Aktywne Wpisy

nad__czlowiek +15
#programista15 #programista25k #pracait #pracbaza #zarobki #korposwiat #inwestycje #gielda #kryptowaluty #bogactwo #testoviron #bekazbiedakow #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #kredythipoteczny #mieszkanie #warszawa #krakow
Czemu ludzi tak bardzo boli prawda, że średnia/mediana GUSu jest zaniżona o dobre kilka tysięcy złotych? Jak można kupować bajeczki o tym, że średnia krajowa to raptem 8200zł brutto czyli 5800 zł na rękę a potem przejść się ulicami polskich BIG5 - Trójmiasta, Łodzi, Warszawy, Krakowa, Wrocławia, popatrzeć na te wszystkie drogie samochody jeżdzące
Czemu ludzi tak bardzo boli prawda, że średnia/mediana GUSu jest zaniżona o dobre kilka tysięcy złotych? Jak można kupować bajeczki o tym, że średnia krajowa to raptem 8200zł brutto czyli 5800 zł na rękę a potem przejść się ulicami polskich BIG5 - Trójmiasta, Łodzi, Warszawy, Krakowa, Wrocławia, popatrzeć na te wszystkie drogie samochody jeżdzące

czerwonykomuch +228
Na głównej stabilnie. Wiecie, kto jest największym wrogiem Polski? Oczywiście Ukraina i Ukraińcy! Jedyny sąsiadujący z nami naród, który w większości lubi Polaków.
#ukraina #polska #glownacontent #bekazprawakow #bekazkonfederacji
#ukraina #polska #glownacontent #bekazprawakow #bekazkonfederacji
źródło: IMG_6111
Pobierz

Mam parę pytań związanych z wdrażaniem aplikacji internetowej na serwer. Obecnie aktualizacja mojej aplikacji wygląda tak: pobieram poprzez
git pullkod z repozytorium, zatrzymuję kontenery, następnie uruchamiam je ponownie (docker-compose). W rezultacie aplikacja jest niedostępna przez parę minut dla użytkowników. Pytanie czy można to zrobić lepiej.1. Widziałem ostatnio na jakiejś prezentacji że Kubernetes pozwala na uruchomienie paru instancji aplikacji na raz i na stopniowe aktualizowanie aplikacji instancja po instancji. Dzięki temu końcowy użytkownik nie doświadcza żadnej przerwy w dostępie. Z tym że czy to nie jest zbyt potężne narzędzie jak na takie zastosowanie? Aplikacja raczej mała, działa na jednym tanim VPSie.
2. Chciałbym uniknąć pullowania kodu na serwer produkcyjny. Jakie są alternatywy? Wrzucanie kontenerów na docker hub? Obecnie plan "micro" kosztuje 2x więcej niż płacę za VPSa i w dodatku ilość repozytoriów jest ograniczona. Da się jakoś taniej? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
3. Czego się teraz używa żeby zautomatyzować deployment aplikacji? Jenkins to dobry wybór na start?
1.
https://kubernetes.io/docs/tutorials/kubernetes-basics/update/update-intro/
To mi pomogło
2. Gitlab registry jak uzywanie gitlaba ?
3. Byle jaki serwer CI (ja uzywam gitlaba)
1) wystarczą Ci 2 kontenery z apką - zatrzymujesz i aktualizujesz najpierw jeden, potem drugi.
2) Polecam trzymanie repo w gitlabie, w gratisie masz repo na własne obrazy dockera
3) tu również pomoże gitlab i gitlab-ci
https://k3s.io/