Aktywne Wpisy

rancorn +27
"słyszałeś że pisarski napisał książkę?
Słyszałem.
A czytałeś?
Nie.
Jak wiekszosc.
*SMIECH PAWIANA*
Słyszałem.
A czytałeś?
Nie.
Jak wiekszosc.
*SMIECH PAWIANA*
źródło: 1000053392
Pobierz
Napiszcie mi coś sympatycznego.

https://blogokodzie.pl/kilka-slow-o-dependency-injection-wstrzykiwaniu-zaleznosci/
#blogokodzie #programowanie #programista15k
EDIT:
Komentarz usunięty przez moderatora
co za herezje. Weź tego nikomu nie wysyłaj bo cię wyśmieje. z każdym akapitem jest coraz gorzej. Mylisz koncepty, pojęcia i zastosowanie wzorców! Uncle Bob by ci lepę wypłacił jakby zobaczył że okładka jego książki stoi pod czymś takim ( ͡° ʖ̯ ͡°)
1. Ogólny chaos (wrzucasz fragmenty kodu napisanego w jakimś języku, o którym nie wspominasz. Wydaje mi się, że to Swift. Kogoś kto nie ma pojęcia o DI wprowadza to wyłącznie w zakłopotanie.
2. Nie ma czegoś takiego jak wstrzykiwanie klasy przez pole publiczne. To nie jest wstrzykiwanie.
3. Co to znaczy że komponenty nie powinny być zależne od komponentów niższego poziomu? Czegoś w tym zdaniu
@alex-fortune: Nie zgodzę się do końca z tym zdaniem. Trochę oksymoron. Pierwszy przykład z brzegu:
UserImporter -> UserFactory, UserFetcher, UserSaver
UserFactory i UserFetcher w tym przypadku istnieją tylko dla UserImportera. Nie wykluczam, że w przyszłości to się może zmienić ale tak jest. Z kolei jak byś to wszystko wrzucił do importera to importer pukał by
ad.1. Dzięki za info, że wzmianka o Typescripcie na samym początku artykułu nie jest dla wszystkich widoczna.
ad.2. Jest proszę Pana. I właśnie w Swifcie i chociażby bardzo popularnym Swinject'cie. Nikt nigdzie nie napisał, że akurat ta metoda jest błędna.
ad.3. Okej, może faktycznie powinienem z zalinkowanego tam posta przekleić definicje czym są poziomy komponentów.
ad.4 "Interfejsy są
Napisał że typescript, który nadaje się do takiego tłumaczenia jak osobówka do zabrania dzieci na wycieczkę szkolna
A w życiu! Czy słyszałeś o (anty)wzorcu ServiceLocator? To również DI. Pisząc DI w tym punkcie miałem na myśli Dependency Inversion.
@alex-fortune: nie wiem, jak w Javce albo czymś pokrewnym, ale frameworki mockujące w .NET generują dynamiczne proxy nadpisujące metody wirtualne, więc technicznie rzecz biorąc, interfejsy nie są niezbędne. Czasem przypominają sztukę dla sztuki.
@Garen_eye: no to robia zle
@bmLq: musialbys dac lepszy obraz tego co te klasy robią, ale nawet na pierwszy rzut oka wydaje się, że mogą działać osobno.
@Czesiowcy: wiem, ale z dwojga zdecydowanie wolę używać najprostszego polimorfizmu oferowanego przez język niż bawić się w syfiaste grzebanie w bebechach klas ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ostatnio ktoś tu wrzucał "czystą Domain Driven architekturę" - widzę interfejs o nazwie mniej więcej
SqlConnectionFactoryInterfacei nie tracąc czasuWiem że chcesz fajnie i przyjemnie jakieś tam zagadnienia ale przestań.
1. Pokazujesz najprostszy przykład wzorców, nie pokazując ich potęgi i realnego zastosowania. Nikt nie wie po co I co zyskuje, jakich problemów unika.
2. Interfejsy stosuje się tam gdzie są potrzebne. Tworzenie kodu który jest łatwo testowalny(pary jedna klasa-jeden interfejs) jeśli nie robimy testów I nie wiemy czy zrobimy jest bez sensu.
1. No to ktoś będzie musiał wejść na inna stronę żeby sobie doczytać :)
2. „Tam gdzie są potrzebne”, czyli gdzie?