliby się na odwzorowaniu Stanów. To jednak większy rynek zbytu, trzeba nahajpować produkt. Skupiają się pewnie nad największymi potęgami ( ͡º͜ʖ͡º)
Nowy update a w nim screenshot Warsawy. Szczerze mówiąc? Jestem lekko zawiedziony...
Z tego co kojarzę to wszystko leci poprzez jakieś skomplikowane obliczenia na podstawie MS Azure we współpracy z mapami Bing.
Uruchamiając mapy Bing i centrując widok na PKiN w Warszawie widzimy cień, na screenie z gry - widać ten cień.
Co do mojego niezadowolenia:
Patrząc na screeny z innych miast typu Nowy Jork, Paryż itd. wszystko wyglądało wręcz idealnie. W przypadku Warszawy jest to co najmniej średnie. Cień który wygląda jak brak tekstury, Złote Tarasy które wręcz nie istnieją, Intercontinental który jest w złym miejscu.
To po lewej to Marriot?
#flightsimulator #fs2020 #fsx #xplane #p3d #gry #pc
źródło: comment_1582928881f7LVmyryv9un4cXaShJPY2.jpg
PobierzAle pamięć mam słabą wiec lepiej zweryfikować :(
Gdyby korzystali z google to byłoby dużo lepiej. A tak to mamy wymodelowany ręcznie pałac kultury i losowe budynki.
Reasumując całkiem prawdopodobne, że nad Warszawą spędzono mniej czasu
Czyli koniec końców można powiedzieć, ze latamy nad Ortho-scenariuszu w nowym MFS...
No dokładnie latamy nad Ortho + autogen z w miarę pasującymi kształtami budynków. Z tego co zrozumiałem tak właśnie ma wyglądać latanie offline. Ogólnie ten autogen wygląda naprawdę ładnie jak na obecne standardy flight sim'ów. Do tego drzewa zaczynają wyglądać naprawdę świetnie - nie są już bezkształtną masą jak
Da się jakoś na lewo polatać? :P
Ciekawe czy IP również przypisują pod daną kopie.
Mirku, czy jesteś w stanie zapostować jakieś Warszawskie fotki? ;>
@Illidan-Stormrage: jestem, ale złamałoby to umowę poufności. Musiałbym taką fotkę wrzucić na forum FS'a i mógłbym jedynie liczyć że MS zdecyduje się ją opublikować. Gra (co pewnie widziałeś) wyświetla watermarki niemal w każdym możliwym miejscu z moim nickiem - więc pewnie szybko straciłbym dostęp gdyby taki screenshot wypłynął w net.
W sumie to zaraz usiądę i powrzucam trochę zdjęć polski na
Podeślę Ci malutką listę która najbardziej mnie interesuje : )
Poczekajmy, oby się zmieniło dużo : )
Na ostatnich screenach były nawet żyrafy więc ciężko uwierzyć że stolica jednego z większych państw Europy nie byłaby odwzorowana. Być może w alfie tylko część mapy jest tą docelową, a reszta to tylko modele jak z offline.
No i pytanie,
Osobiście w Xplane dużo latam nad US/Kanada,
Skupiają się pewnie nad największymi potęgami ( ͡º ͜ʖ͡º)