Wpis z mikrobloga

@robert5502: ile razy można to wałkować.... kur....a.....
ZUS: https://bezprawnik.pl/wzrost-skladek-zus/ skladka zależy od średniego wynagrodzenia, tego nie ustala rząd... dlaczego od średniego? by emerytura oscylowała na podobnym poziomie średniej (po zastosowaniu waloryzacji itd)
Liczba urodzeń - liczba urodzeń nie jest wyznacznikiem tego czy demograficznie jest dobrze czy nie bo nie jest skorelowana z liczbą matek które dzieci mogą urodzić... jak jest mniej potencjalnych matek to się rodzi mniej dzieci...
  • Odpowiedz
skladka zależy od średniego wynagrodzenia, tego nie ustala rząd

@kopyrta: a to kto ustala od czego zależy składka ZUS, kosmici? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
No, tu akurat nic nie zmieniali, więc, owszem - rząd, ale nie ten, tylko ten, który to ustalił

@kurczok: Ale ten mógłby zmienić, tak aby nie było od średniego, a oni to zostawiają. Tak samo z "krótką" podwyżką VAT. Kolejne rządy przedłużają podwyżkę, więc jak najbardziej można uznać, że za to odpowiadają obecnie rządzący.
  • Odpowiedz
@TomdeX: błędna analogia. Czym innym jest ustawa o podniesieniu VAT, którą sejm musiał przegłosować, aby VAT został na 23% (bez tej ustawy wróciłby na 22%) niż nie ruszanie niczego (jak w przypadku składek ZUS).
  • Odpowiedz
  • 1
@CynicznyMarksista System emerytalny jest do zaorania, ja tam nawet nie myślę, że coś dostanę, bo to jebnie, więc sam sobie kasę odkładam na starość, żeby później się nie zdziwić.
  • Odpowiedz
System emerytalny jest do zaorania, ja tam nawet nie myślę, że coś dostanę, bo to jebnie, więc sam sobie kasę odkładam na starość, żeby później się nie zdziwić.

@TomdeX: To nie jest odpowiedź na moje pytanie.

System emerytalny jest do zaorania,

@TomdeX: W naszej demografi mogę ci życzyć tylko powiedzenie( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@CynicznyMarksista: A ja nie twierdzę że ma nie rosnąć, jak już uznamy że system ZUSu jest przekrętem zasłaniającym się nieistniejącą umową społeczną gdzie płacisz na innych a nie na siebie to powinien rosnąć i nawet musi, szczególnie że nasi rządzący postarali się żeby wartość złotówki poleciała na pysk
  • Odpowiedz
ja nie twierdzę że ma nie rosnąć, jak już uznamy że system ZUSu jest przekrętem zasłaniającym się nieistniejącą umową społeczną gdzie płacisz na innych a nie na siebie to powinien rosnąć i nawet musi, szczególnie że nasi rządzący postarali się żeby wartość złotówki poleciała na pysk

@Wap30: No więc o co chodzi( ͡° ͜ʖ ͡°)?
  • Odpowiedz
To nie jest odpowiedź na moje pytanie.

@CynicznyMarksista: Jest, bo w obecnej sytuacji to że rośnie składka ZUS nic nie zmienia w kwestii przyszłych emerytur. System emerytalny jest do zmiany tak samo jak ZUS. Bierność i nic nie robienie, aby poprawić coś w tej kwestii jest dla mnie czymś nie do pomyślenia. Za to mamy podwyżki wszystkiego, żeby jakoś budżet dopinać przez wszędobylskie rozdawnictwo.
  • Odpowiedz
skladka zależy od średniego wynagrodzenia, tego nie ustala rząd

@kopyrta: chcesz powiedzieć, że zwiększenie płacy minimalnej nie miało wpływu na wzrost średniego wynagrodzenia? ()
  • Odpowiedz