Wpis z mikrobloga

CATIA, Inventor czy Solid Edge lepiej wybrać jako pierwsza styczność z programami do modelowania 3D? Dodam, że moja specjalizacja to inżynieria lotnicza a kierunek mechanika i budowa maszyn.
#studbaza #cad
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@motoinzyniere: Mimo to muszę coś wybrać. To może pójdźmy inną drogą. Który z nich ma najniższy próg wejścia i będzie się w nim przyjemnie pracowało komuś kto dopiero zaczyna? Czyli że z łatwością znajdę jakieś poradniki/dokumentacje
  • Odpowiedz
@WilecSrylec: Imo bierz CATIE ale to głównie ze względu na licencję, bo pamiętam, że były problemy by sobie załatwić za darmo. Pamiętam, że jak ja się uczyłem obsługi to więcej materiałów znalazłem dla Inventora niż dla Cati, ogólnie był łatwiejszym programem dla mnie. No i licencje masz za darmo na uczelnianego maila. Z Solid Edgem nie miałem nigdy kontaktu ale w necie mówią, że raczej podobne i w razie konieczności
  • Odpowiedz
@WilecSrylec: pracowałem w tych trzech przez około rok z każdym, catia najbardziej mi podeszła i imo najbardziej ceniona w automotive (może w areo też, bo dużo zabawy z powierzchniami jest)
w SE tworzyłem maszyny rolnicze
w Inventorze linie technologiczne i konstrukcje stalowe (katorga)
w Catii głównie powierzchniówkę
  • Odpowiedz
@WilecSrylec: Z wymienionych proponowałbym CATIĘ. Jest trochę specyficzna w porównaniu do reszty CADów 3D, a równocześnie jest jednym z trudniejszych programów jeśli chodzi o dostęp. Warto chociażby ze względu na poznanie logiki działania modułów, mechaniki programu, w szczególności modułów powierzchniowych. Inventora, SolidEdga czy ewentualnie SolidWorksa spokojnie poćwiczysz nawet na przykładzie materiałów z mojego kanału.
  • Odpowiedz