@kakuter: Ma sens. Część witamin się zdegraduje, jasne, ale i tak będą. Obecnie skłaniam się bardziej ku opinii, że świeżość mięsa jest ważniejsza od obróbki cieplnej. Osobiście nie przesadzam z gotowaniem/pieczeniem/smażeniem, tak czy siak. Mięso po kremacji nie jest aż tak smaczne.
@anonymous_derp: A wiesz może w którym miejscu stoi bariera ścięcia się białka?( ͡°͜ʖ͡°) To znaczy, czy najpierw się ścina białko (mięso nie jest surowe) czy najpierw umierają witaminki?
@kakuter: Nie mam pojęcia. Nie uważam, żeby obróbka cieplna sama w sobie była jakaś szczególnie szkodliwa. Ogień mamy jakiś milion lat. To dosyć czasu, żeby się przyzwyczaić.
A jak chcesz zażyć ekstra witamin, to polecam zwyczajnie zjeść wątróbkę. Tam pełno wszystkiego, nawet po obróbce.
@kakuter: Teoretycznie. Musiałbyś jeść 200g wątróbki codziennie przez jakieś 5 lat, żeby dostać chronicznej hiperwitaminozy A. Wątróbka generalnie ma tą właściwość, że się szybko nudzi, i człowiek nie chce jej jeść na okrągło.
@kakuter: Tylko nie jedz wątroby dużych drapieżników (np. niedźwiedzi czy fok). Kurza wątroba zawiera jakoś tak 13 000 jednostek retinolu na 100g. Wątroba niedźwiedzia zawiera ok. 2 500 000 jednostek na 100g.
@anonymous_derp: Ale to w sumie jak kiedyś ktoś zjadł wątrobę niedźwiedzia to chorował? Teoretycznie natura nie powinna karać za jedzenie mięsa, wszędzie indziej nagradza zwłaszcza upolowanie takiego bydlaka( ͡°͜ʖ͡°)
#jedzenie #gotujzwykopem #jedzzwykopem #keto #mieso #zerocarb #carnivore #dietakarniwora #dieta #bederzigol
Do czarnolistowania: #69762700e1624c438ad6d2981e4698a7
A jak chcesz zażyć ekstra witamin, to polecam zwyczajnie zjeść wątróbkę. Tam pełno wszystkiego, nawet po obróbce.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1257872/pdf/biochemj00974-0009.pdf