Wpis z mikrobloga

@zielonzielon: HTML i CSS to technologie frontendowe, Python to backend. Jak chcesz sie trzymać frontendu, to idziesz w JS w stronę frameworków typu React, Vue czy inne Angulary, jak chcesz lecieć w stronę fullstacka to Python, Java, JS w strone Node, a jak nie masz szacunku do siebie ani godności to PHP
  • Odpowiedz
@zielonzielon się uczepili tego PHP :) Skąd wiesz, że programowanie to akurat to, co chcesz robić? - że zapytam przewrotnie. Kręci Cię to? Czy raczej to kwestia 'mniejszego zła' w porównaniu do obencje pracy?

Jak będziesz solidnie pracował - to junior/staż jest do zrobienia w rok; nawet mniej.

Jak kolega pisze - JS to typowe klienckie appki (web, ale też i desktop - jak np. electron), trzeba mieć trochę inny skillset
  • Odpowiedz
@opalczynski: To nie jest tylko pragmatyzm. Jak najbardziej kręci mnie to. Widzieć jak program reaguje na moje komendy, jaka jest różnica między językiem naturalnym a językiem programowania, jak bardzo liczy sie dokładność. Bardzo mi się podoba programowanie. Póki co robiłem bardzo łątwe rzeczy tylko, więc nie mam wyrobionej opinii. Ale myślę, że się nie poddam. Od dziecka lubiłem łamigłówki, zagadki matematyczne, różne testy IQ. Na lingwistykę stosowaną poszedłem bo wtedy
  • Odpowiedz
@zielonzielon Lingwistyka będzie bliżej frontu - może nawet samego UX? Myślałeś o UXach? Na backendach się pewnie zajedziesz. I tam mało widać, że jak się 'kliknie' w coś to coś się zadzieje - także jakbym miał Ci doradzać to bym powiedział, że ogarniaj frontowe stacki (się ostatnio dowiedziałem, że po polskiemu to będzie stos technologoiczny); Ale najlepiej sam zbadaj temat :) HTML i CSS bez jakiegoś JS frameworku w dzisiejszych czasach
  • Odpowiedz
@opalczynski: Tak, UX to ciekawa rzecz. Ja pewnie koniec końców na pewnym etapie przynajmniej spróbuję backendu. Ja wiem, że HTML i CSS bez niczego to za mało. Bardzo bym się zdziwił gdyby to wystarczyło, bo jest po prostu dość proste.
  • Odpowiedz
Tak perspektywy są. Ale oprócz czystego JS naucz się jakiegoś frameworka/bilbioteki jak Angular czy React. Ale nie zaczynaj nauki JS od frameworka. Poznaj najpierw dobrze czysty języki i wszystkie jego smaczki. Przerób to naprawdę porządnie. Później zabierz się za np. Reacta. Popatrz jak inni piszą aplikacje w React, podpatrz pewne patterny, rozwiązania. Stosuj je. Napisz pierwszą aplikacji, od razu wrzucaj to na Githuba i naucz się z niego korzystać. Później napisz drugą,
  • Odpowiedz
@zielonzielon: mówisz o formalnym wykształceniu? U mnie w firmie większość nie ma formalnego wykształcenia a zarabia >20k. Ja akurat mam mgr inz, ale nikt nigdy mnie o to nie pytał i sprawdza się umiejętności. Więc lepiej ciśnij jakieś własne projekty abyś miał co pokazać i o czym opowiadać na interview.
  • Odpowiedz