Wpis z mikrobloga

Zabutelkowałem dziś dwój cydr, o którym pisałem jakiś czas temu. Już widać, że będzie to coś pijalnego. Wyszło tego 42 butelki, każda ma swoje oznaczenie, bo eksperymentowałem z ilością cukru do refermentacji. Teraz tylko około 3 tygodni dojrzewania i można testować. Jeżeli będzie dobrze to jesienią będę robił kilkaset litrów. ;D

http://i.imgur.com/8F2ki6m.jpg

http://i.imgur.com/wC2oxP3.jpg

Jedyny minus to to, że podczas wypiekania butelek w piekarniku, przy drugiej turze dotknąłem ręką ściany wewnętrznej piekarnika, zasyczało, zadymiło i zrobiło mi się taki piękne kuku, o dziwo wcale nie boli.

http://i.imgur.com/sHOxUuz.jpg

#cydr #cydrgobiego #cydrkartonikowy #cydrprawdziwy #gotujzwykopem #gotujzmikro #pijzwykopem #alkohol #bimbrownia #cydrujzwykopem
  • 13
  • Odpowiedz
@diarrhoea: Do kartonikowego użyłem Rivivy, która ma najlepsze opinie na forach winiarskich.

Drożdży użyłem do cydru, o takich: http://www.sklep.piwowin.pl/DROZDZE_DO_CYDRU-194.html

Jeden balon dostał dodatkowo pożywkę dla drożdży, ale przy obecnych temperaturach nie zauważyłem różnicy w pracy drożdży.

Na 8 litrów soku zeszło mi trochę ponad 14 kg jabłek, ale (!) wybierałem jabłka odpowiednie smakiem (kwaskowe), a nie soczyste. Przy kolejnej robocie zrobię miks z różnych gatunków. Tak, żeby było ekonomicznie i smacznie.
  • Odpowiedz
@diarrhoea: Dokładnie, mi wliczając wszytko wyszło gdzieś tak 1,90 zł za butelkę. Jeżeli to będzie dobre to rewelacja. Najważniejsza sprawa to higiena, bo to niskoalkoholowy napój, więc cokolwiek zanieczyszczonego rozwala nastaw.
  • Odpowiedz
@gobi12: Hmm, jak wyliczałem to przy stosowaniu kartoników wychodzi mniej niż 2zł za litr ;P Dobra alternatywa dla Harnasia za 1,9zł za 0.5l ;)

Jakieś wskazówki co do higieny? Wiem, że wszystko ładnie wygotować etc. Ale pewnie jest coś, co łatwo pominąć?
  • Odpowiedz
@diarrhoea: Ja mam śmieszną zasadę: szoruję stół na błysk, a potem na stół nie trafia nic co nie jest odkażone. Wszystkie małe części porządnie wygotować. Jako, że zostało mi pełno pirosiarczanu po ostatnim piwie to właśnie go używałem do odkażania, ale wrzątek też daje radę. Najwięcej zabawy jest z butelkami. U mnie najpierw mycie z zmywarce, żeby pozbyć się etykiet (zdecydowanie estetyczniej to potem wygląda, niż w takich butelkach z pozaciąganymi
  • Odpowiedz
@diarrhoea: Najfajniejsze to są takie z zamknięciem patentowym http://images.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/1016/zamkniecie-patentowe-swing.jpg ale przez swoją cenę odpadają. A butelek po piwie mam zawsze pełno. Na forach ludzie robią też w plastikowych, plusem jest to, że odpada kapslowanie, ale nie wiem jak z wytrzymałością tych butelek (czy nie wybuchną przy refermentacji BTW: kiedyś mi wybuchła przy robieniu podpiwku Delecty) i trzymaniem gazu. Jeżeli będziesz robić w plastikach to koniecznie napisz pod #cydr jak ci wyszło.
  • Odpowiedz